Osztrák EU-ügyi miniszter: Az elnökség egy lehetőséget teremt Magyarország számára

2023. május 30. 19:19

Karoline Edtstadler kifejtette, hogy az összes tagállamnak egyenlő jogai és kötelességei vannak.

2023. május 30. 19:19
null

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament állásfoglalást fogadhat el arról, hogy Magyarország alkalmatlan arra, hogy jövő évben betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét, Reynders azt mondta, hogy a bizottság dolga, hogy meghallgassa a parlament álláspontját, de nincs lehetősége dönteni ebben a kérdésben.

„Együtt fogunk működni az összes elnökséggel, de figyelemmel fogjuk követni ha erről a tanácsban vita lesz” – tette hozzá az uniós biztos.

Ugyanerre a kérdésre válaszolva Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter kifejtette: az összes tagállamnak egyenlő jogai és kötelességei vannak, ezek között szerepel a tanács elnöki tisztsége is, amelyre most Magyarországnak kell felkészülnie.

„A jogállamisággal a 7. cikkely szerinti eljárás vagy a kondicionalitási szabályok kerete között kell foglalkoznunk. Ami pedig az elnökséget illeti,

és képes nem csak a saját érdekeit nézve, hanem az EU érdekében előmozdítani a közös ügyeket” – jelentette ki.

Anna Lührmann uniós ügyekért felelős német államtitkár kétségét fejezte ki a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban. Mint mondta, Magyarország jelenleg elszigetelt az EU-ban a súlyos jogállamisági problémák miatt, továbbá amiatt is, hogy vonakodik kiállni az agressziós háborútól sújtott Ukrajna mellett.

(MTI)

***

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hoci74
2023. május 31. 07:40
Miféle eus ügyek? Készpénzzel teli táskák, Mikulásra átadott borítékok,smsben euró milliárdok sorsa, vakcinák elutasítása ideológiai okok miatt.. gázvezeték felrobbantása, kőolajvezeték tervezett felrobbantása, közösen felvett hitel visszatartása .... Mi fasz van még,már sorolni sem tudom...
Gáspár
2023. május 31. 05:17
Ober Enns ???
Palatin
2023. május 30. 23:20
Az uniónak nem lehet olyan érdeke, ami valamelyik tagországnak méltánytalan kárt okozna. Ennek megakadályozására került be a az uniós alaptörvényekbe a vétójog. Ha az eltörlésre kerül, akkor elöfordulhat, hogy egy tagország kényszerítve lesz, hogy számára drasztikusan hátrányos uniós intézkedéseket elfogadjon. Ezzel egy új nagykapú nyílik meg a zsarolási lehetöségek részére. Könnyen jöhet létre olyan helyzet, hogy a kilépés indokolttá válik. Ezért, ha a vétót eltörlik, akkor az Eurót semmi esetre sem szabad bevezetni, az unióval való kapcsolatot inkább lazítani kell és nem szorosabbra venni.
zorroro
2023. május 30. 23:16
Orbán EU-s programja: "Mi leszünk a homok a gépezetben, bot a küllők közt, tüske a köröm alatt." Erről nem hallott az asszonyság? Hogy lesz ebből "Európa-pártiság" meg "közös ügyek előmozdítása"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!