Rogán Antal: Olyan mobilalkalmazást fejlesztünk, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen bemenni az okmányirodába semmiért

2022. december 23. 08:00

„Mobilon intézhetünk majd ügyeket, mobilon igényelhetünk majd bármilyen igazolást, igazolványt. Nem kell bemenni az okmányirodába semmiért” – fogalmazott a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programról Rogán Antal.

2022. december 23. 08:00
null

A kormány elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, amelynek célja, hogy megteremtse az egyszerű, kényelmes és hatékony közigazgatási ügyintézés feltételeit – írja az Index.

A portál szerint a programban a kormány vállalja, hogy megteremti azt az egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó digitális környezetet, amely jelentősen

egyszerűsíti az állampolgár és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt.

Olyan közigazgatási terek jönnek létre a program keretében, amelyek garantálják a személyes megjelenést nélkülöző egyszerű, hatékony digitális ügyintézést a nap 24 órájában.

A lap szerint négy digitális alapszolgáltatás jelenti a digitális átállás bázisát:

  • az eSzemélyazonosítás,
  • az ePosta,
  • az eDokumentumkezelés,
  • az eFizetés.

A tervek szerint az átlátható módon használható mobiltárca segítségével bejelentkezhetünk a digitális állampolgárság platformra, elkészíthetjük az adóbevallásunkat, támogatásokat igényelhetünk, vagy éppen kezelhetjük az ePosta felületünket.

Cél: Ne kelljen bemenni az okmányirodába semmiért

A Nemzeti Digitális Állampolgárság Program egyik kiemelt feladata, hogy 2026-ra bárki digitális állampolgárrá válhasson” – fogalmazott Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A tárcavezető bővebben is beszélt a programról:

de még a horgászengedélyét is. Mobilon intézhetünk majd ügyeket, mobilon igényelhetünk majd bármilyen igazolást, igazolványt. Nem kell bemenni az okmányirodába semmiért. A mobilalkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen felületen láthassák adataikat, dokumentumaikat, kezelhessék többek között családpolitikai, vagy éppen adózási ügyeiket” – mondta a miniszter.

Rogán aláhúzta, az ütemterv alapján 2026-ra szinte minden közigazgatást érintő ügyünket képesek leszünk online intézni. Az első, nagyobb prioritást élvező ügyintézések fejlesztése 2023-ban elkezdődik, az irattárca már 2024-re meglesz.

Nyitóképünk illusztráció, forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Összesen 274 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szilvarozsa
2022. december 24. 16:05
Azt mondtad, hogy van az 5kwh akku-teleped, 6 kwp napelemre. "9 hónapon keresztül 1 kwh sem fog bejönni a szolgáltató felől." Ha fedezi minden energiaszükségletedet, akkor putriban laksz. Ha pedig télen villannyal, gázzal, fával rá kell segítened, akkor meg mi a fenének vetítesz?
szilvarozsa
2022. december 24. 15:46
Pedig putri lesz az, Matyi, ha 6 kwp télen fedezi az energiaigényedet!
Jules
2022. december 23. 20:40
Ezt már a hanyatló nyugaton és a fin tek egyik fellegvárában Svédországban kb. 15 éve ismerik. Hajrá Magyarország hajrá magyarok! Már csak a TANú fogalmát kellene frissíteniünk mert ezt pl. a nyugat európai ügyintézésben senki nem ismeri. Mi lesz azzal a rengeteg dolgozó val aki az okmányirodákban naponta a kiszolgál bennünket? Bele se merek gondolni az ingatlan fejlesztésekbe, Lehet hogy hotelek nek fogják kérni az okmányirodákat.
tetx
2022. december 23. 13:34
nagyon helyes, de valójában már tegnapra kellett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!