Európai Bizottság: Megállapodás jött létre az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban

2023. május 02. 20:32

Az intézkedések kezdetben négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és napraforgómagot.

2023. május 02. 20:32
null

Az Európai Bizottság rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan azzal a céllal, hogy enyhítsék az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás ideiglenes feloldása okozta nehézségeket – közölte a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság közleménye szerint az autonóm kereskedelmi intézkedésekről szóló rendelet kivételes biztosítéka alapján elfogadott intézkedésekre öt tagállamban – Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában – tapasztalt súlyos logisztikai problémák okozta rendkívüli körülmények miatt van szükség.   

Az intézkedések kezdetben négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintenek:

a búzát, a kukoricát, a repcemagot és napraforgómagot.

Az intézkedések május 2-án lépnek hatályba és június 5-ig érvényesek.

 

 

Brüsszelnek lépnie kell az itt rekedt ukrán gabona továbbszállítása, valamint az európai és magyar gazdák érdekében” – jelentette ki korábban Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Mikola Szolszkijt, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterét.

„Az a célunk, hogy a magyar gazdákat megvédjük attól, hogy az ukrán gabona elárassza a magyar a mezőgazdaságot

és kárt okozzon a magyar gazdáknak” – fogalmazott korábban Nobilis Márton.

 

 

(MTI és Mandiner) Nyitókép: illusztráció. Pixabay

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antiochia
2023. május 03. 06:30
Ba..uk vissza Ukrajnába! Egyék meg ők a mérgezett szarukat. Leginkább Zelenskijre gondoltam meg a körülötte levőkre.
pesszimista
2023. május 03. 06:00
Alakul a gabona helyzet. A környék legnagyobb gabona felvásárlója 4300 ft-ért köt szerződést árpára . Ez kb. az önköltségi ár fele El lehet gondolkodni azon, érdemesebb-e fűtésre használni, ha a tüzifa árral vetjük össze. Volt már ilyen borzalmas helyzet a törtélemben, de ebből senki ne kérjen. .
k33
2023. május 03. 04:15
Fidesz menj a pics...ba Most végzik ki a magyar mezőgazdaságot. Meg a vidéki szavazóbázisát.
brekker
2023. május 03. 00:41
Kijafasz engedte betárolni magyar raktárakba? Orbán karikásostorán a bojt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!