PM: Elkészült a költségvetés módosított tervezete, jövőre 7-ről 17 milliárd euróra nő az ország energiaszámlája

2022. december 23. 13:04

A szaktárca szerint a nehéz idők ellenére is biztosítják a családtámogatásokat, sőt, ezek köre jövőre tovább bővül.

2022. december 23. 13:04
null

A kormány átadta a jövő évi költségvetés módosításának tervezetét a Költségvetési Tanácsnak – közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel pénteken. Kiemelték, hogy a 2023-as év a folytatódó háború és a szankciós energiaválság második éve, amely veszélyes a magyar családokra, a gazdaságra és a munkahelyekre. „Ezért a jövő év legfontosabb feladata, hogy megvédjük a magyar családokat és a munkahelyeket, megőrizzük a nyugdíjak értékét, fenntartsuk a rezsicsökkentést és garantáljuk az ország biztonságát. A költségvetés módosításával jövőre is megőrizhetők ezek az eredmények” – szögezték le.

Jövőre Magyarország energiaszámlája 7-ről 17 milliárd euróra nő, ezért a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése a tárca tájékoztatása szerint. A rezsivédelmi alap megemelésével a költségvetés továbbra is biztosítja a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat az átlagfogyasztás mértékéig – ismertették. Hozzátették, hogy a költségvetés a nehéz idők ellenére is biztosítja a családtámogatásokat, sőt, ezek köre jövőre tovább bővül: azok a fiatal nők, akik gyermeket vállalnak, harmincéves korukig teljes adómentességet kapnak. A költségvetés emellett garantálja, hogy

januártól 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, amely a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik.

„A kormány megőrizte a költségvetés emelt forrásait az oktatásban és az egészségügyben is, mindkét ágazatban béremelésekkel számolunk” - jelezte a szaktárca. 

Kiemelték: a kormány a legveszélyesebb évben is fenntartja azt a célját, hogy javítsa az egyensúlyi mutatókat, ennek megfelelően a költségvetés csökkenő hiánnyal és mérséklődő államadóssággal számol. A kormány célja, hogy a magyar gazdaság elkerülje a visszaesést, és a növekedés jövőre is folytatódjon. A magyar gazdaság idén 4 százalék felett növekedhet, és éves szinten jövőre is sikerül elkerülni a visszaesést, 2023-ban 1,5 százalékos bővülésre számítanak – olvasható a PM közleményében.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án. A miniszter elmondta: az ország biztonságos működéséhez szükséges források rendelkezésre állnak a jövő évre, a költségvetés finanszírozási helyzete stabil.MTI/Máthé Zoltán

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. december 23. 15:21
Hol van az olcsó orosz energia?
bunko_jobbos
2022. december 23. 14:56
Irtózatosan megszoptuk ezt a háborút. Évek munkája lesz majd folytatni azt a lendületet, ami a COVID elején elveszett. Sajnos ez volt az olajárobbanásnál is, az ország GDP-jének tetemes része veszett oda. Ez van, a külső tényezőket nem alakíthatjuk. Most kb. 4 évig nulla beruházás lesz. Örülhetnek a libsik, nem fog épülni stadion. Meg semmi, mert megy az összes lóvénk a ruszkikhoz vagy amikhoz vagy Katarba. Akiknek van gázuk.
fatman
2022. december 23. 14:48
Jaja, elég bizonytalan most a helyzet, szóval sokkal nehezebb megjósolni, h mi lesz jövőre, mint máskor... ha jönnek rendesen az eu-s pénzek, és esetleg a háború is lezárul, akár jobb növekedés is lehet... A +10 milliárd euró energiaszámla rohadt brutális... Mutatja, milyen aljas mértékű Európa kirablása... És a hülye németek meg sem mernek pisszenni, rohadt jenkik miért robbantották fel a gázvezetékeket...
Akitlosz
2022. december 23. 14:48
Még nincsen is jövőre, de már módosítani kell a költségvetést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!