Nyílt levélben állnak ki „az emberséges közbeszédért” újságírók, médiaszereplők

2022. november 11. 11:39

Az aláírók között szerepel többek között Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kepes András újságíró, Gundel Takács Gábor műsorvezető.

2022. november 11. 11:39
null

Közös nyilatkozatot adott ki több újságíró, médiaszemélyiség amelyben elköteleződnek „az emberséges közbeszéd társadalmat építő értéke mellett”. Az állásfoglalást a Media1 publikálta, az írás valószínűsíthetően a Fürjes-Baranyi vita következtében született. 

A nyílt levelet teljes terjedelmében közöljük: 

„Közös nyilatkozat az emberséges közbeszéd határairól

»Élet és halál van a nyelv hatalmában«

(Példabeszédek könyve 18,21)

Mi, ennek nyilatkozatnak az aláírói, nagy értéknek tartjuk a szólás és a sajtó szabadságát, ám elutasítunk minden olyan közbeszédbeli megnyilvánulást, amely bármely embertársunkat emberi méltóságában megalázza. Tiszteletben tartjuk a vélemények különbözőségét, sőt hasznosnak is tartjuk az eltérő nézőpontok nyílt megfogalmazásának lehetőségét. Elfogadhatatlannak tartjuk azonban, hogy az egyet nem értés olyan formát öltsön, amely uszítást, megalázást szolgál.

A magyar társadalom polgáraira egy sokszínű család tagjaiként tekintünk – olyan közösséget alkotunk, amelyben az örömnek és a bánatnak, az egyetértésnek és a vitának, a szólásnak és a hallgatásnak egyaránt helye van. Ebben a családban viszont nincs helye az embertelenségnek – ez különösen igaz a médiában tevékenykedőkre. Az újságírás szakma, az újságírás hivatás, amelynek etikai alapelvei támpontot és erőt adnak minden újságírónak. Meggyőződésünk, hogy akik nagy nyilvánosság előtt, következetesen megtévesztenek, gyaláznak másokat, nem csupán méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket, hanem romboló cselekedetükkel társadalmunk családját támadják.

Az ilyen támadások ellen kívánjuk felemelni a szavunkat – ezt tesszük most is, amikor egy feleséggel, egy négygyermekes édesanyával, egy közszolgálatot ellátó személlyel kapcsolatban úgy nyilvánultak meg az egyik médium munkatársai, ahogyan állatokkal kapcsolatban sem illik. Az ilyen stílusú megszólalások ráadásul rendkívül káros mintát mutatnak gyermekeinknek, akik joggal gondolhatják, hogy ha a felnőttek így beszélhetnek a közbeszéd fórumain, akkor nyilván a fiataloknak is szabad ugyanezt tenniük.

Az emberséges közbeszédnek igenis van határa: ahol véget ér az emberség, ott kezdődik az embertelenség.

Kérjük mindazokat, akik számára fontos társadalmunk emberségességének megőrzése, hogy velünk együtt emeljék fel a szavukat a közbeszédben megjelenő embertelenség ellen, egységesen, pártállástól függetlenül, válogatás nélkül minden esetben!

2022. november 11.

Fabiny Tamás evangélikus püspök

Gégény István lapigazgató, Szemlélek

Gundel Takács Gábor műsorvezető

György Zsombor főszerkesztő, Magyar Hang

Kamarás István OJD szociológus

Kepes András író

Király Miklós egyetemi tanár

Kollár László Péter egyetemi tanár

Nagy Bandó András humorista

Reichert János újságíró

Révész T. Mihály c. egyetemi tanár

Rózsa Péter újságíró

Szalay Dániel főszerkesztő, Media1

Szigeti László szerkesztő

Werner Krisztina újságíró”

 

Propagandistázók és békepapozók - ők állnak ki az emberséges közbeszédért

Olvasom, hogy közéleti szereplők és (elsősorban) újságírók, médiaszemélyiségek nyílt állásfoglalást tettek közzé „az emberséges közbeszédért". Szép kezdeményezés, örvendek neki. Erős a mottó is és ügyes: a Példabeszédek könyvéből hozzák. Ennek is örülök, „állj vele elő akár alkalmas, akár alkalmatlan".

Nyitókép: Pixabay. Illusztráció.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. november 15. 23:16
Nagy Bandó András humorista ??? Na ez tényleg vicces azok után, amivel vádolta Orbán Viktort az ATV-ben.
Ólat a trolloknak
2022. november 13. 10:27
Álszentek. Ájtatos Manók.
690123Ug
2022. november 12. 07:28
Uramisten! Micsoda álszent, farizeus, aljas szöveg! Amikor a baloldali sajtó és közszereplők gyalázkodnak gyomorforgató stílusban az nagyon rendben van ugye? Nekik szabad? Ők bárkibe belegázolhatnak? Undorító gusztustalan banda! Legalább a látszatot próbálnák megőrízni, de a zsigeri gyűlölet már elvette a maradék eszüket is.
néhai Ch.Pilot
2022. november 12. 00:55
Gégény, Kepes, Nagy-Bandó... meg a többiek... álszent, hiteltelen, undorító büdöskomcsik. Más szemében a szálkát is, a sajátjukban a gerendát se... Ennyi. Ez egyébként egy éven belül már a második ilyen akciójuk. Az első ugyanerről szólót még választás előtt tették közzé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!