Pénteken érkezik az emelt nyugdíj és a nyugdíjprémium

2022. november 11. 07:47

Januárban is újabb nyugdíjemelés várható –jelentette ki Tállai András.

2022. november 11. 07:47
null

Pénteken utalják a bankszámlákra – a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt – a nyugdíjakat – mondta Tállai András Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Kiemelte, az idén októberben az öregségi átlagnyugdíj összege 172 940 forint volt. Egy átlagnyugdíjas a visszamenőlegesen járó emelések és a nyugdíjprémium kifizetésével novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet az előző hónaphoz képest. Az idén már harmadszor módosult a nyugdíjemelés mértéke, egészültek ki a nyugdíjak, de a magyar gazdasági növekedés még ebben a helyzetben is lehetővé teszi a nyugdíjprémium kifizetését. Akiknek nincs bankszámlájuk, azok a postai kézbesítési naptár szerint kapják kézhez ezeket az ellátásokat.

Tállai András hangsúlyozta, a juttatások nem csak a nyugdíjasoknak (öregségi, özvegyi nyugdíjasok, árvaellátásban részesülők), hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is járnak, azaz

plusz pénzt kapnak például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban részesülők is.

Fontos az idősek védelme

„Bár nehéz időket élünk, – hiszen a szomszédunkban kirobbant háború és a szankciós infláció Magyarország esetében sajnos éppúgy keresztülhúzta az eredeti számításokat, mint Európa bármely országában – mégis, sőt, annál inkább fontos számunkra az idősek védelme”– fogalmazott Tállai András.

Hozzátette, a háború és a brüsszeli szankciók miatt sajnos egész Európában erősen emelkedik az infláció. A kormány a nyugdíjak vásárlóértének megőrzése érdekében e magas, szankciós infláció közepette is vállalja az inflációkövető nyugdíjemelést. Idén már ez a harmadik alkalom, hogy a szankciós infláció miatt korrigálni kell a nyugdíjakat.

Emlékeztetett arra, hogy

a nyugdíjasok megbecsülését a kormány kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte,

és már hivatalba lépését követően garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

Az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye is lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzék, hanem növeljék is a nyugdíjak reálértékét. A nyugdíjak összege így 2010 óta mintegy 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük pedig mintegy 20 százalékkal erősödött - fogalmazott Tállai András.

Januárban újabb nyugdíjemelés várható
 
Az államtitkár kiemelte: januárban is újabb nyugdíjemelés várható, ennek mértékéről decemberben dönt a kormány, és a 13. havi nyugdíjra is számíthatnak majd ismét az idősek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. november 11. 11:08
ilyent se latott meg a magyar a baloldaltol !
Ólat a trolloknak
2022. november 11. 09:53
Kivéve azokat, akik idén mentek nyugdíjba, akár január 2-án. Megértem a törvényt, a szabályozást (bár 1997-ben hozták), és szavam nem lehet, mert a kellően hosszú szolgálati idő miatt a reméltnél sokkal több lett a nyugdíjam, ezért nem sírás, csak észrevétel. Az rendben van, hogy az első (bármennyire is kicsit) csonka évre ne járjon 13. havi és prémium, de az ez évi inflációt talán lehetne kompenzálni a sorstársaimnak is. Jövőre ugyanis egészen biztos sokkal kevesebb lehetőség lesz rá.
masikhozzaszolo
2022. november 11. 09:05
Egyre több a nyugdíjas, már nem csak a zöldpólós kap, hanem a kékblúzos is. Szerintem mindkettő még egy jóval korábbi nyugdíjat kaphat, mert azt a videófelvevőt még nem találták fel amelyik a történés előtt felveszi a szkeccset. Mint az a szegény Kelet-Pesthez járó Polski fiatos nő, aki óránként vitte az autóját a javítóba. Ahol nyilván nem találták a hibát. Vagy nem javították meg, ha egy óra múlva megint vitte. Láttam, mutatta a TV. De, persze, örülünk minden kapott pénznek.
Ehetős Odó
2022. november 11. 08:32
Varga Miska korán kelt ma. Negyed nyolckor már cincogott is a telefonom, hogy elküldte a pénzünket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!