A Vodafone-ügy margójára: a baloldal eladja, a jobboldal inkább visszaszerzi az állami vagyont

2023. január 13. 20:00

Az MSZP-SZDSZ kormányzás idején Sorosék meg akarták venni az OTP 25 százalékát, de nagy viták után Hornék ezt megakadályozták.

2023. január 13. 20:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Vodafone megvásárlása újra kinyitotta azt a vitát – az ellenzék szerint rendkívül elhibázott lépés volt, a kormány szerint viszont nagyon jó, stratégiailag fontos üzletet sikerült kötni –, mekkora szerepet játsszon az állam a gazdasági életben, szükség van-e arra, hogy meg-, pontosabban visszaszerezzen stratégiai és kevésbé fontos ágazatokat; ha igen, melyeket és milyen hányadban. S ilyenkor nyilván szóba kerül mindennek az előzménye, az, hogy miként zajlott le nálunk a privatizáció.

1990 előtt zajlott le a spontán privatizáció

A pártállam lebontása még a politikai rendszerváltás előtt megkezdődött a spontán privatizációval, 1987-től ugyanis az állami tulajdon hatalmas része került magántulajdonba. Hazai és külföldi magánszemélyek, cégek rendkívül kedvező feltételek mellett – gyakran kihasználva a rossz törvényeket, joghézagokat – hatalmas vagyonokhoz jutottak. Ez bizonyos szempontból szükségszerű lépés volt, hiszen az állami vállalatok jelentős része rendkívül rossz anyagi helyzetben volt, sokuknak tőkére volt szükségük, el kellett kerülniük a fizetésképtelenséget, bővíteni kellett a piacaikat, korszerűsíteniük a szervezetüket. Hosszú távon azonban mindennek megvolt az ára.

Mintegy 250 céget érintett a spontán privatizáció, ezek közé tartozik például a Pannonplast, az Ajka Kristály, a Medicor, a Fotex, a Tungsram, ám ezek a magánosítandó összvagyon mindössze kevesebb mint két százalékát tették ki.

Még a rendszerváltás előtt kelt el gyakorlatilag az egész biztosítási üzletág,

amelyet két nagy cég képviselt, a Hungária és az Állami Biztosító, ezek nagyon nyereségesek voltak, így vonzóak voltak a piacon.

Az 1990-ben, az első szabad választás nyomán megalakult Antall-kormány a privatizációra a piacgazdaság megteremtésének egyik fontos eszközeként tekintett. Nem is tehetett mást: a kabinetnek szembe kellett néznie a rendkívül rossz gazdasági szerkezettel, az alacsony termelékenységgel, a modernizációra szoruló iparral, a nem hatékonyan működő mezőgazdasággal, a kapun belüli munkanélküliséggel, a forrás- és tőkehiánnyal, a leromlott bankokkal, a hatalmas, 21 milliárd dolláros külföldi adóssággal, továbbá a gyorsuló inflációval.

A Horn-kormány alatt gőzerővel folyt a magánosítás

A szükséges szervezetek létrehozásával gőzerőre kapcsolt a privatizáció, bár tény, a kormányon belül is hatalmas összecsapások voltak ez ügyben. 1990. január 1-jén 2250 vállalat volt állami kézben, ebből 1857 került az ÁVÜ és a jogutód szervezetek kezébe, könyv szerinti összértékük 2600 milliárd forint volt. Végül a négy év alatt 310 milliárd forintnyi állami vagyont – a bankszektortól a médiáig – privatizáltak, a bevétel 55 százaléka külföldi, 45 százaléka belföldi befektetőktől származott.

De a java csak ezután következett! 1994-ben MSZP-SZDSZ-kormány alakult, amely 1996 végéig 720 milliárd forint értékű vagyont privatizált, csaknem két és félszer annyit, mint az előző ciklusban.

A privatizációs bevételeknek már 86 százaléka származott külföldi befektetőktől, a hazai részesedés 14 százalékra csökkent. 

Ebben az időszakban adták el a nagy szolgáltató vállalatok többségi tulajdonát, illetve – 50 százalék alatti privatizáció esetében – a menedzsment-jogokat.

Az olaj- és gázipar privatizációján belül először a gázszolgáltatást értékesítették stratégiai befektetőknek, majd a Mol magánosítására került sor, mégpedig több lépcsőben nyilvános nemzetközi részvénykibocsátással. Külföldi kézbe került az öt regionális gázszolgáltató társaság, eladták a hat áramszolgáltatót, a Mátrai és a Dunai Erőmű Rt. részvényeinek átlag 47 százalékát a menedzsmentjogokkal együtt. Értékesítették több részletben a Matávot, jelentős eladásokra került sor a vegy- és a gyógyszeriparban. Elkelt a HungarHotels, a Magyar Hitel Bank Rt., néhány kisebb pénzintézet.

