A guruló dollárokból egy baloldali kötődésű közvélemény-kutatónak is jutott

2023. február 24. 14:55

A közvélemény-kutatásokkal és politikai elemzésekkel foglalkozó, a baloldallal gyakran szerződő Publicus Kft. is kapott a dollárbaloldal amerikai pénzeiből az Origo cikke szerint.

2023. február 24. 14:55
null

A Mandiner is számos cikkben foglalkozott az elmúlt hetekben a dollárbaloldalüggyel, amelynek lényege, hogy a magyar baloldal négymilliárd forintot kapott külföldről, jórészt Amerikából a tavalyi választási kampányának finanszírozására – mindezt a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozott jelentései is alátámasztották. Sőt, az is kiderült, hogy több ismert, baloldali kötődésű céghez is jutottak jelentős összegek a guruló dollárokból. Az Origo cikke szerint egyik ilyen a Pulai András vezette, közvélemény-kutatással és politikai elemzéssel foglalkozó Publicus Kft.

A DK-tól is kapott megbízást

Az Origo felidézi, hogy a Pulai András által vezetett Publicus Kft. korábban a Gyurcsány-kormánnyal szerződött, de az utóbbi években is kapott megbízást a Demokratikus Koalíciótól (DK), rendszeres beszállítója baloldali önkormányzatoknak – például a zuglói önkormányzat 40 millió forintot fizetett nekik többek közt hangulatjelentések készítéséért –, és partneri kapcsolatban áll a Soros-hálózat egyes intézményeivel is. A cikk megjegyzi, hogy a közvélemény-kutató 20 százalékkal tévesztette el a 2022-es országgyűlési választás eredményét, sőt még a szavazás előtti utolsó napokban is döntetlen állást és erősödő ellenzéket mértek.

„Az intézet rendszeresen együttműködik a Népszavával is, és Pulai András több szállal kötődik a Datadathoz, pontosabban egy tulajdonosához, Dessewffy Tiborhoz” – írta cikkében a portál, emlékeztetve, hogy Pulai 2008-ban a Dessewffy érdekeltségébe tartozó Demos Kft.-nél dolgozott kutatóként, miközben már a Publicust vezette. Ebben az évben a Demos Kft. 25 millió, a Publicus Kft. pedig 20 millió forintos megrendelést kapott a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalától.

2021-ben rekordbevételük volt

A Publicus 2017 óta folyamatosan tudja növelni a nettó árbevételét, és

2021-ben rekordbevételt jelentő 199,2 millió forintot értek el. Ez majdnem duplája volt a 2020-as 101 milliós bevételnek.

A Publicus oldalán található információk szerint a kutatóintézet partnerei között található például a Róna Dánielhez köthető 21 Kutatóközpont, a Soros György által is támogatott ActionAid adománygyűjtő szervezet, a BKK Zrt., Budapest Főváros Önkormányzata, az Európai Parlament, a Friedrich Ebert Stiftung, Kazincbarcika Város Polgármesteri Hivatala, a Mérték Médiaelemző Műhely, az Ökopolisz Alapítvány, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata – sorolta az Origo, hozzátéve, hogy a választási kampány során a Gyurcsány Ferenc vezette DK 1,2 millió forintos megbízást kötött a Publicus Intézettel.

A nemzetbiztonsági jelentés szerint a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek – köztük a Publicus Kft. – megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is, márpedig az a hatályos magyar jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a vállalkozások a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták. A Nemzeti Információs Központ ezért átadta az adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, valamint az Állami Számvevőszéknek.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civilina
2023. február 24. 19:27
"... közvélemény-kutató 20 százalékkal tévesztette el a 2022-es országgyűlési választás eredményét, sőt még a szavazás előtti utolsó napokban is döntetlen állást és erősödő ellenzéket mértek." A Publicus Kft. és Pulai András tevékenységét az USA-ból a magyar ellenzékig gurított pénzek szemszögéből kell nézni. Na, meg a New Yorkban élő külügyminiszter várományosáéból. Ha a Publicus a valós közvéleménykutatási adataival jött volna elő, akkor a pénzcsapokat elzárják, és Korányi sem töri magát, ha világossá teszik a számára, hogy nincs esélye elnyernie a külügyminiszteri tárcát. Ez az ellenzéki politikusok tudta és beleegyezése nélkül nem történhetett meg. Nem lehet mással magyarázni Pulai András megrendíthetetlen státuszát.
Gullwing
2023. február 24. 16:36
Publicus és a szellemi fogyatékos pullai....
bagira
2023. február 24. 16:28
Gurulódolláros ballibsik nyugatot is átverték , küldeményt nem kampányra költötték hanem a felső réteg egymásközt elosztotta. Tenyerét vörösre tapsoló szavazóknak egy petákot se adtak ,pedig a szavazóik jóvoltából ülnek bent a parlamentben .
bakafánt
2023. február 24. 16:07
"Zárult az olló"-a vágyvezéreltPulai/Publicusnál 22'áprilisban!Amúgy hogy áll a másik "vesszőparipa",az 1/4-es alkotmányozás?Kicsit lelapult ez a brilliáns ötlet.Nyomjátok,kretének!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!