Szijjártó Péter: Fenntartjuk a magyar-román stratégiai partnerséget

2022. november 15. 17:25

A román külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt a Karmelita kolostorban.

2022. november 15. 17:25
null

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Bogdan Aurescuval Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyalt a Karmelita kolostorban.

A találkozón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. A tárcavezető közösségi oldalán az egyeztetésről azt írta:

„fenntartjuk a magyar-román stratégiai partnerséget.

  Így tudjuk elkerülni a gazdasági recessziót, megteremteni az energiabiztonságunkat és megállítani az illegális bevándorlókat”.

Szijjártó Péter vonatkozó bejegyzését alább tekinthetik meg:

Lázár János Bukarestben tárgyalt

A Romániával való diplomáciai és gazdasági kapcsolatok már a múlt hét során is előtérbe kerültek. Akkor Lázár János építési és beruházási miniszter utazott helyettesével, Csepreghy Nándorral Bukarestb. A tárcavezető amellett hogy találkozott Kelemen Hunorral, az RMDSZ vezetőjével egyeztetéseket folytatott a román fővárosban Sorin Grindeanu román miniszterelnök-helyettessel, szállítási miniszterrel. A megbeszélésről azt írta

„vannak közös ügyeink: autópálya, út- és vasútfejlesztések. Hiszen ezek (is) összeköthetnek”.

Novák Katalin: Az Európai Unióban is vannak ügyek, amelyekben egymás hasznára lehetünk

Mint ismert, szeptember elején pedig Novák Katalin köztársasági elnök járt Klaus Iohannis román vezetőnél. A hivatalos látogatást követően az államfő arról számolt be, hogy „az Európai Unióban is vannak ügyek, amelyekben egymás hasznára lehetünk: Magyarországnak meg kell kapnia a jogosan járó uniós forrásokat, Romániának pedig mihamarabbi schengeni tagságra van szüksége."

A román elnök bízik benne, hogy Magyarország és Brüsszel megtalálja a legjobb megoldást az uniós pénzekről

Novák Katalinnal való tárgyalása után a román államfő azt mondta, reméli, hogy az európai intézmények és Magyarország között zajló párbeszédben a legjobb és legmegfelelőbb megoldások születnek. Klaus Iohannis román államfő a Novák Katalin magyar államfővel való találkozóján úgy fogalmazott: másrészt európai viszonylatban reményeimnek adnék hangot, hogy az európai intézmények és Magyarország között zajló párbeszédben a legjobb és legmegfelelőbb megoldások születnek".

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2022. november 15. 19:27
Sok névtelen agyatlantól kaptam érvtelen s ténytelen reakciókat. De egyik sem mondott semmit arról, még csak célzás szintjén sem, hogy ugyanmár, hogyan szerezhetnénk vissza a nemzetáruló jobboldal hibájából elvesztett Erdélyt, Partiumot és a többi, egykori magyar területet.
Magyarok Pásztora
2022. november 15. 19:14
Hát ezt azért nem.
Pelso j.
2022. november 15. 18:46
Nahát, a héten épp haver a román?
Vitéz János
2022. november 15. 18:44
Remek munka. 10/10. Kiemelkedően magas szinvonalú külügyi tevékenység. Lehet kakaduzni azoknak, akik még a cipője talpáig se érnek fel, semmilyen tekintetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!