Diákszervezetekkel tüntetett a baloldal Budapesten – a tüntetők egy része a Fidesz-székházhoz vonult

2023. május 19. 20:09

Rendőrsorfal állta útjukat a Lendvay utcában. A tüntetők különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket.

2023. május 19. 20:09
null

Délután 16:30-kor kezdődött az Egységes Diákfront Budapest, A Hang és a Momentum közös tüntetése a Kossuth téren. A Gyerekeket bántasz! - 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen nevet viselő rendezvény részvevői a Kossuth téren található Tisza István emlékműtől átvonulnak az Oktogonra, ahol többen beszédet is mondanak. 

A tüntetők között többek között ott lesz a trágár beszédéről elhíresült Pankotai Lili, több momentumos politikus, valamint Hadházy Ákos és Szabó Tímea is. A rendezvényen lehet, hogy Guy Verhofstadt is részt vesz, aki a Momentum születésnapi konferenciája miatt Magyarországon tartózkodik. 

Deák Dániel politikai elemző a helyszínről osztott meg egy képet a gyülekező tüntetőkről. A következő megjegyzést fűzte hozzá:

„Kezdődik a balos forradalom. Talán egy turistacsoportnyi ember ma is összejön!”
Forrás: Deák Dániel Facebook-oldala
Forrás: Deák Dániel Facebook-oldala

A menet végül délután öt óra után nem sokkal indult el a Kossuth térről az Oktogon felé.

A tüntetők a körúton haladtak végig az Oktogonig, a vonulás közben kormányellenes rigmusokat skandáltak, a tömeg néhányszor megállt, hogy rendezetten tudják folytatni a vonulást. Az Oktogonnál a Pedagógusok Szakszervezete molinókkal várta a tömeget, és tapssal fogadta a tüntetők érkezését. 

A beszédeket megelőzően a téren felállított hangszórókból zene szólt, egyes dalokat a tüntetők is megpróbáltak közösen énekelni, de például a Bella Ciao című mozgalmi dalból a refrénen kívül nem tudtak semmit, így végül elmaradt a közös éneklés.

A „koncertet” követően elkezdődtek a beszédek. Az első felszólaló Mihalics Lili, az Egységes Diákfront tagja köszöntötte a tüntetőket. Ezután most már több sikerrel a diákok elénekelték a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt. 

A köszöntő után egy tanár lépett a színpadra, beszédét azonban ellentüntetők zavarták meg, akik  „Segícség, elnyomnak” transzparenssel jelentek meg a színpad közelében.

Őket a végül a biztonsági személyzet kísérte ki a tüntetők közül.

Gajzágó József, az Egységes Diákfront egy másik tagja volt a következő felszólaló. Gajzágó szerint folytatni kell a kiállásukat a „kordonkormány ellen”, amely „tönkreteszi az oktatási rendszert”. A fiatal arra is felszólította a tüntetőket, hogy csatlakozzanak a „7igenes” népszavazási kezdeményezésükhöz, illetve jelentkezzenek aktivistának.

A beszédet követően a diákok elénekelték közösen a Himnuszt, majd újra Mihalics Lili lépett a színpadra, aki bejelentette, május 30-án folytatják a megmozdulásokat, és június elsejére a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom közös tüntetést szervez.

Ezután bejelentette, hogy a tüntetés hivatalosan véget ért. 

A tüntetés hivatalos lezárását követően azonban egy nagyobb csoport az Andrássy úton indult el a Hősök tere irányába, kormányellenes rigmusokat kiabálva. A tüntetők célba vették a Lendvay utcában lévő Fidesz székházat is, viszont a rendőrsorfal egy sarokra a székházától elállta az útjukat.

A Rendőrség közleménye szerint a jogellenes gyűlés résztvevőit felszólították a cselekményük abbahagyására. Lendvay utcában lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackokkal is dobáltak. A rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják.

A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére.

A tüntetők vascsavarral is dobáltak.

Forrás: police.hu
Forrás: police.hu

A rendőrsorfal visszatartja az agresszív résztvevőket – írta a Rendőrség.

A Rendőrség végül kiszorította a tüntetőket a Lendvay utca és a Rippl Rónai utca kereszteződéséből, ezután oldódni kezdett a hangulat. Este tíz óra körül már csak mintegy 200 tüntető tartózkodott a helyszínen. Ők a beszámolók szerint az úttesten beszélgetve és sörözve fejezték be az estét. 

Nyitókép: PRESSio

Összesen 344 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2023. május 20. 06:10
A Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza-a Saul Alinskybol "kiképzett" hivatásos felforgatok provokácioi-hátha valakit "pofánbasz" a rendőr,és a "diktatura képei" bejárják a világot.(Mint amikor a topbesúgó Horváth Gyuri 80m-t "vezette" 2006 ban a számára "odakészitett"(!) tankot,hogy a nyugati ujságirofalka a forradalom képeit megszülje". Hogy a Presssmann "hivja be a román csapatokat""helyreállitani a demokráciát". :)
westend
2023. május 19. 22:12
Vajon mit akartak elérni azon túl hogy a rendőröket provokálják meg bedobálják a székház ablakait? Ez lenne a híres felvilágosult progresszió? Mikor veszik végre észre hogy ennek a csürhe viselkedésnek nálunk semmi támogatottsága nincs?
Lajoss
2023. május 19. 22:08
Hol van ilyenkor a HírTV..? Az igazságot akarjuk! Bruhaha
westend
2023. május 19. 21:49
jaj, csak nehogy eső jöjjön. Vagy meg ne fázzanak szegény tüncikézők azon a bolzasztó orbányi aszfalton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!