Gyurcsány belehúzott böszmeségből: szembefordult a képviseleti demokráciával, Fidesz-szavazókat fenyeget

2023. február 06. 06:00

Ez a duma TÉNYLEG a Rákosi-korszak gondolatvilágát tükrözi. Ellenzéki helyzetértékelés évértékelők után.

2023. február 06. 06:00
null
Kacsoh Dániel

Aki nincs Orbán ellen, az vele van – üzente a kormányzati intézkedések ellen tüntetőknek a DK elnöke. Okfejtése nyomán nem elég demonstrálni mondjuk béremelésért vagy bármi egyébért, addig nem lehet engedni, amíg maga a kormány a helyén marad. Nincs egyezkedés, alkudozás, tárgyalás, pláne nem megegyezés. Ha jól értjük, ez nagyjából azt jelenti, hogy ha a kabinet enged bármilyen követelésnek, s mondjuk a tervezettnél nagyobb fizetésemelést ad a pedagógusoknak, az erről szóló deal-t aláíró szakszervezeti vezető is lényegében árulónak találtatik.

Egy a cél: a kormány gyengítése

Zárójel: alighanem ennek szellemében lép már fel a volt Gyurcsány-közeli szakpolitikus által vezetett, soraiban a DK egészségügyi főszakértőjét is tudó orvosi kamara a legújabb reform ellen – egy többlépcsős, soha nem látott béremeléssel párhuzamosan.

Visszatérve a kongresszusra és az ott elhangzó évértékelőre:

Gyurcsány Ferenc tehát nem kerülgette a forró kását, meghirdette a totális háborút,

szerinte egyetlen stratégiai magatartás van az ellenzék számára, mégpedig a teljes szembenállás a kormánnyal. Mert a „rendszer ellopta a hazát”. Íme egy morálisnak szánt alapvetés az őszödi beszéd szerzőjétől! Az egykor békés tüntetőket kínzó és vegzáló rendőrség felett rendelkező kormányfő most azt mondja, minden lehetséges és törvényes eszközzel gyengíteni kell a kormányt. Hol van már a vitát és a párbeszédet a jobboldalon számon kérő balliberális lelkiismeret?

A tavaly áprilisi választási bukta után ugyebár akadtak hangok, amik szerint a protest helyett talán az ügyek mentén való együttműködésre is hajlandó ellenzéki politika a megoldás, hiszen minden egyebet nagyjából kipróbáltak már az elmúlt tizenkét évben, és hát egyik sem jött be. Sőt.

 

Vesszenek a kollaboránsok!

Csakhogy Gyurcsány inkább rákapcsolna, faramuci magyarázata szerint a kormány a hazával szemben érvényesíti az akaratát, a haza ellenfele, törvénytelen és erkölcstelen és becstelen és bűnöző…

Tehát ők nem ellenzék, hanem ellenfél lesznek. Sőt, már azok. Mi az hogy, nagyon is!

Azt a körülményt a DK-vezér nagyvonalúan elhallgatja, hogy a Fidesz-KDNP-re uszkve három millió polgártársunk szavazott, ehelyett azt fejtegette, Mózes kőtábláin nem volt még ott, hogy „ennek így kéne történnie”. Ergo: ezt a „rendszert valakik csinálják”. Nahát!

A szovjet tankok által fenntartott kommunista diktatúrára utalva Gyurcsány elismeri, „alá lehet merülni, valahogy élni kell”, ám – fenyeget a legerősebb ellenzéki párt vezetője – nem lehet építeni ezt a rendszert. Vesszenek a kollaboránsok!

Gyurcsány neveket akar

És akkor jönnek az igazán súlyos mondatok. „Rá kell mutatni azokra személy szerint, akik a rendszer építői, nem lehet elbújni a felelősség alól! Ki kell mondani a nevüket: ti csináljátok ezt, szégyent hoztok a hazára, ölitek, áruljátok ezt a hazát!” – buzdította lelkes híveit a szónok, aki szerint a Fideszt támogatni több mint bűn, szégyen.

Ez ám a demokrácia! Legalább két dolog következik abból, amit a DK 13. kongresszusának résztvevői ukázba kaptak megkérdőjelezhetetlen vezetőjüktől:

az a három millió szavazópolgár, aki életkörülményei alakulása, a világról és az országról alkotott véleménye nyomán Orbán Viktor és kormánya mellett döntött, nos, velük lehetetlen az együttélés.

Legalábbis egy „valódi ellenzéki” számára. Másrészt: miután a választáson egyébként – a most már megtagadott – MZP vezetésével tavaly is ringbe szálló baloldal ezek szerint csakis addig fogadja el a játékszabályokat, amíg azok őt hozzák ki győztesnek. Ha nyer a választáson, a nép döntött, ha veszít, Orbán nem engedi el a hatalmat – „logikus”.

