Így nő az egészségügyi szakdolgozók bére júliustól

2023. május 17. 08:58

Megjelent az erről szóló rendelet.

2023. május 17. 08:58
null

Júliustól 18 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Takács Péter elmondta, a háború és a szankciók okozta rendkívüli kiadások ellenére – a kormány korábbi vállalásának megfelelően - folytatódik az egészségügyi szakdolgozók és az egészségügy egyéb – gazdasági, műszaki, pénzügyi, számviteli – területein dolgozók alapbérének emelése.

A kormány az idei béremelésre 50 milliárd forintot különített el, és

az ápolói béremelés közel 84 ezer, a műszaki területen pedig 24 ezer embert érint.

Az egészségügyi szolgáltatók erre a célra havonta dolgozónként 57 600 forint béremelésre fordítható támogatási összeget igényelhetnek – tette hozzá.

Jövőre egy „nagyobb lépéssel” folytatódik a béremelés

Takács Péter példaként elmondta, hogy egy 4-6 éve dolgozó, felsőfokú végzettségű (F-kategória) egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 422 550 forintról július 1-jével 498 600 forintra emelkedik, 2010-ben pedig 126 270 forint volt. Egy 19-21 éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló jelenlegi bruttó alapbére 493 690 forintról 582 550 forintra emelkedik júliustól, ez 2010-ben 149 150 forint volt – ismertette.

Az államtitkár felidézte, hogy az ápolók bére legutóbb 2022 januárjában nőtt, és a most bejelentett emeléssel 2010-hez képest bruttó alapbérük átlagosan négyszeresére emelkedik. A kormány tervei szerint a béremelés jövő év márciusában „egy nagyobb lépéssel” folytatódik – emelte ki.

 – fogalmazott Takács Péter.

Emlékeztetett: a kormány végrehajtotta az orvoskamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépését is, így az orvosoknak ez év elejétől újabb 11 százalékkal emelkedett a bére.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robipecs
2023. május 17. 22:34
Szép meg jó, de lassan a ló túloldalán vagyunk ám ezzel az átlagbérekhez képest. Mivel ezek alapbérek, az egyes pótlékokkal és tulorákkal, éjszakai muszakokkal - ami ugye itt adottság - minimum 50%-ot, de inkább többet rá lehet számolni. Tehát magyarul egy okj-s azaz érettségis vagy akár anélkuli ápoló is alaphangon 700-750 körüli bruttokat haza tud vinni. Ez szép, meg jó, de nem szabadna ennyire egyoldaluan csak öket tolni, hiszen hatalmas a szakadék a szoc és a közszféra más teruleteihez képest. De már az átlagbért is bőven lekörözi. Nem töluk sajnálom, csak aránytalan.
MZperXXL
2023. május 17. 20:22
Amikor apukám kórházba került (megyeszékhely kórházába) és nem tudott enni, csak letették mellé az ételt és félóra múlva elvitték az érintetlen tányért. Intenzíven feküdt, ketten voltak egy szobában. Egy helybéli betegtárs (a szobatársa) felesége súgta meg, mi a helyzet. Tejeltem a nővéreknek minden nap, hogy etessék meg reggel és délben, plusz mindennap munka után lejártam hozzá meg vissza (ötszáz km, vissza már nem tudtam volna jönni, tehát autóval), etetni a vacsorával, és kanalaztam a szájába, meg öntöttem csövön a vizet a cserepes ajkai közé; kb. másfél hónapig. Volt, hogy a doki elmondta, hogy holnap fog dönteni, kap-e kemoterápiát az apukám, vagy a menthetetlenek közé sorolják, és hangsúlyozta, az ő szava lesz a döntő, és nézett rám várakozóan. Megkérdeztem, hogyan látja. Azt mondta, még nem tudja, mit fog javasolni. Nyilván neki is tejeltem. Ahogy átadtam a borítékot, hívták a barátai a mobilján, mondta nekik, mindjárt csatlakozik, addig is rendeljenek bátran (a szövegből kivettem, valami éterembe mennek), majd ő fog fizetni. Rohadjon meg minden hazai egészségügyi "dolgozó", a beteghordótól a kórházigazgatóig, sőt rohadjanak meg velük az orvosegyetemek a dolgozóikkal együtt, hogy ilyen rendszert alakítottak ki és működtettek. Bilincset a kezére és lábára mindegyiknek, nem fizetésemelést. Pusztuljanak el a saját kórházaikban MIND!
Lajoss
2023. május 17. 12:06
A 25%-os infláció mellett csábító..:)
Brandon the great Negro
2023. május 17. 11:51
- Jó napot kívánok! - - Jó napot kívánok, megállna egy pillanatra? - - Egy rokonomat keresem, XY. - Hát itt nincs. - Pardon, tegnap délután még itt feküdt abban a kórteremben ahonnan kijött. - Tegnap nem én voltam. - De most ön van itt, ő viszont nem tudom hol van. - Keresse meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!