Lakat kerül Budapest egyik ikonikus klubjára

2023. június 27. 20:37

A Budapest Jazz Club üzemeltetői jelenleg „minden követ megmozgatnak”, hogy megmentsék a szórakozóhelyet.

2023. június 27. 20:37
null

A fővárosi fenntartású Budapest Jazz Club, amely az ország egyik legjelentősebb jazz-zenei kulturális helyszíne, arról számolt be közösségi oldalán, hogy átmenetileg kénytelenek bezárni.

A bejegyzésből kiderült, hogy a 2012 óta folyamatosan növekvő bérleti díjak miatt 2022-re kilátástalan anyagi helyzetbe kerültek, most pedig odáig fajult a helyzet, hogy a vagyonkezelőjük kizárta a tulajdonosokat a klubból.

A Budapest Jazz Clubot (BJC) működtető Jazzart Közcélú Alapítvány 2012-ben létesített közszolgáltatási szerződést a Fővárosi Önkormányzattal. Mint írták,

a bérleti díj 2012 és 2023 között 44,3 százalékkal nőtt.

Míg tizenegy évvel ezelőtt havonta nettó 833 500 forintot fizettek, addig ez az összeg 2023-ra havi nettó 1 203 400 forintra nőtt – fűzték hozzá.

Június 21-én kapták kézhez a felmondást

A BJC üzemeltetői hozzátették, hogy a bérleti díj kifizetése kezdettől fogva „problémás volt”, a lejárt tartozások összege pedig különböző mértékben ingadozott. A klub megmaradt forrásokból és magánkölcsönökből próbált életben maradni, és már októberben jelezték a helyzet tarthatatlanságát a Fővárosi Önkormányzatnál, amely azonban érdemi segítséget nem tudott nyújtani – idézték fel.

Ezután azzal folytatták, június 21-én kapták kézhez a felmondást, ami után még a bezárás előtt igyekezett a klub részleges, önerőből történő rendezési ajánlatot tenni, amit a vagyonkezelő elutasított.

Mindezután június 26-án a vagyonkezelő lecserélte a zárat, és lelakatolta a Budapest jazz Clubnak helyet adó ingatlant –azaz lényegében kizárta onnan a hely tulajdonosait.

A posztot azzal zárták, hogy jelenleg „minden elképzelhető követ megmozgatnak, hogy kiutat találjon a szomorú helyzetből”.

A vonatkozó bejegyzést alább olvashatják:

Nyitókép: Budapest Jazz Club Facebook-oldala

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2023. június 28. 09:53
A kedvenc helyem. Nagyon szomorú vagyok. Ez a klub nagyon jól ki volt találva. A magyar jazz világszínvonalú és itt rendszeresen fellépett a krémje is és a népszerűbb könnyűzenésebb irányzatai is. (Sajnos az utóbbi években eltolódott a műsorpolitika a kevésbé virtuóz, de népszerűbb irányba, ebből is érzékelhető volt a háttérben a támogatások csökkenése.) A kultúrpolitikának épp az lenne az egyik fő feladata, hogy a magas színvonalú, de kisebb öneltartóképességű műfajokat és produkciókat segítse. A járvány és a gazdasági válság érzékelhetően mindenütt visszavágta a kulturális támogatásokat, pl. a MÜPA-ban is megnőtt a műsor nélküli napok száma. Az azonban nagyon riasztó, ha ilyen kultikus helyek megszűnnek. A BJC-be nagyon sok külföldi járt, látszott, hogy ezt a helyet nemzetközi szinten is ismerik már a jazzkedvelők. Az ilyen esetektől nem dől össze az élet, csak éppen rosszabb hely lesz Budapest és Magyarország. Azt gondolom, a kormányzati finanszírozóknak is lenne itt tennivalója. A magyar zene ki tudja hányadik virágkorát éli, ez az ország egyik legjobb exportcikke jelenleg, de ahhoz, hogy villogjunk vele, táplálni is kell. Legalább annyira, hogy túlélje a rosszabb időket.
need-info
2023. június 28. 08:48
Lehet sikeresebb lenne Budapest Bazz+ Club néven...
kvmny
2023. június 28. 08:16
"A bérleti díj 2012-től 44,3 %-al, havi 833.500 Ft+áfa összegről 2023-ra havi 1.203.400 Ft+áfa összegre (évi bruttó 18.288.000 Ft) emelkedett. A közszolgáltatási díj a 2020-ban megkötött jelenleg is érvényes hosszú távú szerződés megkötésekor 31 millió forint volt, ez alapján vállaltuk a hosszú távú szerződés megkötését. 2021-ben a COVID miatt sajnos a díj a jelenleg is érvényes évi 9.6 millió forintra (kevesebb mint egyharmadára) csökkent azzal, hogy a válságos idők elmúltával a 31 millió forint lesz ismét a kiindulási alap." Ez itt a lényeg. Covidra hivatkozva lecsökkentették a támogatást harmadára, de a bérleti díjat nem engedték el. Nyilván kell a jól bejáratott hely valami havernak, gondolom ratyibár fog nyílni a helyén Pressman segédletével. Már érkeznek is a guruló dollárok.
Palepoli
2023. június 28. 06:53
Tehát nem volt elég bevételük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!