2002-től ismét felpörgött a folyamat

Érdekes a története az OTP-nek, hiszen Soros György-féle cégcsoport (Soros Fund Management LLC) vételi ajánlatot tett a bank 25 százalékára. A Horn-kormány azonban megakadályozta, hogy a külföldi spekuláns kezébe kerüljön a bank úgy, hogy  kormányhatározatban rögzítették: az OTP nemzeti többségű, részben állami tulajdonban marad, és egyetlen részvényes sem juthat befolyásoló részesedéshez.

Az első Orbán-kormány alatt 1998 és 2002 között jóval kisebb arányban zajlott a privatizáció, bár jelentősebb földterületek kerültek magánkézbe. Továbbá

térítésmentesen átadtak 12 agrárcéget a Magyar Fejlesztési Banknak,

amely utóbb privatizálta azokat, ezeket eredetileg a helyi menedzsment és az alkalmazottak vehették meg.

A 2002-től hatalomra került baloldali kormányok újra felpörgették a magánosítást, 2010-ig a mintegy 190 társaság állami tulajdonhányadát adták el. Értékesítettek többek között erőműveket, pénzintézeteket, áram- és gázszolgáltatókat, ezekből összesen 750 milliárd folyt be a költségvetésbe.

Négy stratégiai ágazat

Ez a helyzet változott meg 2010-ben, a Fidesz-kormány teljesen eltérő gazdaságfilozófiát képviselt, és a mai napig tartja is magát ehhez. Az elsődleges szempont az volt, hogy az állami vagyont az úgynevezett stratégiai ágazatokban növeljék, így számos, korábban eladott, stratégiai jelentőségű céget, vagyonelemet sikerült visszavásárolni, ennek köszönhetően több mint 50 százalékkal,

11 650 milliárd forintról 18 ezer milliárd forint fölé nőtt a nemzeti vagyon értéke.

S ahol a magántulajdonnak van meghatározó szerepe, a kormány célul tűzte ki a hazai tulajdon többségét. A négy stratégiai ágazat – kereskedelmi, energia-, a bank- és a médiaszektor – közül a kiskereskedelmet leszámítva (ahol egész Európában a németek a meghatározó tényezők) ez már meg is valósult.

Nyitókép: OTP bankfiók világító céglogója az Europeum Bevásárlóközpont árkádsorán karácsonyi díszkivilágítással, a Blaha Lujza térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
signal2
2023. január 15. 21:51
Az államosítás nem jobboldali gazdaságpolitika! Bármit csak úgy van értelme megvenni, ha megéri... Nem állami tulajdonba került a Vodafone többsége, hanem állami pénzből magántulajdonba. A brutális állami vagyon ingyenes közalaptávnyokba adása az állam legnagyobb megkárosítása a magyar történelemben. Az ügylet JELENTŐSEN korlátozza a versenyt, mivel a Digi és a Telenor egy része is a 4iG kezében van. Ezt a magyar emberek fogják megifzetni, és akkor így duplán.
zorroro
2023. január 14. 05:54
Rákosiék elvették a magán vagyont, betették a közösbe. Orbánék hazaviszik a közvagyont magánba.
hedemaratutesrabu
2023. január 14. 00:56
Nyugaton köztudomású: az allam alapfeladata a szocialis ellatorendszer, oktatas, rendorseg mukodtetese. Talan amikor a tanarok mar honapok ota sztrajkolnak, ezt kene eloterbe helyezni mint egy ketes kimenetelu vetelt. Masreszt az internet nem olyan kozmu mint viz vagy az energia. Most annak a hatalomnak a befolyasa ala kerult egy telekom ceg amirol tudjuk hogy jogtalanul hallgatott le ellenzeki ujsagirokat.
polárüveg
2023. január 13. 23:48
Nyugaton köztudomású: ahol az állami vagyon 20 % alá süllyed, ott megállíthatatlan az eladósodás. A gazdaság szuverenitás és életereje a kiskereskedelem hazai tulajdonban tartásán múlik. Külföldi kiskereskedőláncok a hazai termelőket tönkretehetik, áruhiányt és a piactól elszakított árazás tudnak megvalósítani. Utóbbira az elmúlt félévben végrehajtott 80-120 %-os indokolhatatlan áremelés szép példa. A privatizációból befolyó pénzek sorsa kalandos. Úgy privatizáltak, hogy a tulajdon eladás majdnem minden évben veszteséges lett. Pl. a Ferihegyi reptér vételára pedig köddé vált. A privatizációval nemcsak iparágak tűntek el, hanem szakmai kúlturák, tudáshalmazok, képzések. Bizony, Lengyelország, az akkori Csehszlovákia jobban csinálta. Pl. Szlovákiában fennmaradt a folyami hajógyártás, nálunk nem. A gazdag Németország Deutsch Telekomjának 2000-ben a profitjának a többsége a kicsi, szegény Magyarország privatizált távközlési piacának 80 %-ból folyt be. Ez mutatja a Vodafone üzlet igazi jelentőségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!