Zuhan a forgalom a boltokban az áremelkedések miatt

2023. március 06. 09:39

A 2022. novemberi adat még minimális, 0,6 százalékos növekedést mutatott, ezért is volt jelentős a trendváltozás – írja a Világgazdaság.

2023. március 06. 09:39
null

Hiába árazták le több száz terméküket a kiskereskedelmi láncok, beleértve a Lidlt és az Aldit is, már második hónapja egyre kevesebb terméket tudnak eladni – írja a Világgazdaság. Januárban a kiskereskedelem forgalom – a nyers adat szerint – 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH hétfőn reggel.

A statisztikák azt mutatják, éves alapon 4,8 százalékkal csökkent decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint, a naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékos volt a mínusz. A 2022. novemberi adat még minimális, 0,6 százalékos növekedést mutatott, ezért is volt jelentős a trendváltozás. 2021 februárjában volt hasonlóan rossz adat, azaz decemberben egy korszak lezárult a hazai kiskereskedelemben.

A KSH 2023 januárjára vonatkozóan azt írja,  

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5, 
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Decemberben némileg más volt a helyzet:

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal esett a forgalom,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig mindössze 1,3 százalékkal emelkedett.

Nyitókép: Sajt- és tejtermékkínálat a Hunyadi téri vásárcsarnokban (IV. vásárcsarnok). MTVA/Bizományosi: Róka László

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tjunior
2023. március 06. 17:58
A mai nap volt olyan termelési riport is hogy szabadesésben zuhannak az árak! Most akkor mi van? Egyeztesetek már elvtársak, így csak összevazarodik az egyszerű nersevik!
konfucius
2023. március 06. 12:15
Helyes! Az indokolatlan mértékű áremelések elnyerik méltó "jutalmukat".
kishal
2023. március 06. 12:09
B+ 2300 a paprika, paradicsom, mikor 2 hete még "csak" 1400 volt. Nem baj, almát eszünk almával, annak nem emelkedett az ára egy fillérrel sem.
olajfa1
2023. március 06. 11:42
Semmi csoda! csak a Magyarországnak ÁT NEM ADOTT!!! EU-s pénzek miatt na vásárlóerő csökkent... /REALITÁS/és most aztán a nyugati tulajdonú boltok érezhetik az EU gazdasági raalitását! Ez van kedves nyugati bolthálózatok!... Jó kicsesztetek magatokkal... Orbán meg röhög a markába!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!