Orbán: Magyarországon keresztül érkezik majd a földgáz és elektromos áram Azerbajdzsánból Európába

2023. január 30. 18:13

Hazánk ennek az új helyzetnek is a nyertese lesz – fogalmazott a magyar miniszterelnök hétfőn, Budapesten.

2023. január 30. 18:13
null

A kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel. Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte: azért emelték az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy „nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek”. A mostani találkozót az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy

a nemzetközi viszonyrendszer, amely körülvesz bennünket, sokkal veszélyesebb, mint bármikor korábban

– értékelte Orbán Viktor, aki megjegyezte: Ilham Aliyevvel több mint egy évtizede dolgoznak azon, hogy a két ország kapcsolatainak mélysége és szélessége méltó legyen a két országhoz. Kifejtette: a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra válaszként adott brüsszeli szankciók egy sajátos veszélyhelyzetet is előidéztek Magyarország számára, ez pedig az európai energiaellátás biztonságának sérülékenysége.

A magyar kormányfő szavai szerint ez felértékelte Azerbajdzsánt, és bár

nekünk Azerbajdzsán eddig is barátunk volt, most egész Európa számára stratégiailag fontos országgá vált.

Orbán Viktor szerint mindenki tudja Európában, hogy a jelenlegi helyzetre az egyetlen biztató válasz a diverzifikáció: minél több forrásból, minél több útvonalon kell energiát szállítani Európába. Emlékeztetett: korábban a Nabucco terve, egy energiát déli irányból Európába szállító folyosó gondolata már meghiúsult.

– jelentette ki.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ezért üdvözlik, hogy Azerbajdzsán elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett. Orbán Viktor kitért rá: egy megállapodás szerint 2027-ig megduplázzák az Azerbajdzsánból Európába érkező földgáz mennyiségét, és aláírtak egy másik megállapodást is, amellyel elektromos áramot szállítanak majd Azerbajdzsánból Európába.

Közölte: mind a földgáz, mind a villamosenergia, amely Azerbajdzsánból érkezik Magyarországon keresztül halad, ezért Magyarország ennek az új helyzetnek is a nyertese lesz.

– szögezte le és úgy folytatta, mostantól kezdve a bolgárok, a románok, a magyarok vagy a szlovákok együttműködése az energiaügyben nem regionális, hanem összeurópai kérdés, hiszen egész Európát tudják ellátni ezeken az országokon keresztül, ezért várják, hogy az Európai Bizottság ennek megfelelően fogja majd támogatni a szükséges projekteket.

Fotó: Benkő Vivien Cher/MTI
Fotó: Benkő Vivien Cher/MTI

Ilham Aliyev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb prioritás. Mint mondta, országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítsék. Úgy fogalmazott: Magyarország és Azerbajdzsán régi, baráti együttműködése kölcsönös előnyökkel jár a két országnak és Európának is, ezért is fontos, hogy most megerősítették a partnerségüket. Emlékeztetett: jó ideje dolgoznak együtt különböző szakpolitikai kérdésekben és azon, hogy szilárd alapot teremtsenek az energetikai együttműködésüknek.

Emellett más területeken is kiválóak a kapcsolataik, ilyen az oktatás és a közlekedés. Ilham Aliyev végül hivatalos látogatásra hívta országába Orbán Viktort. A sajtónyilatkozat előtt hét magyar-azeri megállapodást írtak alá: egyebek mellett az együttműködésről a földgázzal kapcsolatban, a mezőgazdaságban, az űrkutatásban, a migrációt illetően, végül pedig kiemelt stratégiai partnerségi nyilatkozatot.

(MTI) 

Nyitókép: Benkő Vivien Cher/MTI

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 31. 07:50
Nem értem,az orosz elvtársaink 15 évig ötödáron adnak mindent..hogy van ez?!
simonvitéz
2023. január 30. 21:41
Na, ugye. Mégis csak jó, hogy elengedtuk a baltást...:D
jánosbácsi
2023. január 30. 20:51
Lófasz fog érkezni Azerbajdzsánból. Ez ugyanolyan átverés minthogy Oroszország ötször olcsóbban adja az olajat .
Dunhill67
2023. január 30. 20:47
'akkó le kell dugózni a végét...csak úgy...demokratikusan:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!