Energiaügyi együttműködést kötött Magyarország, Románia, Görögország és Bulgária

2022. december 01. 19:40

A négy ország a gázhálózatok összeköttetésének felgyorsításában állapodott meg.

2022. december 01. 19:40
null

Gázhálózatuk összeköttetésének és szállítási kapacitásának a fejlesztésében állapodott meg Görögország, Bulgária, Románia és Magyarország csütörtökön Athénban, a gázforrások változatossá tételére és az európai gázszállítási láncban játszott szerepük növelésére irányuló hosszú távú erőfeszítéseik keretében.

A négy ország 2016-ban állapodott meg a Görögország és Észak-Európa között Bulgárián, Románián és Magyarországon át haladó, kétirányú gázszállítást lehetővé tévő úgynevezett „vertikális földgázfolyosó” megvalósításához szükséges infrastruktúrák fejlesztésében.    

A cseppfolyós gázról (LNG) Athénban tartott konferencia szünetében aláírt memorandumban a görög DESFA, a bolgár Bulgartrasgaz, a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román SNTGN Transgaz megállapodott, hogy

megkezdik a tárgyalásokat a folyosó szabályozási és gazdasági kérdéseiről.   

A közlemény szerint a megállapodás három évig lesz érvényben, és további egy évre meghosszabbítható. „Ez fontos lépés a vertikális folyosó megvalósítása felé, amely jelentősen hozzájárul majd a szélesebb térség ellátásának biztonságához” – áll a Maria Rita Galli, az DESFA vezérigazgatója által kiadott közleményben.   

 A megállapodást csütörtökön aláírta az ICGB, a vertikális földgázfolyosó fő elemét képező, Görögország és Bulgária között kiépített, idén üzembe helyezett második földgázvezeték (IGB) tulajdonosa, illetve, az északkelet-görögországi Alexandrúpoli kikötőben cseppfolyós gáz tengeren tárolását és újragázosítását fejlesztő Gastrade vállalat is. Az IGB jelentősége tovább nő, amikor a legnagyobb éves kapacitása eléri majd a 3 milliárd köbmétert.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. december 02. 06:34
Hajjaj! A román és bolgár "barátaink" már most lopják az energiát a még nem is létező vezetékekből. Jó lesz folyamatosan figyelni a körmüket! Addig persze nem lesz baj, amíg a cucc északról délre megy, de ha délről északra jön, akkor lehet, hogy ide már csak számla érkezik meg az energia helyett.
Fgabee
2022. december 02. 03:58
Akkor mit használnál te szerencsétlen, ősszel-télen a napok 90%ban nem termelnek semmit a napelemek, ködös felhős időben a szél se fúj. Az atomenergia meg kilőve mert fuj-fuj, az ország fekvése miatt a vízerőművek kilőve, a lignit meg a szén annyira zöld, hogy az már fáj. Valami ötlet?
kecsketenyeszto
2022. december 01. 23:14
Na mégis csak nyitunk a csúnya, drága LNG irányába? Viktorka mégsem számít az olcsó orosz gázra?
Halder
2022. december 01. 23:08
A oláhok miatt fáj a fejem. Ahol ők ott vannak abból jó nem sül ki nekünk. Amúgy az irány jó, hogy erre felé és a többiekkel sincs bajom, csak velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!