Béremelésektől az 50 napos alapszabadságig: erről szól a tanárok életpályatörvény-tervezete

2023. június 17. 11:32

A diplomás átlagbér 80 százalékát elérő fizetésük lehet a tanároknak.

2023. június 17. 11:32
null

Egész éjszaka, sőt szombaton hajnalban is folytatódott az Országgyűlésben a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat általános vitája. Az ellenzéki képviselők egyenesen „bosszútörvényként” jellemezték a Belügyminisztérium indítványát. A kritizált törvénytervezet legfontosabb elemeit összegyűjtötte legújabb cikkében a Magyar Nemzet, mely szerint három fő elemből áll a tervezet. 

Béremelés

A legújabb törvény garantálni fogja a soha nem látott mértékű béremelést. Ehhez azonban az is nélkülözhetetlen, hogy „Brüsszelből érkezzenek meg az uniós források, amelynek eredményeképpen fokozatosan

Amíg azonban az uniós források nem állnak hazánk rendelkezésére, addig is évi tízszázalékos emelés várható.

Szabadság

A törvényjavaslat tíz hét szabadságot biztosít a pedagógusok számára.

A teljes napi munkaidő a korábbi tizenkét óra helyett nyolc óra lesz.

Heti 24 órában rögzítenék a tanítási órák számát

Hollik István a tegnapi vitában kiemelte: a javaslat a munkaidővel összefüggésben azt rögzíti, hogy heti 22–26 órát kellene kötelezően tanítani. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatban érkezett kérést, azaz a kötelező óraszám heti 24 órában való rögzítését lehet tárgyalási alapnak tekinteni, és ezt a KDNP a maga részéről tudná támogatni.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kacorka
2023. június 21. 10:41
Látom tombol a proletár irígység sokaknál.... Azok akik a saját 1-2 gyerekükkel nem bírnak, azokat szapulják akik egyszerre 20-30 hasonló félrenevelt gyerekkel küzdenek. 1; a 24 tanítási órán kívül még van felkészülés, javítás, értekezletek, korrepetálás, adminisztráció stb... 2; az 50 nap jelentős része a vakációk idején van és nem akkor amikor kedvük van szabira menniük...( pl. egy szeptemberi last minute akciós nyaralás nem oldható meg, bármilyen előnyös lenne az ára.. 3; a 24 óra komoly szervezési gondokat fog okozni az iskolákban, ami sokaknak nem fog tetszeni... Szóval, akinek ez túlzott kiváltságos pálya lenne, annak javaslom, hogy vágjon bele és csinálja! ( azért azt a pénzt Brüsszelből mielőbb haza kellene hozni, mielőtt elvinnék Kijevbe....- nálunk mégis jobb helye van..)
Robert69
2023. június 18. 11:32
Megjegyzem a tanári státusz és jogviszony létrejöttének alapja a tanári diploma. Tehát nem értem, hol itt a kérdés. Diploma tehát diplomás bért! Nem 80 százalékosan, hanem teljesen. Most. Hagyjuk a maszlagot a Brüsszeli pénzekről ha attól függ, akkor csak egyszeri juttatás lenne, hiszen ha megkapjuk utána miből fizetik majd évről évre? Jobboldali vagyok, nem értek egyet a tüntikézéssel de ez már nevetséges. Vonják meg a külföldi támogatásban részesülő parlamenti pártok állami támogatását az elmaradt kifizetések beérkezéséig és máris lesz fedezet.....
KBA98
2023. június 17. 17:18
Mindenki többet dolgozik ezeknél és mégsem járnak tüntetni. Egyre jobban utálom őket!
olajfa1
2023. június 17. 17:16
AZTAQRVA! 50 napos alapszabadság!... és versenyszféra felső kategóriás fizú!... NEM SEMMI!... A kezdő követelést jó magasra tették! MENJETEK A VERSENYSZFÉRÁBA!!!! aztán ott vegyétek ki az 50 napos szabadságot! közben meg mondjátok meg a "versenytárs vállalatoknak" hogy ők is pihenjenek KÉT ÉS FÉL HÓNAPIG!!! vagy az orvosoknak! hogy ők se műtsenek két és fél hónapig!... mert ők is "szellemiségiek"... ETTŐL A "PEDAGÓGUS KAR"-tól CSAK A VERSENYKÉPESSÉGÜNK CSÖKKENÉSE VÁRHATÓ!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!