Financial Times: Magyarország tárgyalásokat kezdett Franciaországgal a paksi atomerőmű kapcsán

2023. március 24. 08:17

Franciák segíthetnek be a hazai nukleáris programba.

2023. március 24. 08:17
null

Magyarország tárgyalásokat kezdett Franciaországgal a nukleáris programjában betöltött szerepének növeléséről, ami végül oda vezethet, hogy az egyetlen atomerőművében Oroszország helyébe léphet – írta meg a Financial Times. Mint közölték, ez „jelentős fordulatot jelentene Orbán Viktor miniszterelnök Moszkva-barát álláspontjában”.

A Framatome, a francia állami tulajdonban lévő atomreaktorgyártó cég most a Roszatom alvállalkozója Magyarországon, és a német Siemensszel együtt az erőmű vezérlőrendszerének szállítására kapott megbízást. Minderről Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be: „Tovább növeljük a Framatome szerepét a paksi beruházásoknál” – mondta Szijjártó a múlt héten, miután ellátogatott a franciaországi Flamanville-be, ahol a Framatome atomerőművet épít. Megjegyezték,

Miközben Magyarország és Franciaország megakadályozta más uniós tagállamok azon törekvéseit, hogy közvetlenül szankcionálják a Roszatomot, a blokkra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy módot találjon a vállalat jövőbeli üzleti tevékenységének korlátozására, és alternatívákat azon országok számára, amelyek erőműveik kiszolgálásában a vállalatra támaszkodnak – írta a Financial Times.

Egy francia tisztségviselő szerint mindkét fél nyitott arra, hogy szorosabban együttműködjön az atomenergia területén, de nem volt világos, hogy ez a paksi bővítési projektre vagy egy másikra vonatkozik-e. „Egyelőre nem tudjuk, hogy van-e mód arra, hogy Franciaország nagyobb részt kapjon a paksi munkából” – tette hozzá.

***

Lenyomta a magyar energia árát Paks!

Az atomenergia számos előnnyel jár békeidőben is, de a mostani, háború és szankciók miatti energiaár-inflációs időszakban különösen értékes szerepet játszott Magyarország esetében is.

Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2023. március 24. 10:34
Csak üdvözölni lehet a franciák készségét Paks2-höz.
Zsolt75
2023. március 24. 10:31
Bánja tököm, csak már csinálják!
vérgőz
2023. március 24. 09:47
szuper... 1. Elbukjuk az orosz szerzodest, gondolom penzbirsag, no more gaz/koolaj, stb. 2. Lesz egy inkompatibilis felig orosz-felig francia Gozilla keltetonk 3. tudjuk, hogy a francia tech mennyire "high"... 4. a franciak majd megveszik a futoelemeket a ruszkiktol es jo penzert beteszik az altaluk ganyolt eromuvekbe... Ki jar jol megint?! Bassza meg magat az EU, de tenyleg...
mamarizsa
2023. március 24. 09:28
Már a párizsi tárgyalása előtt megírtam ezt, tavaly februárban meg azt, hogy az oroszok nem fognak itt atomerőművet építeni, legalábbis orosz színekben. Kaptam is érte. Valahogy a fideszest mindig meglepi a valóság, túlságosan elhülyítette a Kreml-ptopaganda hazai kiszolgálója a fideszes mosléksajtó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!