Ide menjen tengerpartra nyaralni, ha olcsón akarja megúszni!

2023. május 02. 10:31

A Magyar Utazási Irodák Szövetségét arról kérdeztük, mi jellemzi a magyarok külföldi utazási szokásait, hol érdemes jó ár-érték arányú tengerparti nyaralást foglalni.

2023. május 02. 10:31
null
Helmeczi Zoltán

Mely külföldi országok, üdülőövezetek, tengerpartok számítanak slágerhelyeknek a magyarok körében, honfitársaink többsége – ha nem vagy nem csak Magyarországon vakációzik – mely térségeket preferálja a leginkább? – erről faggattuk a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivőjét.

Tengerparti nyaralás: ezek a magyarok kedvenc úti céljai

A tengerparti nyaralások szempontjából a hazai utazók körében a legnépszerűbb országnak évek óta Görögország, Horvátország, Törökország, Olaszország, Spanyolország és Ciprus mellett Egyiptom számít, de a tapasztalatok és a foglalások azt mutatják, hogy

ismét egyre többen keresik Tunéziát is.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a horvát tengerpart továbbra is őrzi a dominanciáját, a MUISZ szóvivője, Bakó Balázs elmondta:

„Horvátország hagyományosan nagyon népszerű a tengerparti nyaralást választó honfitársaink körében. Ennek fő okai a jó közúti megközelíthetőség, a gyönyörű és hosszú tengerpart, valamint az összességében jó szolgáltatások. A schengeni övezethez csatlakozás ráadásul jelentősen megkönnyíti a határon átjutást, ezáltal lerövidíti az utazási időt, ami további vonzerőnek tekinthető”.

A Szallas.hu a saját adataira hivatkozva szintén arról számolt be, hogy idén nőtt a horvát tengerpart népszerűsége: április 20-ig 81 százalékkal több foglalást tettek a magyarok, mint egy évvel korábban. A szállásfoglaló portál szerint a szállástípusok közül az apartman kategória a legnépszerűbb, a Horvátországba utazó válaszadók 45 százaléka ezt választja.

Horvátországban az ez évi szezonban – június és szeptember között – egy utazónak egy éjszaka átlagosan 12 ezer forintba kerül.

A félpanzió iránt a legnagyobb a kereslet, ez 44,3 százaléka a foglalásoknak. Jóval kevesebb ugyanakkor a kizárólag reggelit kérők aránya, 17,8 százalék, és mindössze 2 százalék választja a teljes ellátást.

A felmérés szerint az előző évekhez hasonlóan az Isztriai-félsziget, a Krk sziget és a Dalmácia–Split régió a legvonzóbb úti cél.

A magyarok az ár mellett jellemzően az ingyenes lemondás, az előleg nélkül foglalható opciók és a nagyszámú pozitív vendégértékelés alapján döntenek, és sokan keresik a magyarul beszélő szállásadókat – közölte a Szallas.hu.

Az előbb felsorolt „klasszikusok” mellett – az utazási irodák szövetsége szerint – egyre népszerűbb úti cél a magyarok körében a Kanári-szigetek és Mallorca,

de Albániát is mind többen keresik fel a nyári hónapokban.

Görögországi tengerpart. Fotó: Guiziou Franck / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
Görögországi tengerpart. Fotó: Guiziou Franck / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Ár-érték arányban melyek a legjobb desztinációk?

„A Görögországba, Törökországba és Egyiptomba hazai utazásszervezők által charter-repülőjáratokkal történő utazással szervezett utazási csomagok jó ár-érték arányú megoldást jelentenek az egyedül, párban vagy családdal utazóknak” – közölte a MUISZ szóvivője, jelezve, hogy a főleg Törökország és Egyiptom esetében jellemző all inclusive ellátás – leginkább a családdal utazóknak – nagyon jól kiszámíthatóvá teszi a nyaralás költségeit.

Bakó Balázs hozzátette, hogy bár nem egy konkrét desztináció, hiszen egy utazás során számos országot, várost meglátogatnak a résztvevők, de

a tengeri hajóutak is nagyon komplex és gyakran kedvező árú utazási formát jelentenek.

Olcsó tengerparti nyaralás: mely országok, régiók közül érdemes válogatni?

Azoknak, akik egy szerényebb büdzsével tudnak nekivágni a nyárnak, de mindenképpen szeretnék tengerparton tölteni a vakációjukat, az utazási irodák szövetsége elsősorban Horvátországot ajánlja – saját autóval vagy menetrend szerinti buszjárattal történő kiutazással –, továbbá a görögországi, egyiptomi és tunéziai ajánlatok között is tanácsos böngészni.

„Fontos azonban, hogy érdemes mielőbb lefoglalni a nyaralást, mert a március végével zárult előfoglalási időszak után egyre kevesebb lehetőség közül lehet válogatni” – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Nyitókép: Fürdőzők a horvát tengerparton. Denis Lovrovic/AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiss János 7475
2023. május 02. 19:02
A horvátokhoz biztos nem! A szemetek 5-szörösére emelték az olaj tranzit díját, mi meg fizetjük nekik a benzinárban. Ha lenne akkora összetartás hogy csak egyetlen nyáron nem menne senki hozzájuk, vonítva húznák be fülüket-farkukat, és szépen visszaállítanák az eredeti árat.
bodosoldier
2023. május 02. 14:36
Horvátokhoz,ha lehet soha többet.Arrogáns,bunkó népség a nagy része.Egyiptom ugyan annyi vagy egy kicsit olcsóbb is.Mindig jó idő van,jó a kaja,mindig kedvesek.
Jason Bourne
2023. május 02. 12:53
A horvát tengerpartot én is szeretem, csak nem mindig napos. Volt egy nyaralásom még megboldogult legénykoromban, hogy napokig esett, ki se lehetett mozdulni a szállásról. Amit annyira nem bántam, mert friss volt a kapcsolatunk a csajjal, akivel mentem, volt mivel elverni az időt. :-P
szintetikus
2023. május 02. 12:33
A Balatont elkerülöm, mert koszos és lölőnek nem adok pénzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!