Akár ekkora erősségű földrengések is előfordulhatnak idehaza a szakértő szerint

2023. február 14. 21:00

Magyarország területén nem volt példa 7-, 8-as erősségű földrengésekre; 6-6,5-ös erősségű mozgások ugyanakkor megtörténhetnek, mondja lapunknak a szakértő.

2023. február 14. 21:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Itthon havonta körülbelül száz, százhúsz földrengést érzékelnek a szakértők; ezek, persze rendkívül kis erősségű mozgások, 99 százalékban nem is érezhetők, csak az érzékeny mérőhálózat detektálja őket – fogalmazott a Mandiner.hu megkeresésére Tóth László szeizmológus.

A szakembert annak kapcsán kerestük fel, mert a közelmúltban több földrengés is történt a szomszédban: Romániában 5,2-es, Horvátországban 4,2-es erősségű. A hétfői romániai rengés „előrengésnek” tekinthető, hiszen kedden egy körülbelül 5,6 magnitúdójú földmozgás is történt. Évente viszont 3-4 olyan földrengés előfordul, amely már érezhető; illetve 2-3 évente olyan rengések is előfordulhatnak, amelyek akár károkat okozhatnak, tette hozzá.

Annak rendkívül kicsi, mondhatni: nincs is valószínűsége a szeizmológus szerint,

hogy olyan rengések alakuljanak ki Magyarországon, mint amilyenek minap Törökországban és Szíriában történtek,

és amelyek halálos áldozatainak száma együttesen átlépte a 30 ezret, mivel idehaza teljesen más a tektonikai környezet. Ebben a szakértők, a geofizikusok, geológusok, szeizmológusok között egyetértés van.

Ekkora erősségű földrengések fordulhatnak elő idehaza

Tóth László elmondta, a mai Magyarország területén nem volt példa ehhez hasonló (7-8-as) erősségű földrengésekre; 6-6,5-ös erősségű mozgások ugyanakkor idehaza előfordulhatnak, ahogy arra volt már korábban is példa: az V. században Savaria (Szombathely) környékén; 1763-ban Komáromban – erről nagyon részletes kárleírások maradtak fenn; és történt 1956-ban egy földmozgás Dunaharaszti környékén is.

Mennyire földrengés-biztosak itthon az épületek?

– vetettük fel a szakembernek, aki erre azt felelte, mivel Magyarországon ritkák a földmozgások, ezért egy időben itthon nem törődtek ezzel, nem volt a tervezési szempontok között a földrengésállóság.

Azonban jónéhány éve már nem így van, mert az Európai Unióban van egy szabvány – ez az úgynevezett Eurocode 8 –, ami egy esetleges földrengésre való méretezést ír elő a tervezőknek, kivitelezőknek új épületeknél. (A régi épületek megerősítésére ez a szabályozás nem érvényes.) 

„Hogy ez mennyire szigorúan van betartatva Magyarországon az új épületek kivitelezőinél, rendkívül nehéz megítélni. De azt gondolom, talán jobban, mint Törökországban” – fűzte hozzá a szeizmológus, megjegyezve azt is: ezek a szabványok nem azt írják elő, hogy az épületek sértetlenül „éljék túl” a földmozgásokat, hanem hogy az építési területen ötven év alatt, 10 százalékos valószínűséggel előforduló földrengést kell kibírniuk összedőlés nélkül.

Nem a rengés, az épületek lehetnek ránk veszélyesek

Arra a felvetésünkre pedig, hogy ha Magyarországot földrengés rázná meg, hol lenne nagyobb esély túlélni egy többszintes épületben például, Tóth László úgy felelt, örök érvényű igazság, hogy nem a rengés, hanem az épületek veszélyesek az emberi életre. „Általában akkor magas az áldozatok száma, ha összedől az épület. De, hogy

Nyitókép: UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó A. Imre
2023. február 15. 05:59
No, majd ha Paks belecsúszik a Dunába, akkor valamennyien szembesülünk vele, hogy mit is tud egy 5,5-6,5-ös földrengés.
figyelő4322
2023. február 14. 23:18
Tapasztalatból tudom: Dél-Kaliforniában az óceántól kb. 50 km-es sávban a 5-5.5-es erejű földrengésre az emberek még a fejüket is alig kapják föl, már annyira hozzá vannak szokva ezekhez. Magam is már többször átéltem ilyeneket. Arra viszont emlékszem, amikor L.A. (Los Angeles) északi részét kb. 7.5 erejű rengés sújtotta - az bizony jókora károkat okozott azon a környéken. San Diego megye északi részén laktunk, és az éjszaka közepén ott is nagyon rengett a föld, és úgy tűnt, hogy sokáig. A ház belerengett, a bútorok mozogtak, sőt a vitrinben néhány kütyü el is dőlt. És ez a földrengés tőlünk kb. 150-170 km-re volt. Azt kell mondjam, hogy amikor ilyen erős rezgés ébreszt fel - bizony elég ijesztő, hiszen legalább néhány másodpercig fogalmad sincs, hogy mi is történik... A feleségem meg éppen a konyhában volt valami okból. A macskája pedig már legalább egy perccel az esemény előtt elkezdett ide-oda rohangálni a házban, és a szemei akkorát voltak, mint egy csészealj! Az állatok valahogy megérzik... Az emberi lények bizonyos ösztönei, érzései pedig már eléggé eltompulhattak.
pandalala
2023. február 14. 23:04
nem értem, hogy miért nem lehet az ilyen elmebetegeket kipucolni .... :-( legalább, legyen egy karakter-szám limit ... hogy olvashatóbb legyen a kommentfal!! ..
pollip
2023. február 14. 21:55
Nem 6,5-ös, hanem 6,5-es.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!