Nagy István: Az öntözés fejlesztésére 70 milliárd forintot fordít a kormány

2023. május 18. 16:52

A tavalyi rendkívüli aszály megmutatta, hogy olyan mértékű az éghajlatváltozás, ami ellen tenni kell – fogalmazott az agrárminiszter.

2023. május 18. 16:52
null

A termelés biztonságát ma már csak öntözéssel lehet fenntartani – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn, a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepének átadásán.

A miniszter ismertette: Magyarországon most a termőterületek 2 százaléka öntözött, a távlati cél az, hogy az európai átlagot elérve ez legalább 8 százalék legyen, szeretnék a 400 ezer hektárnyi öntözött területet elérni.

A tavalyi rendkívüli aszály megmutatta, hogy olyan mértékű az éghajlatváltozás, ami ellen tenni kell

– hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter kedvezőnek nevezte, hogy a technológia adott, a támogatási rendszer biztosított, valamint a megfelelő szakképzés és a felsőoktatási képzés is adott. Kiemelte: a fiatalok megértették, hogy a technológiai fejlesztés, a precíziós gazdálkodás, az innováció, az automatizáció és a digitalizáció mit jelent a megújuló magyar agráriumban, és értik, hogy nekik ebben szerepük van.

A mezőgazdaság felkészítése

Az agrárminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományok egy részét is felül kell vizsgálni a vízmegtartás érdekében. Át kell gondolni, hogy

az egyes tájegységeken ilyen időjárási körülmények között milyen növényeket lehet termelni,

a szárazsággal szemben ellenállóbb növényeket kell termeszteni, emellett a vízválságra adandó egyik válaszként a meglévő talajvízzel és a csapadékkal is sokkal fegyelmezettebben kell gazdálkodni – mutatott rá.

A talajvízszint csökkenése, a talaj romló nedvesség-ellátottsága az ország területének döntő többségén jelentősen megnövelte az aszályhajlamot, és jelentősen csökkentette a területek mezőgazdasági hasznosíthatóságát. A felszíni és felszín alatti vízkészletek jó állapotba hozása öntözési szempontból is kulcsfontosságú – fejtette ki Nagy István.

Kiemelte: minden erővel fel kell gyorsítani az öntözés-fejlesztéssel kapcsolatos, korábban megkezdett munkát. „Ha azt akarjuk, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes és hatékony legyen, akkor mindenképpen foglalkozni kell az öntözés növelésével” – fogalmazott.

Mészáros Lőrinc: Az agrárium a szívemhez közel álló terület

Mészáros Lőrinc a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy 370 vállalkozása közül az egyik zászlóshajó a Talentis Agro Csoport. Szavai szerint az agrárium a szívéhez közel álló terület.

– jelezte a vállalkozó.

Fotó: Kerekes István/Kisalföld
Fotó: Kerekes István/Kisalföld

A Kisalföld tudósítása szerint a mezőgazdasági csoport tulajdonosa arról is beszélt, hogy az öntözéssel az eredményesség, termelékenység is növelhető. Eddig a cégcsoport egyébként hatmilliárdot fordított erre a célra, de amint azt Makai Szabolcs vezérigazgató kifejtette, ez az összeg három év alatt a kilencmilliárdot is elérheti.

Támogatások

Nagy István felidézte: a gazdák a Vidékfejlesztési Program keretében 2016 óta kaphatnak támogatást az öntözés fejlesztéséhez kapcsolódó tevékenységekhez.

A felhívás alapján eddig 766 termelő részesült több mint 52 milliárd forintos támogatásban.

A miniszter kitért arra is, hogy a jövőben a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében lehet majd támogatást igényelni az öntözés fejlesztésére, további 70 milliárd forintot fordítanak erre.

(MTI)

Nyitókép: Kerekes István/Kisalföld

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gake
2023. május 18. 18:21
Remélem a kutak megadóztatásáról lemondtak.
nemecsekerno_007
2023. május 18. 17:59
Big Like
bagira
2023. május 18. 17:40
Nagy Istvántól választ várunk a földadóval kapcsolatosan.
bagira
2023. május 18. 17:38
Földadó eltörlés szavazásról hallgatnak . Jó lenne ha lépnének az adó eltörülnék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!