Ez a DK üzenete a többi, alaposan megzabrált, taktikán és túlélésen dolgozó szövetséges, de az egész ország felé is!

Influenza és hadüzenet. Gyurcsány Ferenc a DK kongresszusán, forrás: Facebook
Influenza és hadüzenet. Gyurcsány Ferenc a DK kongresszusán, forrás: Facebook

Na de milyen pénzből hirdet totális háborút a DK?

Még egy aprócska adalék mindehhez: Gyurcsány pártja eközben állami – na jó, esetleg némi amerikai – támogatásból tudja megtartani a fenyegető kongresszusát, a teljes nyilvánosság előtt a Facebook-on élőben közvetítve, parlamenti frakcióval és közpénzes pártalapítvánnyal a háta mögött, úgy, hogy részt vesz a demokratikus keretek működtetésében, rendre indul a választásokon, satöbbi. Mi ez, ha nem „kollaboráció”?

Ráadásul úgy, hogy a DK-szeánszon előzőleg egyenként és szinte állva tapsolták meg azokat a politikusokat, akik más ellenzéki pártokból érkeztek. Onnan, ahol elvileg a potenciális és egykori szövetségesek dolgoznak – most pedig a gyengülésükön nevetgéltek és örömködtek, kirakatba téve a dezertőröket.

Pár szó az oktatásról és a cigányságról

A 2010 előtt kistelepülési iskolák százait bezárató, egyetemi tandíjjal kísérletező egykori kormányfő mindemellett értekezett egy kicsit az iskola és az oktatás fontosságáról. Aztán jött néhány önkritikus gondolat a magyarországi cigányokról, mondván, magukra hagyták őket. Kétségtelen – az ellenzéki pártok kampányában szinte egy árva mukkot nem szóltak erről. Majd jött a nagy mondat: „Egy nyolcszáz éve velünk élő nép széttört.” Hogy mit tudna rajtuk segíteni, és legfőképp hogyan, arra már nem maradt idő, ahogy egyéb szakpolitikai vízióval sem fárasztotta a DK-elnök odaadó publikumát.

Legfeljebb annak rögzítésével, hogy van remény, ez pedig az árnyékormány, aminek a feje ugyebár maga a pártelnök felesége, maga Dobrev Klára. A megoldás tehát a csak DK-s politikusokból álló testület – így Gyurcsány. Őszre el is készül a „holnap Magyarországának a programja” – veti fel és követeli a pártelnök. „A DK-val tiéd lesz a haza, érted lesz a haza, a magyar köztársaság újra becsületes otthona lesz valamennyi magyarnak.”

Ezt is javasolta: a DK legyen az otthona az Orbán-kormány ellenfeleinek, ez a párt első számú feladata.

 

Teljes tétovaság az ellenzéki oldalon

Nos, a szintén évet értékelő Donáth Anna visszatérését ünneplő Momentum kapásból nem kér Gyurcsányból, mondván, nekik nem legyőzniük kell a „velünk egyet nem értőket, hanem együtt kell közös jövőt építenünk”. Szimpatikusabb álláspont, mint az egyeduralomra való törekvés, bár az „egész rendszer eltakarításában” ők is kérlelhetetlenek, s alighanem túl sok jelentősége sincs a különutasságnak, hiszen ha a lilák megerősödnének, majd az ellenzék netalántán kormányra jutna, úgy bizonyosan Gyurcsánnyal közösen kormányoznának – just like MSZP-SZDSZ.

Gyöngyösi Márton Jobbik-elnöknek egyik „kisnagy” párt elképzelései sem tetszenek, ráadásul a jelek szerint az immár Gyurcsány felé hozó elődjével, Jabab Péterrel is meggyűlik a baja. Az LMP és az MSZP is kongresszusozott a minap, saját arcélt és üzenetet akarnak közvetíteni, szerény sikerrel.

Ez így tehát az Orbán-ellenesek táborának ajánlata 2023 Magyarországának. A jelek szerint – összességében – még mindig ott tartanak, hogy a Fideszhez képest próbálják meghatározni magukat, a DK abban egyedi, hogy „tévéje” és árnyékkormánya is van, továbbá büszkén vállalja, hogy potenciális partnerei „testéből lakmározik”. Ja, és ő van a legtávolabb a Fidesztől.

