Gyurcsányék most az Állatkertben rendszabályozzák meg a „szövetségeseiket”

2022. december 13. 16:30

A DK a nyílt színen támadja Karácsonyt, tisztességtelenséggel, bundával vádolja a főigazgatói pályázat elbírálása miatt.

2022. december 13. 16:30
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Demokratikus Koalíció érdekes, de nem túl fontos témában, viszont meglehetősen durva módon folytatja az ellenzéki pártokkal szembeni egész pályás letámadását. A politikusok folyamatos elszipkázása már megszokott gyakorlata a Gyurcsány-pártnak, de azzal szintet léptek, hogy fővárosi frakcióvezetőjük nyílt közleményben rontott Karácsony Gergelynek.

Többeket elgáncsoltak

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester azzal vádolta a főpolgármestert, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói pályázatával kapcsolatban tisztességtelenül jártak el, azt megbundázták, testre szabták, szerinte ezzel magyarázható, hogy a bíráló bizottsági döntésre a hét jelöltből csak egyet engedtek be, több elismert szakembert, multicégnél tapasztalatot szerzett vezetőt „elgáncsoltak”. Ezért a DK-s politikus felszólította Karácsonyt, nyilvánítsák érvénytelenné a pályázatot és írjanak ki újat.

Persze a budapesti önkormányzat életében nem lényegtelen, ki vezeti a főváros egyik cégét, ám annyira korántsem, hogy ebből egy jókora méretű balhét csapjanak.

A nyilvánosság kizárásával, csukott ajtók mögött is megbeszélhették volna az ügyet,

s ha nem sikerül megállapodniuk, akkor is elhalaszthatták volna a döntést, néhány hetet még várhattak volna a főigazgató megválasztásával. Persányi Miklós 2020. március elsejei lelépése óta – ő az egészségi állapotával magyarázta a távozását, de valószínűleg a Biodóm építésének a kudarca áll a háttérben – úgyis megbízott vezetők irányítják az Állatkertet, legfeljebb kicsivel tovább tartana ez az ideiglenes helyzet.

De érdekes módon Szaniszló nem így akarta elrendezni a konfliktust, s ebben nyilván nem egyedül döntött, hanem Gyurcsány Ferenc jóváhagyásával, sőt ösztökélésére, hiszen a DK elnöke egyben a párt budapesti élén is áll, így az ő rábólintása nélkül mindez nem történhetett volna meg. Arról nem beszélve, hogy Gyurcsány néhány hete a Partizánban belengette, hogy

egyáltalán nem alapértelmezett, hogy a 2024. évi főpolgármester-választáson Karácsonyt támogatják.

Ez az akció pedig egyértelmű utalás arra, hogy Karácsony mire számíthat a következő hónapokban.

Korábban már volt hasonló konfliktus

A Mandiner információja szerint a DK felhördülésénak az volt a konkrét kiváltó oka, hogy elígérték a pozíciót a saját emberüknek, ám az ő pályázatát is érvénytelennek minősítette a bizottság a hivatal előterjesztése alapján. S hatalmas presztízsveszteséget jelentene számukra, ha a legerősebb ellenzéki pártként nem tudnák keresztülverni az akaratukat. Az Állatkert ugyan a DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyetteshez tartozik, ő kisebbségben maradt a bíráló bizottságban. Azt viszont Gyurcsányék különösen nehezen viselnék el, hogy az ő emberük helyett Karácsonyé legyen a főigazgató, aki egyébként nem más, mint az Állatkert szóvivője, Hanga Zoltán.

Bősz egyébként azt nyilatkozta a Népszavának, hogy „a munkatársaimmal kifejezetten figyeltünk arra, hogy minél több jelöltet győzzünk meg az indulásról. Mindenkit igyekeztem biztatni, mondván, hogy amíg én leszek a főpolgármester-helyettes, nem lesz olyan, hogy egyvalakire rábökünk és kinevezzük pályázat ide vagy oda”.

A DK-nak az erőfitogtatásával annyit sikerült elérnie, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjéről

levették az Állatkert főigazgatói kinevezéséről szóló előterjesztést,

és így a januári ülés előtt újra átvizsgálják a pályázatokat. A lapunknak egy név nélkül nyilatkozó fővárosi politikus azt mondta, ha az ügy nem került volna a nyilvánosság elé, akkor a bíráló bizottságban eldőlt volna a pályázat sorsa, a szerdai közgyűlésen – amely meghozt volna a végső döntést – viszont már nem akartak volna nyílt konfrontációt. Tavasszal már volt egy hasonló konfliktus a DK és a Momentum között a pozícióosztogatás miatt, akkor el is maradt a Közgyűlés, és ezt a kínos szituációt nem akarták újra megismételni.

Nyitókép: Nyugat síkvidéki gorilla a kifutójában játszik a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2022. augusztus 9-én. A budapesti állatkert 156. születésnapja, amely egyben a magyar állatkertek napja is, alkalmából több állat játékokat kapott ajándékba (MTI/Bruzák Noémi)

 

 

 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2022. december 14. 03:19
" Majmok állnak a rácson kívül, talpig ruhában. "
Ólat a trolloknak
2022. december 13. 20:54
Keresik Klárának a kényelmes kifutót a víziló és az orrszarvú között, ha nyugdíjba megy.
Nannyó
2022. december 13. 19:52
Az állatkert helyén nyugodtan csinálhatnának egy vidám parkot... lehet kinevetni, de szerintem borzasztóan hiányzik Budapestről. Miért nem jut eszébe senkinek?
Zsolt75
2022. december 13. 18:20
Úr Isten, ezt a fotót még nem is láttam! Free Klára!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!