Nekiment a VEKE elnöke a rakparti védműveket megbontó aktivistáknak

2023. április 24. 10:48

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint ostobaság megbontani a rakpart burkolatát egy árvízveszélyes területen.

2023. április 24. 10:48
null

„Most komolyan, elképzelni nem tudok annál nagyobb ostobaságot, mint amikor valaki megbontja a burkolatot, hogy »vadvirágos élőhelyet« létesítsen egy árvízveszélyes területen” – írta közösségi oldalán Dorner Lajos a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke azzal kapcsolatban, hogy a Valyo, Város és folyó nevű civilszervezet a Föld napja alkalmából vasárnap, a Jane Haining rakpart 1,5 x 1,5 m-es területén szimbolikusan „átadott” egy új zöldfelületet.

Dorner szerint az akció azonban veszélyeztetheti akár a város árvízvédelmét is, mint fogalmazott: „a víz, az nem olyan dolog, ostobák, hogy majd visszahőköl, ha meglátja a kiskerteteket. A víz az jön, és olyan, hogy mindent visz. Ha megbontjátok a rakpartot, akkor azt is”.

Felvetette, hogy a szervezetnek egyáltalán volt-e engedélye arra, hogy bontást végezzenek a rakparton, ugyanis az egyértelműen egy védmű. Hozzátette,

A csoport ennek ellenére „még büszke is arra, amit tett”. Felvetette, hogy miért nem lenne elég ezen a helyszínen dézsás növényeket elhelyezni, amelyeket bármikor, amikor szükség van rá – árvíz esetén – el lehet távolítani. Dorner szerint az ilyen megoldás azért nem jöhet szóba, mert „az derogál a város új urainak”, akiknek csak a „szétverésig terjed a tudományuk”.

A VEKE elnöke szerint az akcióban olyan „álcivil aktivisták” vettek részt, akik főváros rakparttal kapcsolatos átalakítási tervei mögött állnak. Akikkel „ez az egész rakpartosdi meg van konzultálva, vállvetve aláírnak ők bármit, amit a kampánystáb kitalál”.

Szerinte az akció tényleg

Dorner kritikájára válaszolt Bardóczi Sándor főtájépítész is, aki megfenyegette a VEKE elnökét, hogy a „hangnem” miatt kitiltja az oldaláról. A tájépítész Párizst említette, mint remek példát, ahol egy szakaszon fövenyes a rakpart. Dorner ugyanakkor a következő adatokkal vágott vissza:

  • A Szajna átlagos vízhozama 560 m3/s (a torkolatnál, Párizsban kevesebb)
  • A Dunának Budapestnél 2350 m3/s (több, mint 4x akkora)
  • A 2018-as árvíznél a Szajna 584 cm-nél tetőzött. Az Budapesten nem érné el a rakpartot.
  • A Duna 2013-ban Budapesten 891 cm-nél tetőzött.

– írta Dorner. Aki szerint: „úgy látszik, az aktivisták nem tanultak fizikát (sem).”

Valamint megjegyezte, hogy: „a párizsiak sem a rakpart szélét burkoló kockaköveket szedték fel, ennyi eszük azért volt. Nekik.”

„A Szajna nem a Duna, Sándor!” – fogalmazott Dorner. Aki a bejegyzése végén felszólította a városvezetést, hogy azonnal állítsák helyre a rakpartot.

 

Nyitókép: Bardóczi Sándor Facebook-oldala

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
seneca6
2023. április 24. 19:36
Milyen árvíz? Globális felmelegedés van, más nincs! Ezt már dr gréte tünberg is megmongya, és különben is az lmbtqxzfaszomtudjahánybetűmég egyetemen is ezt taniccsák!
rendesember
2023. április 24. 19:34
Jó vagy rossz szándékkal, de ezek a libcsik, csak rombolni tudnak.
Vakfolt
2023. április 24. 19:02
Nem kell itt leveleket írogatni meg faszom, erz mezei bűncselekmény, résztvevőket elítélni, rabosítani, és kész.
Akitlosz
2023. április 24. 15:45
„leginkább a feljelentés lenne adekvát erre a műsorra”. Amit persze nem tesz meg, csak a szája jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!