Medián: Ungár vezeti az ellenzéki politikusok népszerűségi listáját

2022. november 02. 14:03

A DK annak ellenére a legerősebb ellenzéki párt, hogy elnöke továbbra sem számít közkedvelt politikusnak.

2022. november 02. 14:03
null

A 2015. évi menekültválság óta a Medián közvélemény-kutatásaiban soha nem volt olyan magas azok aránya, akik szerint az országban „rossz irányba mennek a dolgok”, mint most októberben – számolt be cikkében a HVG. A borúlátók közel kétharmados többsége mögött persze a társadalom végletes megosztottsága is kirajzolódik:

a fideszes szavazótábornak csak a negyede, az ellenzékieknek viszont a 95 százaléka látja sötéten a jövőt.

A Fidesz szavazótábora egyébként az elmúlt fél év alatt jelentősen csökkent, de a 9 százalékos mínusz nem az ellenzék hívévé szegődött, hanem a párt nélküli, „bizonytalan” szavazók számát gyarapította.

A DK a vezető ellenzéki erő

A potenciális ellenzéki voksok ráadásul egyre több párt vagy mozgalom között oszlanak meg, és noha összességükben szorosan megközelítik a Fideszre jutó szavazatokat, aligha adhatók össze – a most az erősebbek közé tartozó kis pártok közül a Mi Hazánk és a Kutyapárt már az áprilisi választásokon sem vett részt az ellenzéki összefogásban. A tavaszi nagy vereség óta az ellenzéki oldalon

az összefogás helyét egyre inkább újra a vetélkedés foglalja el, amelyből a Demokratikus Koalíció emelkedik ki valamelyest.

A Gyurcsány-párt ellenzéken belüli vezető pozícióját az is alátámasztja, hogy a támogatói kiemelkedően aktívak, a fideszesekhez hasonlóan 86 százalékuk mondta, hogy egy „most vasárnapi” választáson biztosan elmenne szavazni, miközben a többi ellenzéki párt hívei esetében ez az arány átlagosan csak 73 százalék.

Gyurcsány továbbra is elutasított politikus

A DK annak ellenére a legerősebb ellenzéki párt, hogy elnöke továbbra sem számít közkedvelt politikusnak. A mostani Medián-felmérésben egy módszertani kísérlet is helyet kapott: az 1000 fős minta egyik felének a pártpreferencia-kérdésnél nemcsak a választható pártok nevét sorolták föl, hanem a pártelnök vagy az ismertebb társelnök nevét is. Kiderült, hogy a kétféle kérdezésmód némileg eltérő eredményt hoz: a kevéssé ismert Nép Pártján Mozgalom támogatottságának jót tesz, ha a válaszadók megtudják, hogy Jakab Péter vezeti, ezzel szemben a DK és a Momentum egy hajszállal kevesebb szavazatot kap, ha Gyurcsány Ferenc, illetve Gelencsér Ferenc neve is elhangzik.

Ungár vezeti a népszerűségi listát

A vezető tisztséget betöltő ellenzéki politikusok népszerűségi listáján Karácsony Gergely főpolgármester (34) és Dobrev Klára „árnyék-miniszterelnök” (33) az élen vannak, de őket is megelőzi Ungár Péter LMP-társelnök (43). Az előbbieknél kevésbé ismert politikus annak köszönheti magas tetszési indexét, hogy a kormánypárti szavazók körében jóval elfogadottabb, mint versenytársai.

Továbbra is jelentős, négyötödös többség támogatja az ország EU-tagságát, de a támogatottság (nyilván nem függetlenül az Orbán-kormány EU- és különösen szankcióellenes kampányától) fél év alatt 88-ról 80 százalékra mérséklődött.

A csökkenés a Fidesz-szavazók körében 13 százalékpont (83-ról 70-re), a Mi Hazánk szavazóinál 14 (70-ről 56-ra), a többi ellenzéki körében változatlanul 98 százalékos az EU-tagság támogatottsága, de a „teljes mértékben” támogatók aránya 86-ról 78 százalékra esett vissza. A párt nélküli, „bizonytalan” szavazó körében a visszaesés 10 százalékpont (90-ről 80-ra).

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jooee
2022. november 02. 20:54
Annyit tudhat ez is, mint Karácsony Gelgőke.
Csakislovacska
2022. november 02. 18:50
Belpesti zsákos frodó klón. Nem valódi,de a zsidesznek megteszi,anyuci fontos része a nernek.
zakar zoltán béla
2022. november 02. 17:36
Hahahann
Tőzeg Áfonya
2022. november 02. 16:41
Ungár, Gyurcsány szövetségese. Kell még valamit mondanom Ildikó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!