Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét és még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és megsózzuk, de ha füstölt lével öntjük fel, akkor nagyon óvatosan adagoljuk, mert a lé már eleve sós.
Közepes tűzön puhára főzzük.
Most jön a tejföl, amelyet simára keverünk a liszttel és egy kevés forró vízzel, vagy a lencséről vett vízzel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével és cukorral, illetve jól összeforraljuk. Az elkészült főzeléket füstölt csülökszelettel, kenyérrel (puha fehér kenyeret ajánlanak a legtöbben, mi inkább a rozskenyér mellett tennénk le a voksunkat) tálaljuk.
Lehet nyugodtan próbálkozni
Ám aki szeretne még más ízeket is érezni, az nyugodtan próbálkozhat száraz fehérbor, borecet, fokhagyma, szárított petrezselyem, bors, zellergumó, fehér- és sárgarépa hozzáadásával is, s olvastunk arról is, hogy valaki vöröshagyma helyett lilahagymát használt. A feltét is lehet még szalonna, bacon, kolbász, fasírozott, pörkölt, a Viharsarokból pedig azt hallottuk, ők a csülköt eleve beleteszik az épp főzésben lévő főzelékbe.