Egy hét alatt lapátolt össze egymilliárdot az ellenzék – az amerikai „mikroadományok” nyomában

2022. november 24. 20:15

Az Action for Democracy alig egy héttel megalakulása után már el is utalt Márki-Zay Péteréknek egymilliárd forintot.

2022. november 24. 20:15
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A Nemzetbiztonsági Bizottság által szerdán nyilvánosságra került dokumentumok szerint Karácsony Gergely volt diplomáciai tanácsadójának, Korányi Dávidnak az új szervezete, az Action for Democracy meglepően gyorsan gyűjtött össze a „mikroadományokat”. Az amerikai szervezet idén február 24-én, másfél hónappal a honi országgyűlési választások előtt kezdte működését, az iratokból kiderült, hogy március első napján pedig bőszen  el is kezdték küldeni a támogatásokat. 

Dr. Kovács Zoltán András nb. dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által küldött hivatalos iratok szerint az egyik első adományozott az Oraculum 2020 Kft volt, amely a tavaszt egy akkor árfolyamon számítva 228 millió forintos kapott összeggel kezdte. 

A pontosan 684.672 dollárnyi összeget annak az Oraculum 2020 Kft-nek adták, mely az EzaLényeg.hu balos országos propagandaportál kiadója. A cégről azt érdemes még tudni, hogy a tulajdonosa ifj. Páva Zoltán, aki korábban a Gyurcsány és Bajnai kormányok tanácsadója volt.  „Cukor az élet, csak meg kell tanulni szopni” – ezzel a felvezetéssel osztotta meg a közösségi médiában az Ezalényeg a Rácz Zsófia akkori helyettes államtitkárt lejárató cikkét még 2020 március 4-én. 

– áll a dokumentumban

„Cukor az élet, csak meg kell tanulni szopni" - írta az Ezalényeg, majd az amerikaiak hozzávágtak 1 milliárd forintot

Szerdán kiderült, hogy az eddig ismert összeghez képest jóval több, 3 milliárd forintnyi amerikai támogatás érkezett a baloldal választási kampányába az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. A Nemzeti Információs Központ állítása szerint egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az Action for Democracy és az Egyesült Államok kormányzata között.

Az Origo megjegyzi, több százmillió forintot még az Egyesült Álamokban is komoly teljesítmény ilyen rövid idő alatt összegyűjteni, pláne egy frissen megalakult, addig teljesen ismeretlen szervezettől, amely külföldi kampánycélokra gyűjt. Korányi Dávid a Telexnek adott interjújában már úgy fogalmazott, hogy 

„nem a CIA által vezérelt gyíklények pénzéről van szó”, hanem a bevételük a „magyar diaszpórában élő állampolgárok donációja”.

Korányi úgy fogalmazott, az adományok döntő többségét olyan, évekkel, évtizedekkel ezelőtt kivándorolt magyar adták, akik elégedetlenek a hazai politikai vezetéssel és féltik itthon maradt rokonaikat. 

Hazugságot terjesztő, trágár balos portált is pénzelt Bajnai bizalmasának amerikai szervezete

„Gyurcsány Anna önkéntesként segíti a rászorulókat a koronavírus-járvány idején. Édesanyja félti és nagyon büszke is rá" - méltatta Dobrev Klára DK-s EP-képviselőt és családját 2020 márciusában az EzaLényeg.hu nevű propagandaoldal a közösségi oldalán, ajánlva az erről szóló cikküket. Aztán íme egy másik poszt ugyanonnan, ezúttal Rácz Zsófia helyettes államtitkárról: Cukor az élet, csak meg kell tanulni szopni."

Az adományok másik része a DatAdathoz került, a cég híresen szorosan kötődik Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz és Szigetvári Viktorhoz, az Együtt nevű azóta már megszűnt mikroformáció egykori vezetőjéhez. Bajnai és Szigetvári korábbi sajtós munkatársa az a Zentai András, aki azóta az EzaLényeg főszerkesztője. A weboldalt kiadó Oraculum 2020 Kft tulajdonosa és ügyvezetője Páva Zoltán, aki a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia.

Már a vizsgálat jelenlegi, korai szakaszában is egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az AD (Action for Democracy -a szerk.), valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között – olvasható a dokumentumban

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala. 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2022. november 25. 16:29
A debil, a majom,és a hab a tortán.
teljesenertelmetlen
2022. november 24. 21:51
Ennek a gusztustalan csicsapicsának mekkora volt a pofája a választás előtt. Remélem, erre is rárohad a műanyaglakat.
Senki Alfonz
2022. november 24. 21:29
Csak az az érdekes ezekben a zseni közgazdászokban, hogy már fiatalon a tudomány helyett a lóvé felé fordultak!!! Nemrég volt itt Lantos Csaba életrajza, aki fiatalon lett a tőzsde tanácsának tagja, most meg ez a Korányi, aki 29 évesen - 3 évvel a diploma után - lett külpolitikai főtanácsadó az országgyűlésben!! Egyikük se lett iciripiciri kisdoktor sem, de bankszámláik csöpögnek a zsírtól!!! Ja és mindketten energiaszakértők a legkisebb ilyen jellegű tanfolyami végzettség nélkül. Na, ezért tart itt az országunk, néhányunk hazája, mert az ilyen politikai tojásokból kikelt ragadozók érdemtelenül beelőzték a tehetséges, de erkölcsös szakmabeli kortársaikat!!!!
Ólat a trolloknak
2022. november 24. 20:58
A nyúlfejű nő mit keres a képen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!