Hatalmas embercsempész bűnszervezetre csapott le a rendőrség

2023. május 25. 14:21

Egy rendkívül jól konspiráló nemzetközi embercsempész bűnszervezetet sikerült felszámolnia a magyar rendőrségnek. A bűnbanda több mint hatszáz illegális migráns Nyugat-Európába szállításáért volt felelős. Óriási siker, hogy a magyar hatóságoknak sikerült elfogniuk az embercsempész-maffia líbiai vezetőjét is.

2023. május 25. 14:21
null

Pámer Dávid írása a Mandineren

***

Egy jól szervezett embercsempész-hálózatot sikerült azonosítania és felszámolnia a magyar hatóságoknak – derült ki a rendőrség és a Veszprém Vármegyei Főügyészség mai közös sajtótájékoztatóján.

Boross Zoltán ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály vezetője elöljáróban elmondta, hogy az illegális migráció egyre nagyobb veszélyforrást jelent Magyarország számára. 2020 óta folyamatosan növekszik a hazánkban elfogott illegális migránsok száma, és velük párhuzamosan egyre nagyobb számban jelennek meg embercsempészek is. Az embercsempészek általában nemzetiségi alapon szerveződnek és méterre pontosan felosztják egymás között a területeket. A szervezők nagyon alaposan figyelik a határokat és a határőröket, és az így szerzett információk alapján alakítják a működésüket. Az ezredes elmondta: éles harc folyik a különböző bandák között, akik egymással, illetve a rendőrökkel szemben is agresszívan lépnek fel. Ráadásul az embercsempészettel együtt jár a drog- és a fegyverkereskedelem is – tette hozzá Boross Zoltán.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy míg a migráció megjelenésének első spontán szerveződtek olyan csoportok, akik az illegális migránsoknak nyújtottak segítséget Nyugat-Európába szállításukhoz, addig mára komoly nemzetközi szintű bűnszervezetek épültek ki.

Nemzetközi bűnszervezet nyomára bukkantak

Egy ilyen bűnbandát sikerült teljesen feltérképeznie a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI). Az ügy előzményei kapcsán Balog Gábor alezredes, az NNI Illegális Migráció Elleni Osztály osztályvezetője elmondta, hogy a déli határszakaszon vadkamerák is rögzítették a vonuló migránscsoportokat. Őket elemezve a nyomozóknak látókörébe került Ruzsa és Ásotthalom külterületén több tanyaépület, amely pihentető helyül szolgált az illegális migránsoknak és kezdett körvonalazódni egy őket segítő szervezett bűnözői csoport. 

Később sikerült beazonosítani azt az ásotthalmi férfit, aki vízzel és élelmiszerekkel látta el az illegális migránsokat, illetve ő volt az, aki a tanyáján helyet biztosított az egyes járművek átalakításához. A gépkocsikban rejtekhelyeket alakítottak ki.  Volt olyan építési törmeléket szállító teherautónak álcázott jármű, amelynek rakodófelülete alatt alakítottak ki üreget, és erre építési törmeléket helyeztek el. Az illegális migránsok pedig alatta, a rejtekhelyen bújtak meg.

Jól konspiráltak

A sofőrök általában hátrányos szociális helyzetben lévő férfiak, vagy hajléktalanok voltak. Állampolgárságukat tekintve magyarok, észtek, lengyelek és románok. Őket a szállítási feladatuk előtt általában egy budapesti szállón, vagy bérelt lakásban szállásolták el. Majd chatüzenetekben kapták meg a koordinátákat. Az autót általában egy soroksári vagy egy szigetszentmiklósi nagyáruház parkolójában kellett átvenniük, nyitott állapotban, indítókulccsal, benne benzinpénzzel és egy munkatelefonnal, előkészítve migránsok szállítására – mondta az alezredes, hozzátéve, hogy a sofőrök a szervezőkkel többnyire nem találkoztak, amennyiben igen, akkor a szervező valós személyazonosságát nem ismerték, álnéven mutatkozott be nekik. Kizárólag neten és telefonon keresztül tartották a kapcsolatot, általában román nyelven, Google fordító segítségével. A fuvarokért kapott pénzösszegeket sem a szervezők adták át nekik, hanem a közvetítők.

