A DK-s karaván halad, a momentumos eb csahol - Kiszelly Zoltán a Gyurcsány-beszédről

2023. február 05. 17:37

„Gyurcsány Ferenc vasárnap felajánlkozott a globalistáknak, hogy 2024-et illetően végre benne lássák a váltóerőt” – állapította meg lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

2023. február 05. 17:37
null
Joó István
Joó István

Jó évértékelő beszéd volt ez Gyurcsány Ferenctől?

A DK-elnök náthás volt, be is jelentette a hallgatóságának, mintha előre igazolni akarná, hogy miért nem lesz lendület a szavaiban.

Felejthető egynapos beszédet mondott,

nem is volt várható egyéb, hiszen nem választási évben vagyunk.  

Vallásfilozófiai szárnypróbálkozásaival sem bűvölte el önt mint elemzőt? Hiszen az influenzás DK-elnök fölvetette a kérdést, hogy Isten akarata teremtette-e az embert vagy fordítva, szóba hozta Mózest, sőt az Újszövetséget is!

Nem először próbálkozik ilyenekkel, ahogyan a hazafias szólamokkal se. Az érdemi újdonság az volt talán, hogy választási kormányprogramot hirdetett, amelyet ha tényleg ősszel sikerül bemutatniuk, akkor éppen az önkormányzati és EP-választások előtt 6-7 hónappal vannak, azaz a kampánytankönyv szerint haladnak előre. Az, hogy Gyurcsány beharangozta A Holnap Magyarországa programot, egyfajta burkolt hívogatásként is felfogható: jelentkezzenek újabb, netán Kocsis-Cake Olivióhoz hasonló szintű átlépő politikusok, és persze szakértők az egyes szakpolitikai fejezetek megírására. 

Apropó, mit szól ahhoz, hogy a Gyurcsány-beszédet megelőzően átlépett politikusokat mutattak be a DK-rendezvényen?

Az átigazoltak ceremoniális bemutatása üzenetértékű volt, annak alátámasztására, hogy a DK a fő ellenfele Orbánéknak. És hogy várják a pártba az új hűtleneket. De ha már a pártelnöki beszéd előtti történéseknél tartunk, említeni érdemes egy profi pártkisfilmet, ami vetekedett bizony a gyurcsányi beszéddel. Két perc alatt beoltottak minden DK-hívőt, megmondták a tutit, Gyurcsánynak szinte nem is kellett volna beszélnie, az üzeneteket „kiszervezték” a kisfilmbe. Ott mondták ki, nincs üvegplafon, vagyis nem kell aggódni, hogy esetleg nem növekedhet kellő százaléknyi támogatottságúra a DK. A vetített videó a pártelnöknél ütősebben mondta ki, hogy egyetlen kormányzóképes baloldali formáció van, és hogy igenis létezik alternatíva a Fidesszel szemben. És hát ki ne felejtsem: a kisfilmben konkrétan az hangzott el, a DK talpra állt a Márki-Zay Péter okozta összellenzéki vereségből. Ezzel tehermentesítették a pártelnököt, hogy ne kelljen kimondani MZP nevét.

Annak nem volt jelentősége, hogy az exminiszterelnök a civileket nem magasztalta föl, sőt?

De igen. Szinte kiosztotta a civileket azzal, hogy lényegében azt mondta, a pártoknak kell szerepet vállalni, a civilség távolról sem elég. Ezzel

mind Márki-Zaynak, mind és a polgármesterjelölteknek üzent, hogy nem kellenek 2024-ben a helyhatóságin civil jelöltek. 

Nem érzi úgy, hogy ha lendületesnek nem is, de félelemkeltő szándékúnak azért igenis, hogy mutatkozott a Gyurcsány-speech?

Lényegében megfenyegette a „látszó” NER-eseket azzal, hogy a DK-sokat felszólította, nevezze meg őket. Bűnnek, szégyennek nevezte azt, ha bárki valamennyire is együttműködik a kormánnyal. Ám ez csak egy nem először bevetett pszichológiai trükk volt a részéről, oldani a tábor tehetetlenségérzetét, hogy már tizenharmadik éve, a negyedik kétharmad idején tartunk, és még nem váltották le a NER-t.

