Az egész per nagyon kétszínű és álságos volt – Kálomista Gábor a Mandinernek a győztes per után

2023. május 05. 18:00

„Engem az elsőfokú ítélet után figyelmeztettek balliberális oldalról, hogy el kéne fogadni azt, le kéne nyugodni, ki kéne fizetni, és akkor béke lenne. Ugyanezt tudom javasolni Hann úrnak: el kell fogadni, meg kell nyugodni, ki kell fizetni, és akkor majd béke lesz.” A producer lapunknak azt is elmondta: az elsőfokú ítélet értelmében arra is kötelezni akarták, hogy a jövőben készülő produkcióinak elejére írja ki, hogy abban Hann Endre nem szerepel.

2023. május 05. 18:00
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Amint arról a Mandiner olvasói is értesültek, Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég igazgatója jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt perelte be a Megafilm Kft-t. Hann arra hivatkozott, hogy az Elk*rtuk című film főszereplőjét Endrének hívják, aki egy közvélemény-kutató cég igazgatója, a film alkotói pedig sosem titkolták, hogy a meglehetősen negatív karaktert esetleg róla mintázták.

Kálomista Gábor már a kezdetekkor sem értette, miért került bíróságra a film, szerinte nevetséges egy fikciós játékfilmet úgy kezelni, mintha egy újságcikk, vagy oknyomozó dokumentumfilm lenne. Mint akkor fogalmazott:

Ahogy arról szintén beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék első fokon kihirdetett ítélete szerint 1,5 millió forint sérelemdíj megfizetése várt volna Kálomista Gáborra és a Megafilm Kft-re.

 

A Medián vezetője először peren kívüli egyezséget ajánlott, amely szerint nyilvános bocsánatkérés és 3 millió forint sérelemdíj ellenében eláll a keresettől. Kálomista azonban nem fogadta el az ajánlatot. Hann később módosította keresetét, amelyben már az állt, hogy a film mellett, az alkotáshoz kapcsolódóan a felperesi nyilvános kommunikációt is sérelmezi. Lényegében arra hivatkozott, hogy ha Kálomistáék a filmről szóló, 2021 október 20-án, a Megafilm honlapján megjelent cikkben nem azonosítják direkt a film egyik szereplőjét vele, akkor ezt a nézők nem feltétlenül tették volna. 

 

Ezután Kálomista benyújtotta fellebbezését. Ahogy a producer akkor a Mandinernek elmondta: ebben arra hívták fel a másodfokú bíróság figyelmét, hogy ez a fajta pervezetés, amit a Fővárosi Törvényszék megvalósított – tehát, hogy gyakorlatilag az ő kérésükre módosította a felperes a keresetet – sehol nem fér bele a pártatlan ítélkezésbe. A producer hozzátette:

látva a bíró pervezetési technikáját, nem érte meglepetésként az elsőfokú ítélet.

 

 

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon viszont már a Megafilm Kft. produkciós cégnek adott igazat, sajtóbeszámolók szerint Hann Endre azonnal elrohant az épületből a döntést követően. Később közösségi oldalán reagált, ahol arról értekezett, „tűrnie kell, hogy egy ócska propagandafilmben szemenszedett hazugságokat tényként állítsanak róla”.

Első- és másodfok

Lapunk megkereste a pernyertes Kálomista Gábort. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondol Hann reakciójáról, illetve megkérdeztük, meglepte-e, hogy másodfokon végül ő győzött.

„Nem lepett meg, hiszen az elejétől fogva képtelen ötletnek tartottam az egész pert. Azt gondoltam, biztosan nem lesz ügy, mert ha a bíróság alaposan tanulmányozza a tényeket, világos, hogy ebből elsőfokú tárgyalás sem lehetne, hisz annyira megalapozatlan az egész.

– mondta megkeresésünkre a producer.

Hozzátette: „Nem véletlenül változtatta meg a másodfokú bíróság az ítéletet, hiszen a korábbi bíró pervezetésével – hogy finoman fogalmazzak – enyhén szólva voltak fenntartásaink, ennek pedig a másodfokú bíróság is helyt adott. Mindenki furcsállta egyrészt, hogy  egyáltalán született egy ilyen per, másrészt, hogy abban a bíró ilyen súllyal és ilyen összegű kártérítést ítélt meg. Arról nem is beszélve,

Hogyha tényleg ez volna a XXI. századi igazságszolgáltatás vagy jogszolgáltatás, akkor az igencsak nevetséges.

