Édesapját hét évre ítélte a Ceaușescu-rezsim bírósága, most a román államtól kártérítést kap Böjte Csaba, aki elmondta, miért imádkozott Budaházyért

2023. április 03. 21:01

„Én azokra a gyerekekre gondolok, akik otthon vannak és szenvednek egy ilyen ítélet miatt. Úgy gondolom, hogy Nagyböjt idején különösen jó, ha imádkozunk az elítéltekért” – érvelt a ferences szerzetes.

2023. április 03. 21:01
null

Hétfőn végigfutott a balliberális médiában az a videó, melyet Böjte Csaba posztolt saját You Tube-csatornáján vasárnap este, és amelyen az látható, hogy a ferences szerzetes gyerekekkel együtt imádkozott Budaházy Györgyék szabadulásáért.

Az erdélyi atya a videóban arról beszél, hogy vannak, akik ártatlanul ülnek börtönben, majd jelezte, hogy Budaházy és  társai is ártatlanul ülnek, és a perben „kimondják az ártatlanságukat”.

Böjte elmondta, hogy a börtönben lévőkért jó imádkozni, kiváltképp azokért, akik ártatlanul vannak börtönben.

„Hogy tényleg az igazságszolgáltatás minél hamarabb mondja ki azt, hogy igen, visszamehetnek a családjukhoz, gyerekeikhez, közösségeikhez” – kérte Böjte a gyerekeket, hogy ezért mondjanak el egy imát.

Az RTL Híradó megkereste a szerzetest, aki felvázolta kijelentései hátterét: kiderült, azért imádkozott Budaházyék ártatlanságáról,

mert az ő édesapja is költő volt, és egy verse miatt hét év börtönre ítélte a Ceaușescu-rezsim bírósága.

„Hét évet kapott, le is ülte a nagy részét. Amikor kiszabadult, meghalt. Eltelt egy csomó év, és a húgomtól és tőlem a román állam nemcsak bocsánatot kért, hanem azóta több pénzt ad nekem havonta – amit el is fogadok –, mint amennyi az én papi fizetésem. Azért, mert úgy gondolták, hogy mégsem volt jogerős az az ítélet, és mert politikai háttere volt az ügynek” – mondta el Böjte.

„Én azokra a gyerekekre gondolok, akik otthon vannak és szenvednek egy ilyen ítélet miatt. Úgy gondolom, hogy Nagyböjt idején különösen jó, ha imádkozunk az elítéltekért. Tudom, hogy fellebbeztek, hogy folyik a tárgyalás továbbra is, hátha olyan ítélet születik, aminek semmi köze nincs a politikához” – tette hozzá, majd kérdésre azt is elmondta, azért érezte szükségét a gyerekek bevonásának,

mert a dévai otthonban élő gyermekek közül is sokak rokona van börtönben, és nagyon nehezen viselik, hogy nincs mellettük az apukájuk vagy az anyukájuk.

Amikor arról kérdezték, hogy mi alapján mondta, hogy Budaházy ártatlan, így felelt: „Lehet, hogy ez egy elhamarkodott magánvélemény volt, de nem akarok vele senkit befolyásolni. Túl nagy a politikai háttér ennél az ügynél ahhoz, hogy valós ítélet szülessen. Az én apámat is jogszerűen ítélték el, törvényesen. De eltelt 50 év, és úgy gondolták, hogy mégsem volt az annyira törvényes. A törvényszék is emberi munka, úgyhogy imádkozom azért, hogy valóban olyan ítélet szülessen, ami mindenki számára elfogadható.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lehelke
2023. április 04. 11:23
Jól tette Jókor tette Lehet vele egyet nem érteni, de mocskolni nem kellene. Aki mocskolódik Isten szolgáján vagy bárkin gyáván, az interneten, azért kell még többet imádkozni. Mert az ugyanolyan - de lelkében lehet, hogy még rosszabb - bűnös, mint aki pld börtönben ül bármiért.
Gyzoltan
2023. április 04. 08:04
"Vak tyúk is talál szemet" Miért ne lehetne jogos, alapos, az ártatlan-lelkű Böjti Csaba véletlenszerű ráhibázása?! Végül is 1945 után többszörösen is megkérdőjelezhető az olykor gyilkosan terrorisztikus hatalom legitimitása, a szavaztatások lebonyolítása, azok befolyásolása, manipulálása! -és miért ne lehetne kételyünk a "rendszerváltásnak" kinevezett, reklámozott, titkosszolgálati rendszerátmentésben? Melyet követett az ország teljes gazdasági kifosztása... "Bűncselekmény nem történt" ítéletekkel, "bírósági" azaz állami jóváhagyással...! Az egymásra épült államhatalom, természetesen nem kérdőjelezhette, nem kérdőjelezte meg elődei legitimitását, mert alap nélkül kötelezően össze kellett volna omlania... Így a hatalmi közösség, nevezhetjük akár hatalmi maffiának is, inkább elfogadta az eleve illegitim hatalom legitimitását, átvéve, tovább görgetve a kételyeket..! - és bármily furcsa is, Budaházyék voltak igenis a "jó-fiuk", míg az állam a lator.., ezt nem is lehet magyarként vitatni! Magyarként nem vitatható! A jelenlegi kérdés az, hogy meri e a jelenlegi állam egy felmentő gesztussal kérdésessé tenni az előző rendszer legitimitását, az az saját alapjukat..?! Talán ideje lenne a még megmaradt, de még mindig többségi magyarság felé gesztust tenni a "kiegyezés" megvalósítása érdekében... Vélem, hogy nagyon ideje van elgondolkodásra, megfontolásra, egyes tanácsadóknak..!
ertönszena
2023. április 04. 05:59
Budaházyékat elnöki kegyelemben kell részesíteni. Aki kicsit ismeri a történetet, tudja, hogy ami eddig volt, bőven több a soknál. Ha van értelme a köztársasági elnöki intézménynek, akkor nagyjából annyi, hogy tegyen igazságot ott, ahol megszűnt az igazság. Itt az alkalom. Különben tartalom nélküli szar ez az egész államfői bohóckodás.
Lajoss
2023. április 04. 04:37
Molotov-koktélos terroristáért imádkozni..érdekes felvetés..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!