Itt a kormány reakciója: szomorú, hogy a legnagyobb humanitárius akció közben Ukrajna korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait

2022. december 30. 19:39

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint sajnálatos, hogy Ukrajna elnöke aláírta az ukrán parlament által megszavazott »A nemzeti kisebbségekről (közösségekről)« szóló új törvényt.

2022. december 30. 19:39
null

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek eljuttatott közleményében fogalmazta meg a kormány álláspontját az új ukrán kisebbségekről szóló törvényről

„Sajnálatos, hogy Ukrajna elnöke aláírta az ukrán parlament által megszavazott »A nemzeti kisebbségekről (közösségekről)« szóló új törvényt, tovább szűkítve ezzel a területén élő nemzeti közösségek, köztük a magyarság jogait” – közölte Potápi Árpád János, majd hozzátette, „szomorúnak tartjuk, hogy háború idején, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segédakcióját hajtja végre az ukrajnai menekültek megsegítésére, Ukrajnában tovább korlátozzák a nemzeti kisebbségek jogait”.

Az államtitkár kiemelte: az új törvény számos visszalépést tartalmaz az 1992-es nemzeti kisebbségi törvényhez képest is.

Potápi Árpád János kijelentette, Magyarország megérti és támogatja Ukrajna európai uniós integrációs erőfeszítéseit, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy

az integrációs folyamat során elfogadott törvényeknek az európai értékeken és nemzetközi normákon kell alapulniuk.

Hozzátette: „Bízunk abban, hogy az új »nemzeti kisebbségekről (közösségekről)« szóló törvény hatálybalépéséig Ukrajna a területén élő nemzeti kisebbségek és a Velencei Bizottság ajánlásai alapján tovább dolgozik az elfogadott törvény szövegén, és egy olyan jogszabályt alkot, amely kétséget kizáróan demonstrálja elkötelezettségét az Európai Unió és a nemzeti kisebbségi jogok biztosítása mellett.” 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2022. december 31. 12:59
Sunyi nácik, ennyi. kihasználják akit lehet, de valójában csak azok akik.
cinkegolyó
2022. december 31. 12:00
Csak ennyi a reakció? Bizony ez szomorú! Azért a románok ennél egy kicsit bátrabban reagáltak.
Mandolini
2022. december 31. 07:56
Sajnos az ukrány kormány nem tanul a történelemből. Ostobák, ha nem ismerik fel, hogy egy ország nem akkor erős, ha a kissebbségeikkel keményen bánnak, hanem ha maguk mellé tudják állítani. Na ez nem sikerült eddig.
Sany Xepi
2022. december 31. 07:56
Mi is történt? Ukrajna megengedte, hogy mindenki nyelve menjen a megfelelő helyre. Az övék már ott van.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!