Le Point: Orbán Viktor és kormánya visszatértek a jogállamiság felé vezető útra

2023. május 08. 08:17

A francia lap szerint a magyar kormánynak feltétlenül szüksége van európai forrásokra, már csak az országban erősödő társadalmi igények kezelésére is.

2023. május 08. 08:17
null

A Le Point online felülete arról írt, hogy Orbán Viktornak és kormányának még teljesíteniük kell fogadalmaikat, de visszatértek a jogállamiság felé vezető útra. Az igazságszolgáltatási rendszert depolitizáló reformról szóló szerdai parlamenti szavazás az első lépés, amely közelebb hozza Magyarországot az uniós főnyereményhez, ami 28 milliárd euró. Az igazságügyi reform egyelőre formálisan teljesíti a magyar kormány által a Bizottsággal egyeztetett négy szuper mérföldkövet, de vannak más – mintegy 20 – mérföldkövek is, amelyeket Magyarország még nem teljesített. Ezen kívül Magyarország a jogállamisághoz kapcsolódó költségvetési feltételrendszert illető korrekciós intézkedések végrehajtását is vállalta.

A cikk úgy fogalmazott: az igazságszolgáltatás reformja azonban továbbra is a rendszer sarokköve. Független igazságszolgáltatás nélkül egyetlen csalást sem lehet komolyan elhárítani. Tehát ha minden jól megy, Magyarország végül visszakapja a neki szánt összegek 85 százalékát. Kérdés, hogy

a Fidesz mennyiben engedheti meg magának a valóban független igazságszolgáltatást,

ez esetben ugyanis a Fidesz egyes vezetőinek vagy a hatalom barátainak eddig elképzelhetetlen vádemelésekkel kell szembenézniük. A fennmaradó 15 százalék visszaszerzéséhez a Bizottság három további lépést vár: az ún. „gyermekvédelmi törvényből” ki kell iktatni minden olyan intézkedést, amely az LMBT-személyekkel szemben szükségtelenül diszkriminatív, helyre kell állítani az akadémiai szabadságot, illetve biztosítani kell a menedékkérők jogait.

Utóbbiakkal kapcsolatban a beszámoló úgy ítélte meg, hogy kicsi az esély arra, hogy az Orbán-kormány bármit is módosítson a jogszabályokon. A budapesti rezsimnek feltétlenül szüksége van európai forrásokra, már csak az országban erősödő társadalmi igények kezelésére is. A tanárok tiltakozása a fizetésemelés miatt hónapok óta tart. A pedagógusbérek nem vonzóak, ráadásul a rezsim a fejébe vette, hogy politikai értékeivel átitassa a tantervet, amit a tanárok többsége elutasít.

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. május 09. 08:28
Nincs erkölcsi alapja demokráciát vagy a jogállamot másokon számonkérni annak, aki le akarta rombolni mindkettőt. Megpróbálták diszkreditálni a demokrácia egyik legnagyobb vívmányát a népszavazást, a nép akaratának közvetlen kinyilvánítását. Demokrata sohasem teheti meg, hogy külső hatalmi segítséget kér/fogad el belpolitikai kérdésekben (dollárbaloldal). A jogkövető soha sem akar 2/3-os törvényeket 50% + 1 alapon módosítani. A magyar demokráciát és jogállamot az ilyen alakoktól kell megvédeni. (Donáth, Cseh, Dobrev, Gyurcsány stb.) Demokráciát csak demokratikus úton lehet építeni! „A háborúpártiak veszélybe sodorták az EU-t.” O.V.
tapir32
2023. május 09. 08:27
Donáth, Cseh, Dobrev, és társaik EP-beli Magyarország és kormány ellenes aknamunkája ott van minden ki nem fizetett euróban, a boltban drágábban megvásárolt termékben, a rezsicsökkentés ellenére magasabb számlában, a kevesebb fizetésben, az inflációban.
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. május 08. 14:23
Mi az a Le Point?
Lajoss
2023. május 08. 13:58
Hitvány pártállamban élünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!