A Századvég hozta hazánkba a neves külpolitikai gurut, akivel Orbán Viktor találkozott

2022. november 09. 12:12

John J. Mearsheimer szerint az Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút azzal, hogy kilátásba helyezte Ukrajna NATO-tagságát.

2022. november 09. 12:12
null

A Századvég meghívására érkezett Budapestre John J. Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora, akit Orbán Viktor is fogadott.

A világhírű amerikai politológusnak – akit korunk egyik legmeghatározóbb és legrealistább nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként tartanak számon – hamarosan magyar nyelven is megjelenik az A nagy téveszme: Liberális álmok és nemzetközi realitások című könyve. 

című könyve. 

A tudós és a magyar miniszterelnök egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háború az elmúlt évtizedek legveszélyesebb konfliktusa, amelyet mielőbb le kell zárni. 

Az amerikai külpolitika a világot a saját képére akarja átformálni

John J. Mearsheimer az évtizedek során számos, a szakmán belül formabontónak számító könyvet és publikációt jelentetett meg, ezekben szerepet szánt a transzatlanti liberális hegemónia legyőzhetetlenségéről szóló mítosz leleplezésére, a realista szemlélet részletekbe menő tárgyalására. 

A nagy téveszme: Liberális álmok és nemzetközi realitások című könyvben a szerző olyan igazságokat fogalmaz meg, melyeknek kevés híve akad majd a hazai liberálisok között – igaz, bár Mearsheimer a belpolitikai berendezkedés terén a liberális demokrácia híve, a külpolitika terén a liberalizmust veszélyes és bukásra ítélt eszmének tartja. A könyv alapvetése, hogy az amerikai külpolitika a második világháború óta arra törekedett, hogy „a világot saját képére formálja át”. Ez a liberális hegemónia-kísérlet azonban „kezdettől fogva kudarcra volt ítélve, és kudarcba is fulladt”. (A könyv már kapható a Századvégnél.)

„Putyin preventív háborút indított Ukrajnában”

Mindezekről szó volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában is, ahol kijelentette, az Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút azzal, hogy kilátásba helyezte Ukrajna NATO-tagságát. A professzor szerint Putyin preventív háborút indított Ukrajnában, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát, vagyis hogy a Nyugat bázisul használja Ukrajnát Oroszországgal szemben. Ez egyben azt is jelenti, hogy az orosz elnöknek soha nem állt szándékában Ukrajna elfoglalása, amire

a katonai képesség sem áll Oroszország rendelkezésére

– tette hozzá. 

Az előadó a kubai rakétaválsághoz hasonlította a 2014, vagyis az ukrajnai forradalom, a nyugatbarát hatalomátvétel után kialakult helyzetet. Ugyanis az Egyesült Államok sem tűrte, hogy a Szovjetunió támadó rakétákat telepítsen a szomszédságába. Ebben a helyzetben az Egyesült Államok nemhogy hátra lépett, hanem elkezdte felfegyverezni Ukrajnát, amely de facto NATO-taggá vált. Vagyis ugyanolyan provokációt követett el a Nyugat Ukrajnában, mint annak idején a Szovjetunió Kubában – vélekedett. 

Magyarország bölcsen egyensúlyoz

A professzor szerint Magyarország bölcsen egyensúlyoz a felek között, hiszen miközben érdeke a nyugati szövetségi rendszerben a katonai és gazdasági kapcsolatok fenntartása, nem érdeke a határaihoz közeli Oroszország provokálása. Az sem áll érdekében, hogy megszakadjanak a gazdasági kapcsolatok Oroszország és az Európai Unió között – tette hozzá. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy 

a nukleáris háború veszélye fenyeget az orosz vereség és az orosz győzelem esetén egyaránt. 

Ugyanis az oroszok jó eséllyel atomfegyvert vetnek be, ha sikerül őket kiszorítani Ukrajnából. Ha pedig nyerésre állnának, akkor annak nagy az esélye, hogy az Egyesült Államok közvetlenül bekapcsolódik a háborúba, ami megint csak egy orosz atomcsapás esélyét növeli. Közel vagyunk ahhoz, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közvetlenül lőjön egymásra – fogalmazott

Nyitókép: John J. Mearsheimer amerikai geopolitikus előadást tart Nagyhatalmi politika a 21. században és következményei Magyarország számára címmel Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. november 8-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kondoros
2022. november 10. 18:05
Ami azt illeti, már az I. világháborút követően Wilson elnök azzal a megjegyzéssel tette le a békeszerződések kottáját az asztalra Párizsban, hogy a vezérelv a népek etnikai alapú önrendelkezési joga legyen. Tudjuk, sértődötten távozott, aztán - már nem francia, hanem angol nyelven - megjelentették a húszas években az Atlanti Chartát, amely deklarálta a tengerek és óceánok feletti uralmi helyzetüket, olyan klauzulákkal, amelyben például kvótázták Japán acélimportját a csendes-óceáni régióból. A dolog története a dolog maga.
Muki46
2022. november 09. 23:01
Ez a bibsi teljesen tisztán látja a dolgokat. És még ki is meri mondani nem annyira bibsikonform gondolatait.
Lajoss
2022. november 09. 15:41
Az eheti mandis csudabogár..
Nannyó
2022. november 09. 13:04
"Közel vagyunk ahhoz, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közvetlenül lőjön egymásra " Ha mindenképpen muszáj, hogy ezt tegyék, akkor ha lehet, amerikai földön...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!