Eltűnt egy darab a Balatonból

2023. május 25. 06:18

„Mintha egy kisebb bomba robbant volna" – fogalmazott a helyi polgármester.

2023. május 25. 06:18
null

Természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntettek egy 180 négyzetméternyi alapterületű parti vízállást, tómederré változtatva azt – közölte Filep Miklós, a település polgármestere az MTI megkeresésére.

A polgármester elmondta, a falugondnokság vette észre a hét elején, hogy az egyik zánkai ingatlan előtti önkormányzati tulajdonú mocsaras, lápos, növényzettel borított területet – a 022/11 helyrajzi számú vízállást – munkagépekkel kimarkolták.

Hozzátette:

a rendőrség mellett bejelentést tettek az illetékes kormányhivatalnál, nemzeti parknál és a vízügynél is.

A növényzet és a talaj helyén a Balaton hullámzik

„Mintha kisebb bomba robbant volna, a növényzet és a talaj eltűnt az élővilágával együtt, a helyén már a Balaton hullámzik” – fogalmazott a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy az érintett ingatlan a helyi építési szabályzat szerint zöldterület besorolású, amely állandóan növényzettel fedett, a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést, a testedzést szolgálja. A 6/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint ide parti sétány kialakítását tervezik – tette hozzá.

Kiss Balázs Tamás zánkai aljegyző elmondta, hogy a kimarkolt terület mögötti üdülőingatlan tulajdonosa korábban úgy kerítette le a saját telkét a Balaton felé, hogy belevette az önkormányzati területet is. Tavaly felszólították a kerítés elbontására, amelynek eddig nem tett eleget, viszont ügyvédi irodán keresztül jelezte a múlt héten, hogy elbirtokolta a területet.

Az önkormányzat a hét elején közölte az ügyvédi irodával, hogy a 1995. évi LVII. törvény 23. § (1) bekezdése kizárja magánszemély tulajdonszerzését, mivel a természetes vizek partja kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülhet – mondta az aljegyző.

Rámutatott: a vélhetően hétvégén elvégzett kotrási munkák után eltűnt az önkormányzat területe, és immár közvetlen vízpartivá vált az érintett ingatlan.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2023. május 25. 14:03
A Déli parton is ez van. Végig feltöltötték a kommunista tolvajok, meg a csicskáik. Történt valami ? Semmi...
APESZ72
2023. május 25. 14:02
Lebeghetne hellerrel....
tapir32
2023. május 25. 12:02
A DK fasizálódása felgyorsult! A DK szociális demagógiát hirdet. Egyetlen szociális intézkedést nem szavaztak meg, a minimálbér emelést sem. A DK a demokrácia és a jogállam ellensége. A jogállam ellensége az, aki, kétharmados törvényeket akar egyszerű többséggel megváltoztatni. Demokratikus gondolkodású emberek nem akarják lejáratni, diszkreditálni a népszavazást, a népszavazás intézményét. Éppen attól demokratikus gondolkodású valaki, hogy soha nem tesz ilyet. A demokrácia lényegét tagadja, aki külső hatalmi segítséget kér/fogad el belpolitikai kérdésekben. A DK a vezetőben való feltétlen hitet követel (Führerprinzip). L.: Gyurcsány nyilatkozatai arról, hogy milyennek kell lenni! Pl.: Legyetek Gyurcsányok! Gyurcsány a jogállamon kívül álló személy, aki önmaga határozott a politikai kérdésekben. A DK-ban mindig mindenben Gyurcsányé az utolsó szó. A DK támogatja genderideológiát. „A genderideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás” – fogalmazott Ferenc pápa A DK intoleráns. Gyurcsány, Dobrev és a DK totálisan intoleranciát hirdetett minden olyan nézettel szemben, amely különbözik az övéktől. A DK a magyar emberek ellensége. Aki, azért lobbizik, hogy Magyarország ne, vagy csak késve kapjon a EU helyreállítási alapból pénzt, az a magyar gazdaság következésképpen, a magyar nép érdekei ellen tevékenykedik. A globális nagytőke érdekében politizál Gyurcsány és a DK. A DK felelőtlenül politizál. A baloldalinak nevezett összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik azért, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön. Ez a felelőtlen politizálás! Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna. Gyurcsány felelőtlen ember. Éretlen, felelőtlen és megbízhatatlan ember az aki, nem veszi komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget. Gyurcsány: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. . . . hazudtunk reggel, éjjel, meg este. . . . Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. .... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.” Mi tartotta vissza attól, hogy dolgozzon? Mi tartotta vissza attól, hogy igazat mondjon? A DK az EU ellensége! Aki, az EU átalakításán, javításán fáradozik, kritikusan áll az EU-hoz, az nem az EU ellensége. Annak fontos az EU jövője. Az EU-val szembeni kritikátlan hozzáállás az EU tönkretételének stratégiája. A DK öt pontja: 2. Nem ellenfelek vagyunk, hanem ellenségek! A DK háborút támogató politikát folytat. Erkölcstelen emberek halálát, megnyomorodását akarni! Az emberek élete az első! A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől és a DK-tól kell megvédeni! A fasizálódó DK demagógiája veszélyezteti Európát és a demokráciát!
Leskelődő
2023. május 25. 11:03
Kár, hogy Zánka így lett világhírű :) Pedig a strandja, erdeje meg a Gyógynövény-völgy is egészen jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!