Legközelebb ötvenezer év múlva lesz lehetősége megnézni ezt az üstököst

2023. január 05. 16:02

Szabad szemmel is láthatóvá válhat a C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös.

2023. január 05. 16:02
null

Utoljára a neandervölgyi ember láthatta a C/2022 E3 (ZTF) nevű üstököst, amelyet most január végén saját szemünkkel is láthatunk és legközelebb csak ötvenezer év múlva kerül sorra. A legnagyobb eséllyel február legelső napján lesz felfedezhető, ugyanis az Időkép szerint akkor lesz legközelebb a Földhöz. 

Ekkora nagyjából 44 millió kilométerre lesz bolygónktól, azaz biztonságos távolságra halad el a Földtől, ám szabad szemmel kivehető lesz. A Zselici csillagpark tájékoztatása szerint a Hold miatt nehézkes lehet, ám január 20-tól egyre közelebb ér. A csillagászok számításai szerint az üstökös nagyjából ötvenezer év alatt ér körbe Nap körüli elnyújtott pályáján, így legközelebb ennyi idő múlva láthatjuk.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó A. Imre
2023. január 05. 21:46
"Legközelebb ötvenezer év múlva lesz lehetősége megnézni ezt az üstököst" Majd felírom a noteszbe, nehogy addig elfelejtsem. :-)
sagirdilsiz
2023. január 05. 18:17
Kapitány a hadnagynak: „Miként tudja, holnap napfogyatkozás lesz. Ez nem mindennapos jelenség. Reggel öt órakor vezényelje ki az embereket terepruhában a gyakorlótérre. Tanúi lehetnek így ennek a jelenségnek, és ugyanakkor én a szükséges felvilágosítást is megadom. Ha esik, semmit nem lehet látni. Ez esetben hagyja az embereket a kaszárnyában.” - Hadnagy az ügyeletes őrmesternek: „A kapitány parancsára holnap reggel ötkor, terepruhában napfogyatkozás lesz. A kapitány az ezzel kapcsolatos felvilágosításokat a gyakorlótéren adja meg, ami nem mindennapos jelenség. Ha esik, semmit sem lehet látni. Ez esetben a jelenség a szobában zajlik le.” - Ügyeletes őrmester a káplárnak: „A kapitány parancsára holnap reggel ötkor megkezdjük a napfogyatkozást a gyakorlótéren. Az emberek terepruhában legyenek. A kapitány a szükséges magyarázatokat erre a ritka jelenségre vonatkozóan a szobában adja meg. Ha véletlenül esne, az nem mindennapi jelenség. - Káplár a katonáknak: „Holnap reggel öt órakor a kapitány napfogyatkozást rendez terepruhában, a szükséges magyarázatokkal, a gyakorlótéren. Ha véletlenül esne, a ritka jelenség a szobában zajlik le, ami nem mindennap történik meg.” - A katonák egymás között: „Holnap reggel nagyon korán, öt órakor, a nap a gyakorlótér fölött eltakarja a kapitányt a szobában. Ha véletlenül esne, ez a ritka jelenség terepruhában zajlik le, ami nem mindennapos esemény.”
fogas paduc
2023. január 05. 18:14
Sebaj! Kivárom!
Kormánypárti1
2023. január 05. 17:23
Ha nem sikerül megnézni, akkor azt a kis időt kivárom a következő alkalomig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!