A legnagyobb tapsot hallgatóságától a "bűnöző kormány" szófordulat kapta. Miért használt ilyen erős jelzőt a pártelnök?

Kellemetlen lett volna neki az európai parlamenti korrupcióról beszélnie, ezért inkább a DK-ra jellemző módon szélsőséges jelzőket aggatott politikai riválisára.

Gyurcsány, aki a Jobbikot először nem az ellenzéki összefogásban, hanem az MSZP-SZDSZ-es kormány élén, a gárdamenetelések idején használta fel megosztásra és a Fidesz elleni riogatásra, most beszéde egy pontján visszanyúlt a cigány érdekvédelemhez. Mennyire végiggondolt húzás volt ez?

Ebben ugye ott a szavazócsoportok megszólításának a kísérlete. Csakhogy a cigányság az elmúlt tíz év patrióta gazdaságpolitikája, gazdasági fejlődése következtében zömében előre jutott. Ahogy a dagály minden hajót megemel, úgy a cigányság helyzete is érdemben javult. Ez párhuzamba állítható azzal, amint Trump korábbi amerikai elnök Covid előtti politikája eredményeként az ottani kisebbségek is jól jártak.

Gyurcsány persze azért is szólította meg most név szerint a cigányságot, mert nem nagyon akaródzik a DK-ra szavazniuk.

Korábban azért nem, mert féltek a migránsoktól, most meg azért nem, mert nem akarnak háborút és új válságot.

Donáth Anna momentumos EP-képviselő szombaton mondott nagyívűnek szánt „jövőértékelést”. Abban Gyurcsányt burkoltan lekisztitkározta, lepopulistázta. Vasárnap miért nem lőtt vissza a Momentumnak a DK-vezér?

Donáth elkövette azt a hibát, hogy nem emelte föl önmagát a kommunikációs térben valami konkrét, ütős tisztséggel, mint tette azt Dobrev Klára, aki DK-s árnyékkormány élén áll. Tehát akkor Gyurcsány miért is emelné fel Donáthot a feleségével egy szintre, ha Donáth, aki most sem lett még csak Momentum-elnök sem, kommunikációsan elmulasztotta magát kellő helyre pozicionálni? Szóval azt kell mondanom a két hétvégi ellenzéki beszéd után: a DK-s karaván halad, a momentumos eb csahol, méghozzá hiába.

Donáth vaktölténnyel lődözött a DK-ra, nem merte érdemben betámadni, Gyurcsány pedig meg sem említette Donáthot,

annak a DK-nak az élén, ami a mindenki által ismert kommunikációs tankönyvet lapról lapra végrehajtja.

A DK-elnök a háborúra kitérve Orbánt oroszbarát hírbe igyekezett mártani, nyugatellenességgel is megvádolva. Hathatós egy ilyen vád a fő ellenfelével szemben?

Alábeszélő jellegű üzenet volt ez David Pressmann amerikai nagykövetnek. Hiszen azt sulykolta ő is, hogy Magyarországnak most nincsenek barátai. Ezzel Gyurcsány Ferenc felajánlkozott nemcsak az országnak, de a globalistáknak is, hogy bár utóbbiak a 2022 tavaszi parlamenti választások kapcsán mások – MZP, Datadat – felé gurították a dollárok javát, immár benne lássák a lehetséges váltóerőt, nála kopogtassanak támogatási szándékukkal. 

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. február 06. 17:39
A Völner karavánnal mi újság van, hogy basznád szájba a fideszes kurva Anyádat?
Hangillat
2023. február 06. 02:17
LuciFeri olyan hasznos az országnak, mint vízibiciklin a sebességváltó. A nagyívű és nagyivó hordóabroncs szorította jófejnek hitel csak akkor, ha árnyékormánytagjainak árnyéka színesben látható. Kicsiny a politikai tőke pedig nagy a politikai töke.
Ólat a trolloknak
2023. február 05. 23:40
Feri milyen hajfestéket használ? Egészen szürreális, mint a költeményei.
Ólat a trolloknak
2023. február 05. 23:20
Kár, hogy már nem járok be napi szinten a városba. Különben holnaptól még a tökömre is fideszlogót akasztanék a kurvannyukat a dékás majmainak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!