Mindazonáltal mostani évértékelőjével Gyurcsány szintet lépett, nyíltan szembefordult a képviseleti demokráciával, amennyiben a kormányzó pártokra szavazókat, illetve a kormányzattal bármilyen módon együttműködőket is megtagadta, arra buzdítva híveit, hogy kövessék a példáját. Mondhatnánk, bolond lyukból bolond szél fúj. Csak hát

Hiszen az emberek döntő többsége nem kér belőle. A közbeszédet és közgondolkodást azonban így is mérgezi. Üzenjük az ellenzéknek: nincs harmadik út, a Gyurcsánnyal való együttműködés nem demokratikus alternatíva.

Nyitókép: AFP / Isza Ferenc

Összesen 315 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2023. február 07. 04:46
Gyurcsány csak egy alkoholista féreg. Másrészt a 2/3-ok biztosítéka. Rajta kívül mindenki tudja.
Akitlosz
2023. február 07. 00:41
A parlament uralma a nép felett nem demokrácia. A parlament azt csinál, ami csak akar, nem képviseli a népakaratot. Lásd pl. halálbüntetés, államfőválasztás módja. Ez a rendszer, ami ma van, oligarchia. Politikai pártoknak nevezett oligarchikus szervezetek küzdenek a hatalomért, amely csakis az övék és csakis az övék lehet ebben a rendszerben.
Palatin
2023. február 06. 18:37
Gyurcsány olyan a politikában, mint egy határ tehénlepény egy budapesti járdán Karácsony föpolgármestersége idején. Nem oda való, de mégis mindenki csak kerülgeti, senki nem akarja eltakarítani, mert undorodnak töle, meg aztán minek vele bajlódni, csúnyaság, de elviseljük. Inkább csak úgy körül lépkedik, hogy az már szinte udvarlásnak tünik. Aztán vannak, akik még nem is láttak ilyet, azoknak meg kimondottan tetszik is az "eredetisége" (=bunkósága). A verset, ami Fletóra a legjobban passzolna, azt Juhász Gyula írná meg a legtalálóbban, "Milyen volt böszmesége..." címmel: Milyen volt böszmesége, nem tudom már, De október haván e barbár eszemben jár. Saját sortüzét nézvén, mint részeg gúnár, Lelkében minden találatra szólt a fanfár. Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha látom e kajlán vigyorgó szerzetet, Szívem sajog, sajnálom e mulya nemzetet, Miért hagyja még öt, miért oly palimadár? Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha arra gondolok, hogy ez a bösz lator, - Ha népem, ne adja Isten, lenne oly botor -, Repetázna, várna ránk a sors, a bús, a sivár.
Palatin
2023. február 06. 18:06
VESD ÖSSZE: Gyurcsány: https://ms-my.facebook.com/deakdanielemez/videos/gyurcs%C3%A1nynak-is-meg%C3%A1rtott-a-meleg-mag%C3%A1b%C3%B3l-kikelve-ordib%C3%A1lt-vas%C3%A1rnap-n%C3%A9h%C3%A1ny-dk-s-/1610294519353844/ Mussolini: https://www.youtube.com/watch?v=VSXketmKyAY Én nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én az évértékelöben Gyurcsány klerikális oldalát is véltem felfedezni. Korábban, ha szónokolt, Mussolinit majmolta, óriási kézmozdulatokkal, - mintha gondolatban Orbánt pofozná -, diadalittas fintorokkal, izgö-mozgó felsötesttel, tábornoki hanglejtéssel, hatásszünetekkel (pedig csak éppen elfelejtette, mit akar mondani), és egyéb Duce-szerü cafrangokkal is "diszítette" a fellépését. Most meg ezek mind hiányoztak. Elöttünk állt egy botcsinálta lelkipásztor-utánzat, aki akár egy üres pápai templomban is megállná a helyét egy Úrnapi prédikáció erejéig. Arcát lágy mosoly hálózta be, szívét pedig az álszentség hínárja. Idönként huncutan az ég felé kacsintva, jóváhagyásra várt az égiektöl. Hogy miért éppen felfelé? Gondolom azért, mert nem tudta, merre felé esik éppen Brüsszel, ahol majd ö egyszer Von der Leyen jobbján szeretne ülni, szarkangyalokkal körülvéve. Néha úgy tett, mintha beszéd közben rózsafüzért morzsolgatna. Ezzel mérte az idöt: egy szemölcs egy perc. Néha apró, átfutó, alig észrevehetö bizonytalanságot véltem észrevenni nála, ami talán abból eredt, hogy a püspöksüveg nélkül nem tudta olyan tökéletességgel beleélni magát a képzelt szerepébe, mint ahogy szerette volna. A többszöri bérmálkozás emlékei is megerösíthették benne ezt a diszkrepanciát. Nem baj Fecó, legközelebb jobban fogsz alakítani, de kevesebb misebort igyál a fellépésed elött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!