Lecsaptak a bűnszervezet líbiai vezetőjére is

A bűnszervezet középszintű vezetője egy 46 éves Szigetszentmiklóson élő román férfi volt. Az ő feladata volt a sofőrök beszervezése és számukra a szállításhoz járművek biztosítása. A főszervező és a banda más tagjai között ő töltötte be a közvetítő szerepét, ám két éve Gyöngyösön elfogták a román férfit. A rajtaütéskor ugyan az általa használt mobiltelefont kidobta a hatodik emeletről, de a nyomozóknak azt sikerült megtalálniuk, és abból olyan adatokat kinyerniük, amelyek igazolták a gyanúsított bűnszervezetben való részvételét és szerepét. Az embercsempész-hálózat főszervezője egy 55 éves líbiai férfi volt, aki álnéven több országban ismert volt már, de a Nemzeti Nyomozó Irodának sikerült őt beazonosítani, és 2021. szeptember 22-én Budapesten elfogni.

Hosszú börtönévek várnak a bűnbandára

A Szerbiában lévő illegális migránsokkal az arab férfi tartotta a kapcsolatot, folyamatosan ő egyeztetett velük. A célországba való eljuttatásért fejenként 3500-4500 eurót kért tőlük. Mikor megtörtént a kiszállítás, videót kért a szállítótoktól arról, hogy a migránsok őt éltetik, és hálát adnak neki ezért. Az egész embercsempész folyamatot ő koordinálta és felügyelte. Bizalmasán keresztül ő toborozta a sofőröket, s szállító járművek átalakítását is részletekbe menően ő határozta meg. Ezt szemléltetve papírdobozból még makettet is készített, amit levideózott, majd átküldött az embereinek. Elfogásakor három különböző névre kiállított román és bolgár okmányt találtak nála, melyek mindegyikén az ő fotója szerepelt. Emellett tizenkilenc mobiletelefont és többtucat SIM kártyát is lefoglaltak tőle – hangzott el a sajtótájékoztatón.     

A hatóságnak a nyomozás során végül a bűnszervezet tizennégy tagját sikerült beazonosítani és elfogni. A nyomozás megállapította, hogy a csoport összehangoltan, hierarchikusan és konspirált módon működött. A bűnbanda több mint hatszáz illegális migráns Nyugat-Európába szállításáért felelős. Ügyükben a Veszprém Vármegyei Főügyészség már vádat emelt. A terhükre rótt bűncselekmény elkövetési tétele akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Nyitókép: police.hu

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mipiusz-2
2023. július 12. 11:16
Inkább arról kéne vitázni, hogy a btk-t hogyan kéne módosítani, hogy elrettentő legyen az emberek csempészése. Javaslatom 30 év kényszermunka és munkahelyként választható a kőbánya, vagy a favágás. Pénzt is keresnének általa és kifizetnék a fogva tartásuk költségeit...
catalina11
2023. július 11. 18:48
Milyen jót is tesz a rendőrség moráljának, hogy akiket nagy erőkkel elfogtak több évnyi nyomozás után, azok néhány nap múlva "reintegárciós őrizetbe kerülnek".-------------- nem néhány nap múlva, hanem néhány év múlva engedik ki őket..most hirtelen azok a libernyákok tartanák börtönben az embercsempészeket, akik simán beengednék a migránsokat. Úgy vannak, mint Prigozsinnal, pillanatok alatt váltanak, ha Soros érdeke úgy kívánja...ahogy Moszkva ellen vonult, rögtön hős lett, az addigi oligarcha zsoldosból...
catalina11
2023. július 11. 18:41
Egy rendkívül jól konspiráló nemzetközi embercsempész bűnszervezetet sikerült felszámolnia a magyar rendőrségnek. A bűnbanda több mint hatszáz illegális migráns Nyugat-Európába szállításáért volt felelős. Óriási siker, hogy a magyar hatóságoknak sikerült elfogniuk az embercsempész-maffia líbiai vezetőjét is.-------- és a magyar zsidó Soros Györgyöt is elfogták?
bagira002
2023. július 10. 11:04
Embercsempész bűnszervezetben nem kizárt magyar is van háborúpárti oldalhoz kötődő a hazaáruló gurulódolláros is pénzelik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!