Osztrák EU-ügyi miniszter: Az elnökség egy lehetőséget teremt Magyarország számára

2023. május 30. 19:19

Karoline Edtstadler kifejtette, hogy az összes tagállamnak egyenlő jogai és kötelességei vannak.

2023. május 30. 19:19
null

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament állásfoglalást fogadhat el arról, hogy Magyarország alkalmatlan arra, hogy jövő évben betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét, Reynders azt mondta, hogy a bizottság dolga, hogy meghallgassa a parlament álláspontját, de nincs lehetősége dönteni ebben a kérdésben.

„Együtt fogunk működni az összes elnökséggel, de figyelemmel fogjuk követni ha erről a tanácsban vita lesz” – tette hozzá az uniós biztos.

Ugyanerre a kérdésre válaszolva Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter kifejtette: az összes tagállamnak egyenlő jogai és kötelességei vannak, ezek között szerepel a tanács elnöki tisztsége is, amelyre most Magyarországnak kell felkészülnie.

„A jogállamisággal a 7. cikkely szerinti eljárás vagy a kondicionalitási szabályok kerete között kell foglalkoznunk. Ami pedig az elnökséget illeti,

és képes nem csak a saját érdekeit nézve, hanem az EU érdekében előmozdítani a közös ügyeket” – jelentette ki.

Anna Lührmann uniós ügyekért felelős német államtitkár kétségét fejezte ki a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban. Mint mondta, Magyarország jelenleg elszigetelt az EU-ban a súlyos jogállamisági problémák miatt, továbbá amiatt is, hogy vonakodik kiállni az agressziós háborútól sújtott Ukrajna mellett.

(MTI)

***

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik