Szakértő: Versenyelőnybe kerülhet a magyar gazdaság, a tartalékok után jöhetnek a vendégmunkások

2023. március 22. 10:49

Jelentős versenyelőnyhöz juthat a hazai gazdaság a régióban, ha megfelelően von be külföldi munkaerőt a növekedés fenntartása érdekében, mondja Juhász Csongor.

2023. március 22. 10:49
null

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén beszélt arról, hogy mintegy félmillió új munkavállalóra van szükség Magyarországon a növekvő gazdaság munkaerő-igényének kielégítése érdekében. A Világgazdaság most arról ír: jelenleg mintegy 100 ezer vendégmunkás dolgozik itthon, számuk azonban régiós szinten még akkor is az egyik legkevesebb lehet, ha a sikerül 200-300 ezerrel emelni. 

A gazdasági lap friss összeállításában ismerteti, a magyarral megközelítőleg azonos méretű munkaerőpiaccal rendelkező Csehországban jelenleg mintegy 700 ezer, Ausztriában pedig egymillió vendégmunkás dolgozik. A négyszer nagyobb Lengyelországban a háború kirobbanása előtt kétmillió, jellemzően ukrán származású vendégmunkás helyezkedett el. 

Juhász Csongor, az egyik legnagyobb hazai munkaerő-kölcsönző és toborzó vállalat, a Prohuman ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, „más országok is pont ugyanúgy szenvednek a munkaerőhiánytól, mint mi, és már a vendégmunkásokért is nemzetközi versenyben vagyunk”. A szakember szerint először a hazai munkaerőpiacban lévő rejtett tartalékokat kell feltárni, a vendégmunkások bevonása ez után következhet. 

Hiába lenne a vállalatok számára jóval egyszerűbb és olcsóbb magyar dolgozókat foglalkoztatni, jelenleg erre számos területen már nincsen mód, hívta fel a figyelmet. Juhász szerint mindez a magyar munkaerő védelméről is szól, hiszen ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű munkaerő, a vállalatok könnyen úgy dönthetnek, hogy a termelést olyan régióba helyezik át, ahol ez a probléma kevésbé égető. Mint mondta, cége számításai szerint

egy vendégmunkás három magyar munkahely megmaradásához járulhat hozzá. 

Szintén versenyelőny származhat abból, hogy a jövőbeli beruházások célpontjaként Magyarország vonzó alternatíva lehet, ha biztosítani tudja, hogy legyen megfelelő mennyiségű munkaerő az ország határain belül. 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó A. Imre
2023. március 22. 17:53
Tudna nekem itt, a Mandiner kommentsorában tobzódó tudósklub arra válaszolni, hogy egy gyártulajdonos miért alkalmazna magyar dolgozót, ha egy magyar jelenlegi bérénél jóval olcsóbban kap távol-keleti, belső-ázsiai, közép-amerikai stb. dolgozókat egy bérmunkás-közvetítőn keresztül, akiknek semmiféle módja nem lesz arra, hogy bármiféle munkajogi, munkaegészségügyi igénnyel lépjenek fel, gondolkodás nélkül követik az utasításokat és bármikor elküldhetőek, cserélhetőek? És arra is válaszolhatnátok nekem, hogy mi történik majd azzal a településsel, ahol egyik napról a másikra megjelenik több ezer, a miénktől teljesen eltérő kultúrából érkező, frusztrált, idegen, ellenőrizhetetlen fiatal férfi, hely- és nyelvismeret nélkül, folyamatosan konfliktusba kerülve a helybeliekkel és egymással is?
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. március 22. 14:51
A magyar gazdaság csakis az alacsony munkabérek miatt van "versenyelőnyben"! Európa legolcsóbb munkaerejével! Ez - egyben a fejlődést is visszafogja, hiszen nálunk az élőmunka olcsóbb mint a gépesítés, automatizálás!
Zsolakomarom
2023. március 22. 14:22
Putting down roots: The European countries where it's easiest to settle as an expat https://www.euronews.com/travel/2023/03/21/learning-the-language-and-housing-the-european-countries-where-its-easiest-to-settle-as-an mutatjuk : Magyarorszag a kanyarban sincs
Vidėken újrakezdő
2023. március 22. 14:17
Hogy is van ez? Szétbarmolom, eladom, felszámolom a hazai gazdaságot, utána idehozok egy rakás multit, s ezek kiszolgálásához betelepítek sokszázezres külföldit????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!