Kitűzték a roma zászlót a Városháza homlokzatára

2023. április 08. 13:08

„Opre Roma!”, azaz „Fel, cigányok!” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely.

2023. április 08. 13:08
null

Kitűztük a roma zászlót a Városháza homlokzatára; ma ünneplik a roma közösségek szerte a világon, Magyarországon és Budapesten is a Nemzetközi roma napot, amely egyszerre hívja fel a figyelmet különleges és gazdag kultúrájukra és nehézségekkel teli társadalmi helyzetükre – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Nemzetközi roma nap alkalmából Facebook-oldalán szombaton.

„A roma közösségeknek ki kell törniük abból a kiszolgáltatott helyzetből”

Amikor 1971-ben London mellett megtartották az első Roma Világkongresszust, a résztvevők jelmondatnak ezt választották: „Opre Roma!”, amelynek jelentése: „Fel, cigányok!”. Ez a mondat egyszerre utal a cigányság optimista, minden helyzetből felállni képes attitűdjére, de utal arra is, hogy a roma közösségeknek ki is kell emelkedniük, ki is kell törniük abból a kiszolgáltatott, gyakran elnyomott helyzetből, amelyben a világ számos társadalmában, így Magyarországon is élnek. Sajnos azóta is – áll a bejegyzésben.

Budapest mindenkié, így természetesen a főváros otthona megannyi roma honfitársunknak;

sajnos sokan közülük szegénységben, mélyszegénységben élnek. Dolgunk, hogy segítsük őket kitörni onnan és, hogy ne érje őket hátrányos megkülönböztetés egy állásinterjún, egy lakásbérlésnél, vagy a villamoson. Dolga van a kormánynak, dolga a városnak és dolga mindenkinek - tette hozzá a főpolgármester.

Az előítéletek mindig tudatlanságra épülnek, ezért is tartom fontosnak, hogy legyen mindenki nyitott a cigányság történetének, kultúrájának, értékeinek megismerésére, egy különleges szolidaritásra, összetartásra és szeretetre épülő közösséget ismerhetnek meg” – írta Karácsony Gergely.

Új programmal is segítik a roma fiatalokat

A Fővárosi Önkormányzat lehetőségei szerint kiemelten segíti a budapesti roma közösséget. Hamarosan új, felújított helyszínre költözhet a Romano Kher roma kulturális központ, amely így két helyszínen – a Népszínház utcában és Király utcában – működik majd – fűzte hozzá.

Új programot indítottunk, amellyel tehetséges roma fiatalok kapnak esélyt akár egy köztisztviselői életpálya elindítására. A fizetett gyakornoki program segítségével a felsőoktatásban tanuló roma/cigány fiatalok szerezhetnek értékes, mentorálással támogatott munkatapasztalatot Budapest Főváros Önkormányzatánál, az önkormányzat intézményeinél vagy gazdasági társaságainál. Emellett részt vehetnek a Romaversitas Alapítvány vezetőképző programjában is. „Folytatjuk” – írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

(MTI)

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. április 11. 13:36
Kitűzték a roma zászlót a Városháza homlokzatára. )))))))))))))) Ennyi.)))))))))))))))
amca
2023. április 09. 19:31
Jogsinélküli nyírtassi tahó. Sejogsi. sedr. seenglish. seész. se villamos. Csak a selyemzsinór. Mehetsz vissza a nyírtassra kapálni. Mondta, Fónagy: Menj el kapálni, bazdmeg..
Timeslot
2023. április 09. 18:55
A Magyar zászlónak már nem marad hely ugye balfasz buzi Gelgő?
Jooee
2023. április 09. 17:27
A magyar zászlót is kitehetnék egyszer már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!