„Oroszország határátrajzolási kísérletét nem tartjuk magyar belpolitikának” –  tovább folytatódik a Pressmann–Szijjártó-szócsata

2023. február 02. 17:56

Korábban a magyar külügyminiszter szögezte le: „Nem kormányzókat meg nem helytartókat fogadunk, akiket feltételezem azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogyan éljünk a saját hazánkban”.

2023. február 02. 17:56
null

Csütörtök délután is folytatódott a David Pressmann amerikai nagykövet és Szijjártó Péter közti szócsata. Az egész Pressmann Politicóba írt cikkével kezdődött, amelyben azt írta: Magyarország továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja.

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá” – jelentette ki Szijjártó Péter egy mai az egyiptomi fejlesztési miniszterrel tartott sajtótájékoztatón.

A külügyminiszter hozzátette: „Nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe, és ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által elég egyértelmű többséggel megválasztott, a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon” – üzent a tárcavezető David Pressmannak.

Olyan embereket, akikről azt gondoljuk, hogy a küldő ország azért küldi ide, hogy a két ország kapcsolatának javításán, fejlesztésén dolgozzanak, a kölcsönös tisztelet talaján állva. 

„Nem kormányzókat meg nem helytartókat fogadunk, akiket feltételezem azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy mi hogy éljünk a saját hazáinkban” – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter, hangsúlyozva: „ennek a korszaknak vége van”.

Nem sokat kellett várni, délután öt órakor Twitteren érkezett az amerikai nagykövet válasza. 

„Minden tisztelettel, de Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csupán »magyarországi belpolitikai fejleménynek«" – jelentette ki közösségi oldalán Pressmann.

Nyitókép: MTI, Koszticsák Szilárd 

Összesen 422 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johannsebastian
2023. február 03. 23:38
Pressmann-Veesenmayer
Vesalius
2023. február 03. 20:39
Tisztelt Nyomóember! (elnézést, de az Apple rendszere olykor nem ismeri az idézőjelet) A béke mellet szólni még akkor sem az oroszok melletti kiállás, ha az oroszokkal szembeni tevékenység Önök szerint szükségszerűen a háború melletti kiállás, ami logikusan következik az Ön, általam fentebb tagadott, vélelméből. Mivel egy nagykövet irodalmi tevékenysége nem a diplomáciai módszerek, eljárások része, így ennek a diplomáciai tevékenységbe emelése a diplomata státus megsértése. Erőpozícióból tehetnek úgy, hogy megengedik maguknak de ez barátságtalan lépés (hogy finoman fogalmazzak) s így tagadja az egyébként emlegetett baráti, szövetségesi viszonyt.
optimiska
2023. február 03. 16:16
Nyomó néni/bácsi idegállapotba került. A határok rajzolásában országának és szövetségeseinek nagy gyakorlata van Trianontól-Koszovóig. Igaz Ukrajna határait meg az oroszok rajzolgatják hagyományosan évszázadok óta, de hogy az ukrán határokhoz nekünk mi közünk? Nyomóék nagyon nagy pánikban lehetnek.
NERbot
2023. február 03. 15:11
Soha nem voltak ilyen jók a magyar-amerikai kapcsolatok, mint most, hála a zseniális Szijjártó Péternek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!