Üzent a dandártábornok: a mentelmi jog nem jogosít fel jogsértő magatartásra

2023. május 10. 07:32

Gömbös Sándor szerint a gyülekezési jog sem parttalan.

2023. május 10. 07:32
null

A gyülekezési jog rendkívül széleskörű alkotmányos alapjog, de nem korlátok nélküli: a demonstrációk résztvevői nem veszélyeztethetik a közrendet, közbiztonságot, vagy mások jogait, szabadságát és

ha a rendőrség ilyet tapasztal, fel kell lépnie a rend helyreállításáért

– mondta Gömbös Sándor dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatalának vezetője egy keddi háttérbeszélgetésen. 

A gyülekezési jog nem parttalan

A dandártábornok kifejtette azt is: a gyülekezési jog rendkívül széles körű, „gyakorlatilag bárki, bárhol, bármivel összefüggésben közterületen véleményt nyilváníthat”, ha ezt előzetesen bejelentette a rendőrségen. Azonban a gyülekezési jog nem parttalan, a demonstrációk résztvevői nem veszélyeztethetik a közrendet, közbiztonságot vagy mások jogait, szabadságát,

a rendőrségnek pedig kötelessége elősegíteni a békés gyülekezés jogának gyakorlását

a közrend, közbiztonság fenntartása mellett. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak a békés, fegyvertelen gyülekezés joga részesül alkotmányos védelemben, aki felfegyverkezve, arcot eltakarva vesz részt egy gyűlésen, bűncselekményt követ el. A dandártábornok egy kérdésre válaszolva azt is világossá tette: a képviselőket védő mentelmi jog nem arra jogosít fel arra, hogy valaki jogsértő cselekményt végezzen.

(MTI)

Nyitókép: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. május 15. 19:04
Szarházy. Gelncsér állatférfi. Hajnal Faxközgáz. Büdös Bence . Könyörgöm. 1 kis revolutot. Utána a faxotokat keressétek 1más szájában.
Janika50
2023. május 10. 19:47
Minden elismerésem a mostani rendőröknek. Ezek a, -nevezük demonstrálóknak- minősithetetlen viselkedése, bicskanyitogató stilusa, nyilt erőszaka sem tudja megingatni a türelmüket. Pedig a lelke mélyén szerintem mindannyian szívesen szájon vágnák a "demonstráló európai, demokratikus ellenzék" legtöbb tagját. Gobdoljunk a felvételre, mikor a Rendőr Hőlgyet rángatta az a ... Örüljön neki, hogy nem rúgta szét a golyóit, ha van neki.
I.N.R.I.
2023. május 10. 11:26
Gömbös! Leszel te még belügyminiszter! A Budaházyt váltod.
edico
2023. május 10. 10:36
Ahol mentelmi jog van, ott nincs és nem is lesz rend!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!