Pintér Sándor elárulta konkrét terveit a pedagógusok bérrendezése kapcsán

2022. december 16. 17:42

A miniszter arra is kitért beszédében, hogy miért „egy rendőr vezeti az oktatási területet”.

2022. december 16. 17:42
null

Pintér Sándor szerint komoly átalakításra szorul a pedagógusi bér- és pótlékrendszer, de az óraadói megbízások terén is változásokat kezdeményezne, miközben álláspontja szerint az intézmények ellenőrzésére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. A Belügyminisztérium köznevelési konzultációjáról az Index számolt be pénteki cikkében.

A portálon azt írják: az érdekvédelmi csoportok a választások óta több alkalommal is hangot adtak annak, hogy nem értik, miért „egy rendőr vezeti az oktatási területet”. Pintér Sándor beszédében elsőként erre reagált. Példaként említette, hogy Klebelsberg Kunó is belügyminiszterből lett közoktatásügyi miniszter, így ezt a kritikát nem érzi jogosnak. Azt ugyanakkor bevallotta, hogy

ő elsősorban a vezetéshez, az irányításhoz ért,

de ehhez szüksége van információkra, amelyeket részben már be is gyűjtött.

Csak öt bérsáv létezne a 114 helyett

A lap információi szerint a tárcavezető prezentációjában a Belügyminisztérium elvárásait is megfogalmazta, ezek között olyanok szerepeltek, mint hogy „első a gyermek”, „a gyermekek tudásszintjének tanévenkénti mérése”, „a pedagógusok tevékenységének mérése és kontrollja”, „a tanítás ellenőrzése, az oktatás felügyelete”. A miniszter előadásából kiderült az is, hogy

konkrét elképzelései vannak a bérrendezés átalakítására, jelenleg ugyanis 114 bérkategória létezik,

ami álláspontja szerint túl sok. A jövőben ehelyett a teljesítmény kapna nagyobb szerepet, és csak öt bérsáv lenne, az egyes kategóriákon belül pedig akár 150 ezer forint különbség is lehetne.

A rugalmasság érdekében az óraadói megbízások terén is változások lennének, lehetséges arányuk egy-egy intézményben harmincról ötven százalékra emelkedne, de többek között a pótlékrendszert is átalakítaná, leegyszerűsítené.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 466 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2022. december 17. 16:06
Akkor a kupi az oktatásban, hogy csak egy rendőr tud rendet rakni.
chief Bromden
2022. december 17. 07:32
Ők a nemzet napszámosai, tudták, tudják. Sok diplomás, több diplomás dolgozik a verseny szférában, ha keresni akar. Érdekes világ, visszaemlékezve tanítóimra, tanáraimra, volt köztük sikeres férj felesége aki a szakmájáért, nebulókért élt és volt párt apparát feleség a lengőbordák mellet aki kiélte "hatalmát" és nyomorát a diákokon.
FeketeFehér
2022. december 16. 23:22
A magyar közoktatás sokkal de sokkal nagyobb, és bonyolultabb problémákkal küzd, mint mondjuk az óraszám, vagy a pedagógusok bére. De a jelenlegi kormányzat a totálisan hozzánemértőkre baszta az egészen bonyolult kihívások érdemi kezelését. Illetve nem is a kezelését, hanem a problémák elmismásolását. Minden országban, amelyik fejlődni akar, komoly apparátust szerveznek az oktatási elképzelések szakszerű kidolgozására, bevonva azokat, akik ebben napi szinten részt vesznek. Magyarországon meg három hülye rendőr osztja az észt abban a kérdésben, hogy milyen legyen a korszerű oktatási rendszer. Na, ebből sose lesz semmi. Pintér parancsolgatni tud, elképzelése semmi, a beosztottjai meg csak utasításokat végrehajtani. Nincs olyan fejlett ország, ahol az oktatási kérdések fejlesztésének ne lenne külön minisztériuma, szakemberekkel feltöltve. Magyarországnak meg három ostoba rendőr jutott.
RasPutin
2022. december 16. 22:13
Tíz százalékos pedagógusbéremelést ad a kormány, "amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó forrásokat" Valakin bosszút kell állni ugye Viktor miután beszopatott Prüsszel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!