Erdő Péter: Isten Ferenc pápa látogatásával bátorítani és erősíteni akarta a magyar népet

2023. június 05. 22:24

Ahogy a Szentatya találkozni akart a magyar egyház képviselőivel, úgy kell „nekünk is megélni a helyi egyházi közösséget” – mondta a bíboros.

2023. június 05. 22:24
null

Hálával tartozunk Istennek, hogy Ferenc pápa látogatásával bátorítani és erősíteni akarta a magyar egyházat és a magyar népet – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn Budapesten.

A bíboros a pápalátogatás szervezői, a látogatás eseményein dolgozó önkéntesek és a média munkatársai előtt bemutatott szentmisén kiemelte: a hálaadás a keresztény ember egzisztenciájának lényegét fejezi ki.

Úgy fogalmazott:

és „valóban ránk akart figyelni, nem csupán alkalomnak tekintette látogatását, egyéb – bármennyire fontos – ügyek intézésére”.

Erdő Péter azt mondta, akkor hiteles a Ferenc pápa magyarországi látogatásáért érzett hálánk, ha „tettekre váltjuk” tanításait. Ahogy Ferenc pápa fontosnak tartotta kifejezni a betegek, fogyatékkal élők, szegények, menekültek, a társadalom peremén élők iránti szeretetét, úgy kell „nekünk is észrevennünk a saját környezetünkben a rászoruló embereket és segíteni rajtuk”.

Ahogy a Szentatya találkozni akart a magyar egyház képviselőivel, úgy kell „nekünk is megélni a helyi egyházi közösséget”. Ahogyan Ferenc pápa külön találkozott a fiatalokkal, a tudomány és a kultúra embereivel, úgy kell nekünk is nyitottaknak lenni minden korosztály felé és komolyan venni azt a párbeszédet, amely a szellem világában folyik – tette hozzá. 

Végül, ahogyan Ferenc pápa kifejezte nagyrabecsülését Szent István iránt és megismételte Magyarország felajánlását a Szűzanyának a Kossuth téri szentmise végén,

vállalni feladatainkat és felelősségünket népünk érdekében, emelt fővel és nyitott szívvel, mint annak idején Szent István király” – sorolta a bíboros.

(MTI)

***

Nyitókép: Vatican Media / CPP / Hans Lucas via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik