Egész éjszaka folyt a vita a parlamentben a tanárok életpályatörvény-tervezetéről

2023. június 17. 09:03

Rétvári Bence azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hogy néha vegyék le az „osztályharcos szemüveget”.

2023. június 17. 09:03
null

Egész éjszaka és szombaton hajnalban is folytatódott az Országgyűlésben a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat általános vitája, amely még pénteken délután kezdődött meg; a vitában az ellenzéki képviselők „bosszútörvényként” jellemezték a Belügyminisztérium indítványát, a kormányoldal viszont az ellenzéket azzal vádolta, hogy a 2010 előtti időket hozná vissza az oktatásba.

A vitában főként ellenzéki képviselők kértek szót, többen tanárok leveleit, közösségi oldalakon tett bejegyzéseit olvasták fel, felszólalásaikra Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, majd szombat hajnaltól Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára reagált.

Az ellenzék semmivel sem ért egyet

A DK-s Komáromi Zoltán azt hangsúlyozta: a szolgálati jogviszony bevezetése „már az egészségügyben sem jött be”, az iskolák „államosítása” pedig úgy hozott egységes színvonalat, hogy esett a jobban teljesítő intézmények nívója. A Momentum országgyűlési képviselője, Orosz Anna úgy értékelt: a státusztörvény „a maradék jó tanárt is el fogja üldözni”, így az iskola képtelen lesz betölteni alapfunkcióját.

A szocialista Harangozó Tamás közölte, a törvényjavaslat tudatosan szembe megy az Európai Unió és a magyar kormány közötti megállapodással és a rendszer tervezett átalakításának a gyerekek lesznek kárvallottjai. Ezek után a párbeszédes Szabó Rebeka arról beszélt, szomorúnak tartja, hogy nem léphettek be a képviselők által meghívott vendégek a Parlamentbe, hogy a karzaton ülve követhessék a vitát.

A kormánypártok szerint az ellenzék hangulatot kelt

Hollik István azt mondta, az ellenzéki képviselők „azért jöttek, hogy hangulatot keltsenek”, szerint nem is a törvényről beszélnek. Szerinte az MSZP-s Hiller Istvánén kívül minden eddigi ellenzéki felszólalás tele volt gyűlölettel, ahelyett, hogy tartalmi kritikákat fogalmaztak volna meg, így azokra nem lehet érdemben reagálni.

Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta: a pedagógusok ellenőrzése nem változik, a továbbiakban is a munka törvénykönyve vonatkozik rájuk.

A bérsávok közötti mozgás lehetősége a korábbinál nagyobb szabadságot ad az iskolaigazgatóknak”

– tette hozzá.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP
Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A szólásszabadságra vonatkozó kritikára reagálva jelezte, a korábbi törvénytervezetben szereplő, erre vonatkozó rész a benyújtott javaslatból kimaradt. Ugyancsak nem szerepel a javaslatban a sok képviselő által kifogásolt, az iskolapszichológusokra vonatkozó számbeli változtatás.

A Jobbik szerint a kormány nem tudta rendbe tenni az oktatást

A DK-s Varga Zoltán arról beszélt az éjjel, hogy a kormánypárti politikusoknak igazuk van, valóban nem a törvényről szól a mai vita. Szavai szerint „régen nem a törvényekről vitázunk ugyanis a parlamentben, hanem egy „pici, törvénytelen kleptokráciáról” –mondta. Párttársa, Gy. Németh Erzsébet azt kifogásolta, hogy a javaslatról ugyanúgy nem folytatott érdemi egyeztetést a kormány, ahogy korábban az iskolák államosításáról sem. Szerinte nem hallgatta meg a kormány a pedagógusok véleményét az általuk leginkább kifogásolt közalkalmazotti jogviszonyuk elvételével kapcsolatban.

– jelezte Lukács László György jobbikos képviselő.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára a kritikákra reagálva azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hogy

A bevezetni kívánt teljesítmény alapú bérezés mellett érvelt a jelenlegi életkor alapú helyett, hangsúlyozva, hogy így a pályakezdők lehetnek a javaslat fő nyertesei. Azzal vádolta az ellenzéket, hogy semmilyen újítást nem akar támogatni, a 2010 előtti időszakot akarja visszahozni. Felszólította az ellenzéket, ne akadályozza, hogy a pedagógusok béremelésére fordítható uniós források megérkezzenek Brüsszelből.

Végül szombat délelőtt, fél tíz után nem sokkal ért véget az Országgyűlés pénteken kezdődött ülésnapja. A képviselők megszakítás nélkül csaknem tizennyolc órán át folytatták le a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat általános vitáját, amely még pénteken délután kezdődött a parlamentben.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de France
2023. július 04. 19:29
Nincs elég szolidaritás, nincs elég tüntetés, nincs elég akarat. Így az lesz amit a kormány a tanárokra erőltet. Addig lesz ez így amíg a magyar nép nem ébred fel letargiájából. A demokrácia törékeny dolog, ha ennek felszámolása nem érdekli a magyar társadalmat, akkor ezt érdemli. Nem volt érdemi, komoly egyeztetés, tárgyalás, csak a parlamenti többség akarata nyilvánult meg durva módon, a parlamenti kisebbség véleménye nem számított. Ha a magyarok nem tiltakoznak, ezt érdemlik, ismétlem. Sajnálom azokat akik tettek ez ellen.
tlivcsi
2023. június 18. 12:56
Csak annyit tennék hozzá, hogy az egész oktatás már 2013-ban meghalt. Az iskolák ellátása nulla, mindenért könyörögni kell. Ha sok helyen nem segítene be egy alapítvány, még krétára sem telne. Ez tényleg nagyon pozitív változás :( A mostani meg már szót sem érdemel. Eddig sem volt tanár, ezután még annyira sem lesz. Órákat lehetne arról beszélni, hogy egyes iskolákban kik is tanítanak. Tapasztalat....
balbako_
2023. június 17. 14:56
Most az kotlotta ki az ellenzék, hogy obstruál. Ennyi.
MintaPedagógus
2023. június 17. 14:35
Mi a frászkarikát engednek a moslék nemzetellenzék obstruktív sehova nem vezető "vitájának", s nem fogadják el a törvényt? Adott 2/3-os felhatalmazás, egy értelmes és átlátható, a pedagógusok és a magyar iskolák érdekét szolgáló törvényjavaslat. Mit kell szórakozni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!