Megvan a döntés, Heisler távozik, új elnököt választott a Mazsihisz

2023. május 14. 12:15

Tisztújítást tart vasárnap a legnagyobb hazai zsidó egyház.

2023. május 14. 12:15
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

***

Grósz Andor kecskeméti orvosprofesszor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE)alapítvány elnöke személyében új elnököt választott magának a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, azaz a Mazsihisz. A szövetség Facebook-oldala szerint a vasárnapi tisztújító közgyűlésen az új elnök arról beszélt, békét és a nyugalmat szeretne elhozni a Mazsihisz életében. Ugyanakkor hozzátette, a szövetség ne politikával, hanem a szervezet vallási építésével foglalkozzon, továbbá „abba kell hagyni az ellenségeskedést, és közös úton kell elindulni a sikerért”. 

Heisler András 10 év, több mint két ciklus után távozik a legnagyobb hazai zsidó felekezet éléről.

 

Heisler az elmúlt időszakban kemény nyilatkozatokkal „fordult rá” a mostani hétvégére, Budaházy György köztársasági elnöki kegyelme miatt a kormányt, a MAOIH tisztújítása miatt a Köves Slomó nevével fémjelzett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget (EMIH) támadta be. Komoly nyilatkozatháború alakult ki, s a távozó elnök egyértelművé tette: az EMIH-et a kormány által favorizált zsidó egyháznak tartja, ami bekebelez másokat. Utalt arra, ha rosszul dönt, ez lehet a sorsa a Mazsihisznek, aminek a kormánnyal szembeni függetlenségét szerinte továbbra is fenn kell tartania.

Az előzményekről ITT olvashat részletesebben!

Búcsúüzenet Heisler Andrástól

Saját érdemeit soroló, a tisztújítás elé írt búcsúüzenetében sorra vette, nagyjából mikre büszke: „Több mint hetven holokauszt-emlékbeszéd. Kezdetben emlékezetpolitikai viták: Szabadság téri emlékmű; székesfehérvári Hóman-szobor; Páva utcai Donáth-szobor; Wass-, Nyirő-, Tormay- és Horthy kultusz; idegenrendészeti eljárás… Igen, csak címszavakat írok, hiszen mi félszavakból is értjük egymást. Lovagkereszt-kitüntetés… Megkapni, aztán visszaadni.

A Sorsok Háza sorstalansága; a Rumbach utcai zsinagóga megmentése; temetőrendezési projektek; zsinagógafelújítások határon innen és túl; a Szeretetkórház megújulása, infrastruktúra-fejlesztés, mindez kormányzati kooperációban. A szociális rendszerünk fejlesztése; a másodgeneráció támogatása; a JadbeJad program; krízismenedzsment alakítása, küzdelem a covid elleni világjárványban; küzdelem a menekültek megmentéséért a szomszédunkban zajló háborúban.”

Botrányos szédereste, háború a Chabaddal

Majd megemlítette a nemzetközi kapcsolatok erősítését, állami vezetőket, akivel Mazsihisz-elnökként egyeztetett, a Soros-kampány elleni kiállást – nem említve, hogy ezt Benjamin Netanjahu izraeli államfő és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében tette –, illetve a Chabad (azaz az EMIH) térfoglalásának visszaszorítását. Röviden megemlítette a botrányosra sikerült széderestet is, amin a

David Pressman amerikai nagykövet meghívására a zsidólistás botrányáról elhíresült Jobbik-elnökkel, Gyöngyösi Mártonnal közösen vett részt.

Amire Heisler nem igazán tért ki, s amivel igen sokat és sokan támadták, az maga a hitélet alakulása, pontosabban visszaszorulása.

Egy interjúban a leköszönő elnök elárulta, bár mindkét jelöltet alkalmasnak tartja, személyesen Nógrádi Péter ügyvédet támogatja, forrásaink szerint is ő számított volna a „heisleri”, a kormánnyal szemben számos ügyben tengelyt akasztó, a „világra nyitott zsidóságot” hangoztató irányvonal továbbvivőjének. Megyeri Jonatán, a Neokohn főszerkesztője a tisztújítás előtt egy írását azzal zárta, Grósz Andor megválasztásában bízva csak remélni meri, hogy „olyan elnök fog a Mazsihisz élére kerülni, aki az állandó konfrontációtól megszabadítja a zsidó közéletet”.

Az Index beszámolója szerint Grósz Andor Szentpéterváron diplomázott repülőorvostanból, 2005–2007 között a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház főigazgatójaként, majd 2007–2011-ig a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ katonai főigazgató-helyetteseként dolgozott. 2011–2012-ben a Kecskeméti Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézet Igazgatója volt. 2014-től Lázár János Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter főtanácsadója, a Mazsihisz elnökségi tagja és a kecskeméti zsidó hitközség meghatározó szereplője volt.

szerint Grósz Andor Szentpéterváron diplomázott repülőorvostanból, 2005–2007 között a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház főigazgatójaként, majd 2007–2011-ig a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ katonai főigazgató-helyetteseként dolgozott. 2011–2012-ben a Kecskeméti Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézet Igazgatója volt. 2014-től Lázár János Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter főtanácsadója, a Mazsihisz elnökségi tagja és a kecskeméti zsidó hitközség meghatározó szereplője volt.

Nyitóképünkön Grósz Andor: MTI/Balogh Zoltán

***

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sclerotic
2023. május 15. 04:28
Állítólag azért hagyta ott a MAZSIHISZ -t, mert a Jobbik elnöke szeretne lenni...
Reszelő Aladár
2023. május 14. 22:18
Ez van, ha egy 5000+ éves nép itteni hitközségi vezetője az önmeghatározásához kizárólag a holokausztot használja, a Zsinagóga nem a hitélet központjának tekinti, hanem csak a bevételt termelő turisztikai desztinációnak, cserébe az adott ország vezetője pedig Izrael vezetőjével egyeztet a zsidóság minden kérdéséről, az itteni vezetőt meg csak később tájékoztatják, hogy merre van az arra. Elnök úr. Hiányozni fog. Valakinek biztos.
Obsitos Technikus
2023. május 14. 22:16
Reformmenóra :-)
nempolitizálok
2023. május 14. 18:33
Pressman rendesen mellényúlt. Pedig amikor idejött, megelőzte a híre, hogy a legokosabb a társaságból. Röpke pár hónap alatt elintézte, hogy az ellenzék legalján kívül kínos legyen vele megjelenni. Nem sokan szeretnének vele egy közös szelfit, az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!