Testi sértés és szeméremsértés miatt elítélték Donáth Lászlót

2023. június 12. 12:00

A volt evangélikus lelkészre egymillió forintos pénzbírságot szabott ki a megismételt első fokú eljárásban a bíróság, amelynek döntésében nagy szerepet játszott a sértett szavahihetősége.

2023. június 12. 12:00
null
Baranya Róbert

Másodszor is ítéletet hirdetett az első fokon eljáró Budapest  II. és III. Kerületi Bíróság a volt evangélikus lelkész, Donáth László ügyében.

A momentumos EP-képviselő Donáth Anna édesapját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozója jelentette fel még 2019-ben. 

A női alkalmazott állítása szerint az evangélikus lelkész

korábban több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség 2021 februárjában emelt vádat aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt.

A bíróság először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a bűnösségét tagadó volt politikust és két és fél év felfüggesztett börtönre ítélte.

Elsőre enyhe ítélet

A bűnösségét tagadó Donát azonban nem fogadta el az ítéletet és tárgyalás megtartását kérte. A lelkész csak azt ismerte el vallomásában, hogy ingerülten szólt rá a sértettre. Az eljárás végén

A szeméremsértés miatti eljárást azonban megszüntették. 

Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen és indítványozta az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését. A vádhatóság szerint a bíróság a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben egyáltalán nem állapított meg tényállást, amely az eljárás megszüntetése esetén is törvényi kötelezettsége. Emiatt az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban nem lehetne orvosolni – érvelt az ügyészség.

Hatályon kívül helyezés

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi indítványnak,

hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II.-III. kerületi bíróságot.

A megismételt eljárás márciusban kezdődött és az ügy érzékenysége miatt zárt ajtók mögött zajlott. Információink szerint a tárgyaláson meghallgatott négy tanú mindegyike, így maga a sértett is fenntartotta korábbi vallomását.

A hétfői tárgyaláson az ügyész perbeszédében elmondta, hogy a vádhatóság álláspontja nem változott a bűnösség tekintetében, ezért indítványozták, hogy a vádlottat mondják ki bűnösnek könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétségében, és ítéljék felfüggesztett börtönbüntetésre. 

Az ügyész felhívta a figyelmet, hogy a sértett szavahihetőségével kapcsolatban semmilyen kétség nem merült fel, mindig következetesen, változtatás nélkül mondta el a történetet az eljárás során. 

A Donáth László képviseletét ellátó Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter elmondta, hogy védence a becsületsértést elismerte, így emiatt joghátránnyal sújtható. A másik vádpontban azonban az eljárás megszüntetésé kérte. 

Testi sértés és szeméremsértés

A bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében

bűnösnek mondta ki Donáth Lászlót, két rendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében,

emiatt pedig egymillió forintos pénzbírságra ítélte az egykori politikust. 

A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, így azt, hogy Donáth László szexuálisan közeledett a sértetthez, ajánlatokat tett neki, sőt fogdosta. Ugyanígy az is bizonyítást nyert, hogy a konkrét konfliktus kapcsán a volt politikus valóban fojtogatta a sértetett. 

A bíró is kitért a sértett szavahihetőségére, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak. 

Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a védelem fellebbezett az ítélet ellen. 

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. január 12. 12:09
Csak Donáth apó kezét figyeld, A nök között nagy pánikot kelt. Szoknyák alatt fürgén kutat, De nem találja már a lyukat. A kislánya egy szarkeverő, Ellenünk nagy ricsajt ver ő. Van benne egy gonosz erő, Példaképe a komcsi Gerő.
gyaloggos
2023. október 27. 16:54
DONÁTH soha nem volt tisztességes ember, s nem csak a molesztálásai miatt jelenthető ez ki! "hogy a hatalom megront, még az esetleges hatalom előszelére is érvényesnek látszik." NAGYON, nagyon intelligens embernek kell lenni ahhoz, hogy ne így történjék, és ez csak azok számára elkerülhető, akik TUDJÁK, hogy nem a születésünktől a halálunkig "VAGYUNK".
Hoth
2023. június 13. 02:30
Az is jelentős eredmény,hogy nőt molesztált,és ráadásul nagykorút.. inkább tapsoljuk meg... egyházi személyeknél ez ritka érték::::)))
Dolll
2023. június 12. 22:44
Donáth úr nagyon kanos volt mindig is, az általa vezetett Idősotthon jogásznőjének is gyereket csinált. Bizony, Annacskának van egy féltestvére. Mondjuk, el nem bírom képzelni, ki az a nő, aki ezzel a korcs kutya küllemű emberrel le bír állni. (Nem akartam megsérteni a korcs kutyákat.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!