Gulyás Gergely a Kormányinfón: Túl vagyunk az infláció csúcspontján

2023. március 09. 11:42

Kövesse velünk élőben a bejelentéseket!

2023. március 09. 11:42
null

Korábban beszámoltunk róla, hogy csütörtökön 12:00-tól Kormányinfót tart Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A háborús helyzetet értékeltük elsőként – mondta a szerdai kormányülésről Gulyás Gergely a Kormányinfó elején. A miniszter elmondta: elhúzódó háborúra kell készülni, és ha sokáig tart a háború, akkor a negatív gazdasági következményei is megmaradnak.

A magyar álláspont egyértelmű, és világos: elítéli az orosz agressziót, humanitárius segítéget nyújtunk Ukrajnának – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a parlamenti vitából kiderült,

a magyar baloldal továbbra is támogatja a szankciókat, fegyvereket küldenének Ukrajnába, és belesodornák Magyarországot a háborúba.

A pénzromlásról elmondta: túl vagyunk az infláció csúcspontján. Sajnos, ma az infláció okainak döntő többsége külső ok – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar családoknak kell a legkevesebbet fizetnie az energiáért Európában. Felsorolta a kormány közelmúlbeli intézkedéseit: gyármentő garancia-, és hitelprogmram indult, valamint a KKV-k esetében kiterjesztették a kamatstopot. Nemzeti Tőkeholding rendszer jött létre, valamint az agráriumban is kamatstopot és tőrlesztőrészlet-fizeési stopot hirdetettek – fogalmazott Gulyás. Hozzátette: a minimálbért, és a garantált bérminimumot is jelentősen emelték.

– jelentette be a miniszter.

A gyermekvédelem témájában a miniszter elmondta, hogy Varga Judit miniszter ellenkérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban. A kormány meggyőződése, hogy ezt a vitát európai színtéren is meg kell vívni.

Gulyás közölte: bíznak benne, hogy az EU Bíróságánál csak az uniós jog alapján bírálják el a gyermekvédelem ügyét, ha így lesz, akkor nincs mitől tartania a kormánynak.

Az EU alapjogi chartájában egyértelmű, hogy az oktatás nemzeti hatáskör, és a gyermekek neveléséről csak a szülők dönthetnek.

– fogalmazott a miniszter.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. március 10. 12:26
Hagyjuk a kishitűséget, NER-társak. Kitűztük a célt, hogy miénk legyen az EU legnagyobb inflációja, és nem vallottunk kudarcot. Jososan vagyunk büszkénk az állhatatosságunkra!
csapláros
2023. március 09. 17:51
.
Zaizen Jotaro
2023. március 09. 14:34
Kikérem magamnak, hogy faji alapú bosszúként keretezzék azt, hogy az egyetemek nem kapnak pénzt a kiherélt egyetemi függetlenség és az átláthatóság teljes hiánya miatt. Ez konkrétan már a genetikai alattvalózás kategória, ahogyan a magyar faj sajátosságának tudja be Gulyás Gergely azt a fajta keleti típusú despotizmust, amit visszásnak talál mindenki az unióban. Az orbánizmus NEM faji tulajdonságunk, hiszen magyarok milliói nem osztoznak benne, és nem kérnek belőle!
Lajoss
2023. március 09. 14:17
Hurrá! 0,4% csökkenés! Már csak 25% !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!