Hivatalos: mutatjuk, mikor jelenik meg, és hogyan néz ki az új 15000 forintos (FOTÓ)
Az érme hátoldalán egyik jogtudósunk képe jelenik meg.
A Mandiner segít az olvasóinknak abban, hogy az új év első napján hogyan készítsék el a lencsefőzeléket, hogy azután pénzeső hulljon rájuk 2023-ban.
Minden évben – de az ismert gazdasági helyzet miatt jövőre különösen – jól jönne, ha sok pénzhez jutnánk valahogy. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lencsét együnk az esztendő első napján, vasárnap. S hogy miért épp lencsét? Ki tudja, honnan ered ez a babona, talán onnan, hogy ez növény lapos, korong alakú és hajaz a pénzérmére. Olaszországban is esznek babonából lencsét, de ott állítólag nem azért, mert sok van belőle, hanem mert a megduzzadó szemek a növekedő gazdagságot jelképezik.
A wikipédia szerint a főzeléklencse (Lens culinaris) az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették, viszont Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. „A faj a lencse (Lens) növénynemzetségbe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A legnagyobb lencsetermelő országok:
Kanada, India és Ausztrália.
Európának főleg a déli, délkeleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. Hazánkban vetésterülete csekély”.
Mindennél persze sokkal fontosabb, hogyan kell elkészíteni a lencsefőzeléket. Persze ahány szakácskönyv, gasztroblog, annyiféle recept van, az igazi konyhafőnök persze mindig a saját módszerére esküszik. Mi a mindmegette.hu ötletéből indultunk ki, de igyekeztünk mandineresen megvariálni.
25 deka lencse, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál napraforgó olaj (ez kiváltható a drágább, de finomabb olívaolajjal is), 1 teáskanál fűszerpaprika (nagyon nem mindegy, ezt hol szerezzük be, mi kalocsai paprikát ajánljuk), 1 liter víz, 2 darab babérlevél, 2 deci tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál mustár (a jobb féléből), 1 közepes citrom leve, 1 teáskanál kristálycukor, ízlés szerint só.
A kiválogatás után a lencsét megmossuk, és legalább 1-2 órára beáztatjuk (ám van, aki szerint ennél több időre, akár egy egész éjszakára is érdemes a vízben hagyni). A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk (aki nem bírja a darabolt hagyma látványát az ételben, az megpróbálkozhat a turmixolással, de úgy messze nem az igazi), majd megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy ha van, füstölt hús főzőlével.
Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét és még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és megsózzuk, de ha füstölt lével öntjük fel, akkor nagyon óvatosan adagoljuk, mert a lé már eleve sós.
Most jön a tejföl, amelyet simára keverünk a liszttel és egy kevés forró vízzel, vagy a lencséről vett vízzel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével és cukorral, illetve jól összeforraljuk. Az elkészült főzeléket füstölt csülökszelettel, kenyérrel (puha fehér kenyeret ajánlanak a legtöbben, mi inkább a rozskenyér mellett tennénk le a voksunkat) tálaljuk.
Ám aki szeretne még más ízeket is érezni, az nyugodtan próbálkozhat száraz fehérbor, borecet, fokhagyma, szárított petrezselyem, bors, zellergumó, fehér- és sárgarépa hozzáadásával is, s olvastunk arról is, hogy valaki vöröshagyma helyett lilahagymát használt. A feltét is lehet még szalonna, bacon, kolbász, fasírozott, pörkölt, a Viharsarokból pedig azt hallottuk, ők a csülköt eleve beleteszik az épp főzésben lévő főzelékbe.
Akárhogy is készítik el, kedves Olvasóink a lencsefőzeléket, a lényeg, hogy január elsején
S ha netán jövő ilyenkor arra döbbennek rá, hogy mégsem hullott pénzeső a nyakukba, gondoljanak arra, milyet jót ettek egy esztendővel korábban, és 2024 első napján újra próbálkozhatnak, talán majd akkor...
Jó étvágyat kívánunk!
Nyitókép: YouTube