Die Welt: Magyarország az elsők között érintett a Pegasus-ügyben

2022. november 30. 10:41

A magyar kormány állítólag kifejezetten újságírók, informátorok vagy kormánykritikusok megfigyelésére használta a kémszoftvert – írja a német lap.

2022. november 30. 10:41

„Európa Watergate-jének” nevezi a botrányt Sophie in't Veld holland képviselő a Pegasus és hasonló megfigyelő- és kémszoftverek Európai Parlamentben való használatával foglalkozó vizsgálóbizottság előzetes jelentésében.

„A kémprogrambotrány nem elszigetelt nemzeti visszaélések sorozata, hanem egész Európát érintő ügy” – áll a jelentésben. 14 uniós tagállam vásárolta meg a szoftvert az NSO-tól. Lengyelországban, Magyarországon, Görögországban és Spanyolországban illegálisan használták. Magyarország az elsők között érintett az európai kémbotrányban. A kormány állítólag kifejezetten újságírók, informátorok vagy kormánykritikusok megfigyelésére használta a Pegasust.

Feltehetően 300 ember érintett.

„Magyarországon a Pegasus a média szisztematikus ellenőrzésének és a szólásszabadság korlátozásának része a kormányzó Fidesz párt részéről” – mondta a WELT-nek Saskia Bricmont belga EP-képviselő. Lengyelországban a Pegasus használata szintén része egy olyan rendszernek, amelynek célja a polgárok ellenőrzése, például a politikai ellenfelek utáni kémkedés. Azonban egyik ország sem ad semmilyen információt a vizsgálóbizottságnak, amely jövő tavasszal teszi közzé végleges megállapításait és ajánlásait. Hogy lesz-e elég befolyása ahhoz, hogy bármit is megváltoztasson, az mindaddig bizonytalan, amíg az érintett kormányok nem működnek együtt. 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2022. november 30. 18:53
Állítólag......
machet
2022. november 30. 15:52
A gyakorlat az hogy ha lebuknak akkor az a bűnös,azt támadják aki leleplezte őket.Hogy is merte ezt tenni?Ez mélyen demokrácia ellenes.Hogy mit is műveltek, az szépen elsikkad a nagyhangú terelésben.
packó_
2022. november 30. 15:03
Kik azok az informátorok?
Antal Béla
2022. november 30. 14:31
Meg is értem Orbánt. A magyar, az európai, de még a világ politikában is jelentős és meghatározó gödöllői polgármester lehalgatásával tudta stabilizálni fasiszta, nacionalista, rasszista, cionista, trapista kormányát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!