 

 

Bírói lelkiismeret

Kálomista azt is kifejtette, neki nem volt kételye afelől, hogy ezt a pert előbb-utóbb meg fogja nyerni, mindvégig kitartott amellett, hogy igaza van.

Azt, hogy az elsőfokú bíróság mit csinált, most már fedje jótékony homály – majd elszámol a bíró a lelkiismeretével, meg gondolom azzal, akivel el kell számolnia, de innentől fogva ez van, ez az ítélet született. Engem az elsőfokú ítélet után figyelmeztettek balliberális oldalról, hogy azt el kéne fogadni, le kéne nyugodni, ki kéne fizetni, és akkor béke lenne.

– tette hozzá.

A producer azt is elmondta, hogy valójában a mai napig nem sikerült kibogozniuk, mi történhetett pontosan. Ahogy fogalmaz, „valószínűleg a sokadik keresetmódosítás során némi bírói segítséggel a felperes rávezetődött arra, hogy ne a filmet perelje, hanem a film körüli kommunikációt, ezzel pedig konkrétan elismerte, hogy a filmmel tulajdonképpen nincsen probléma”.

Na most egy olyan dologról, amivel nincs probléma, nem igazán érdemes ítéletet hozni, hiszen onnantól az egész okafogyottá válik. Hann a filmet kifogásolta az első pillanattól fogva, nem a körülötte lévő kommunikációt. Arra csak később került hangsúly, elég feltűnő segítséggel” – jegyezte meg Kálomista, majd hozzátette: azt azért továbbra se tagadjuk le, hogy Hann úr a legnagyobb beszállítója volt közvélemény-kutató szinten a Gyurcsány-kormánynak. Mint mondta:

ez az egész per egy nagyon kétszínű és álságos dolog volt, éppen olyan, mint amilyen maga az akkori rendszer.

Kálomista Gábor úgy véli, egyetértés volt abban, hogy ez a cselekvéssor megtörtént, „tehát azt tényleg bohóság lenne tagadni, hogy ez nem történt meg, elég sok adatot gyűjtöttünk, sok információ alapján dolgoztunk; nyilván nem vettünk részt a dolgozószobákban az eseményeken, de azért az tagadhatatlan, hogy Hann Endre volt a legnagyobb nyertese ennek a rendszernek” – magyarázta a producer, majd hangsúlyozta, Hann Endre kapta a legtöbb megbízást abban az időben, ő csinálta a közvélemény-kutatásokat.

 

 

„Ehhez idéznék egy mondatot, ami nemrég jelent meg egy vele készült interjúban, amiben elmondja:

Ez a saját szájából hangzott el. Én nem tudom, mit érez ennyire sérelmesnek. Azt gondolom, ez az ítélet egész pontosan helyre tette azt a dolgot, meddig terjed a művészszabadság, és meddig terjed a közszereplők tűrési képessége. A többi csupán csak a Hann-féle szokásos hiszti” – szögezte le Kálomista Gábor.

 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt és Beliczay László és PORT.hu montázs

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2023. május 06. 02:44
Szegény Hannak ugyanaz a baja, azért frusztrált, mert 13 éve járnak szopni az urnákhoz, és nem egy film miatt, hanem, mert a választók nem kérnek még egyszer Gyurcsányból és a komcsi söpredékéből.
Namond
2023. május 06. 01:53
Az elsőfokon ítélkező bíró, még bíró?
concret
2023. május 05. 23:53
Kis hazai abszurd (a la Örkény): 1/ a kormányhívek teljesen elégedettek, hogy (Hann) Endre milyen alaposan bele lett rángatva ebbe a storyba, megérdemli, hisz libsibolsi, 2/ ezután a kormányhívek pláne elégedettek, hogy a nyilvánvaló tény gyökeres ellentétét mondja ki a másodfokon eljáró bíró (milyen jó, hogy nem fordítva bíráskodtak). 3/ megállapíthatják, hogy végre megbízható a magyar bíróság, mert itt is győz a fidesz kétharmaddal, ahogy az dukál.
zakar zoltán béla
2023. május 05. 22:07
Jog és igazság...Tusk nyet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!