Felmérés: a magyarok döntő többsége nem érez jelentős emelkedést a rezsiköltségekben

2022. december 29. 15:44

A magyarok közel négyötöde nem érezte azt, hogy nagy mértékben nőtt volna a rezsiköltsége a tavalyi év azonos időszakához képest - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelynek összefoglalóját csütörtökön juttatták el az MTI-hez.

2022. december 29. 15:44
null

Emlékeztettek rá: a magyar állam idén és jövőre is jelentős forrásokat fordít a rezsicsökkentés védelmére. Ugyan az átlagfogyasztás fölötti részre eső támogatás mértéke korlátozott, jól látható, hogy a magyarok túlnyomó többsége az intézkedések haszonélvezőjének tartja magát - tették hozzá.

A felmérés szerint arra a kérdésre, hogy a „tavalyi évhez képest az előző hónapban hogyan alakultak a rezsiköltségei” decemberben a magyar választóknak a 33 százaléka azt jelezte, hogy nem történt változás, két százalékuknál pedig egyenesen csökkent a kiadási tétel összege.

További 39 százaléknak pedig csak"kis mértékben nőtt a rezsiköltsége és mindössze a magyar választók ötöde - 22 százalék - számolt be jelentős növekedésről. A megkérdezettek 6 százaléka pedig nem tudott felelni a kérdésre.

Ezek alapján elmondható, hogy decemberben a magyarok 78 százaléka nem, vagy csak kismértékben érezte a rezsiköltségeinek emelkedését az előző évhez képest. Mindez a kormány rezsicsökkentést védő intézkedéseinek sikerét mutatja”

– írták.

Az összefoglalóban megjegyezték: érdekes képet mutat a pártpreferencia szerinti bontás, hiszen a rezsicsökkentés ügye már egy évtizede politikai vitatéma is.

– jelezték.

 A különbség tehát összefügg a pártszimpátiával, mégis jól látható, hogy még a baloldali választók túlnyomó többsége is saját bőrén érzi a rezsicsökkentés védelmét.

– közölték, majd azzal folytatták, ez aligha fog változni jövőre.

„Nem véletlen, hogy a kormány a 2023-as büdzsét a rezsivédelem költségvetésének nevezi, mivel 2600 milliárd forintot különített el a rezsiköltségek támogatására” – írták.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása december 5. és 7. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hiba 3,16 százalék - olvasható a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: Jeffrey Groeneweg / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Péterffy
2022. december 30. 11:01
Nagy, családi házban lakom vidéken, jelentős mértékben túlfogyasztunk, mert itthonról dolgozunk egyéni vállalkozókként, így éjjal-nappal megy a fűtés is, meg sok áramot is használunk. A gázunk havi 27 ezerről (átalánydíj) kb. 70 ezerre nőtt, az áram meg néhány ezerrel nőt 15-re. Mindezt nagyon elavult gázkazánnal, amit -bevallom- el is hanyagoltunk, mert leszartuk, hogy 20 ezer, vagy 27 ezer a havidíj. Most, hogy már komolyabb a gázár, modernizáltuk a fűtést, de a havidíjat ugye az előző éves fogyasztás alapján számolják. Ha tartjuk a jelenlegi fogyasztást az új kazánnal, akkor jövőre a különbözetet visszakapjuk (hiszen az új kazánnal már 30-40%-kal alacsonyabb a fogyasztás), így óvatos becsléssel végül olyan havi 35-40 ezer körül állunk meg, hiszen a "túlfogyasztás" rész brutálisan lecsökken. Szerintem ez így nem durva. Ha nem itthon dolgoznánk a párommal, nap közben nem lenne 22-23 fok, valószínűleg a költség is jelentősen csökkenne még.
rókabácsi
2022. december 30. 09:45
megy a hergelés! a sok fasz meg megeszi! képzeld ha a nép a piaci áron kapta volna az energiákat! a sok fasz miért nem fizeti be magától a különbözetet az államnak?
Lajoss
2022. december 29. 18:01
Nézőpont intézet..ne röhögtessetek..
llnnhegyi
2022. december 29. 17:18
Nahát! Publicus András liberalbolsevista közvéleménykutató megint elmérte magát! Az IDEA intézet ismét hazudott. Szegénykék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!