Újabb eljárásban döntenek a veronai busztragédiát okozó sofőr sorsáról

2022. október 30. 16:10

A szeptemberben Békéscsabán őrizetbe vett férfit az olasz bíróság tavaly októberben hat év börtönre ítélte, most arról kell dönteni, hol ülje le a büntetését.

2022. október 30. 16:10
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Bár másfél hónappal ezelőtt őrizetbe vették, még mindig nem kezdte meg tényleges büntetésének letöltését a 2017 januári, veronai busztragédia miatt elítélt sofőr. A férfit a velencei bíróság első fokon, 2020 júniusában, az ebben az esetben maximálisan kiszabható, tizenkét év szabadságvesztésre ítélte, ám a vád és a védelem peren kívül megegyezését követően végül

jogerősen csak hat évet kapott.

A tragédia során budapesti Színyei Merse Pál Gimnázium diákjait és kísérő tanáraikat egy franciaországi sítáborból hazafelé szállító busz 2017 január 20-án éjjel, az olasz A4-es autópálya Verona és Velence közötti szakaszán letért az útról, egy betonpillérnek ütközött és kigyulladt. A tragédiában összesen tizenheten vesztették életüket. Az Olaszországban lezajlott büntetőeljárásban a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a baleset idején a buszt vezető sofőr hosszú ideje fennálló alvászavara hozzájárul a tragédiához.

Békéscsabán fogták el

V. János – aki egyetlen tárgyaláson sem vett részt – azonban az ítélet ellenére nem kezdte meg a büntetésének letöltését, sem Olaszországban, sem itthon. Sőt a hírek szerint még munkát is vállalt és újra sofőrnek állt.

A férfi ellen végül a veronai ügyészség elfogatóparancsot adott ki, amely után szeptember 8-án Békéscsabán őrizetbe vették. V. Jánost a Fővárosi Főügyészség indítványára a Fővárosi Törvényszék ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte és lapunk úgy tudja, továbbra is rács mögött van. Az Igazságügyi Minisztérium lapunknak küldött részletes tájékoztatása szerint a sofőr, az őrizetbe vételét követ napon tartott tárgyaláson nem járult hozzá, hogy átadják az olasz hatóságoknak, és azt kérte, hogy a szabadságvesztését Magyarországon tölthesse le.

Miután az olasz büntetőeljárásban V. János személyesen nem vett részt, a Fővárosi Törvényszék kiegészítő információkat kért a terhelt eljárási jogainak tiszteletben tartásáról az eljáró olasz hatóságtól.

Az európai elfogatóparancs, az ítélet és a kért kiegészítő információ határidőben megérkezett

– írta lapunknak a tárca.

Olasz börtön vagy magyar?

Az Igazságügyi Minisztérium közölte: a Fővárosi Törvényszék november 16-ra tűzött ki újabb tárgyalást, ahol a magyar állampolgárságú és lakcímű terhelt átadása megtagadható, és megindulhat a büntetés végrehajtásának átvételére irányuló eljárás.

Ez a terhelt ideiglenes végrehajtási letartóztatásának elrendelésével kezdődik, ami egy hónapig tarthat. Ezen idő alatt kell majd megérkeznie a büntetés végrehajtás átvételére irányuló olasz kezdeményezésnek (ún. tanúsítványnak). Ha ez megérkezik (akár később is) és a büntetés végrehajtása átvételre kerül, akkor  

V. János a büntetést hazánkban tölti le.

Ha azonban a büntetés végrehajtásának átvételét megtagadják, akkor az európai elfogatóparancs végrehajtására irányuló eljárást kell lefolytatni. A minisztérium azt is hozzátette, hogy az említett tanúsítvány hiányában a férfit szabadon kell bocsátani.

A tragédiáról és a büntetőeljárásról szóló korábbi cikkünket itt olvashatják el. 

Fotó: MTI/EPA 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2022. október 30. 20:31
Elmehettek a kurva anyátokba az évek óta tartó elemzéseitekkel együtt.
JMoflicheque
2022. október 30. 19:03
Gyors, igazságos és szakszerű eljárás......
56október
2022. október 30. 16:54
Úgy látszik nem csak a magyar hatóságok töketlenek. Bár ettől valahogy nem érzek semmi elégtételt. Gondolom, a szülők sem...
Gèbi
2022. október 30. 16:22
"a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a baleset idején a buszt vezető sofőr hosszú ideje fennálló alvászavara hozzájárul a tragédiához." Ezt én erősen kétlem. Vajon mivel bizonyították?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!