Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Egy román publicista nem érti, Magyarország miért lehet Schengen tagja, és Románia miért nem

2022. október 28. 17:04

„Újabb kollektív megalázás, amit el kell viselnünk a nagy Nyugat kis politikusaitól” – kommentálta Nucuc Morar a hírt, miszerint Hollandia továbbra is vétózza Románia csatlakozását a schengeni övezethez.

2022. október 28. 17:04
null

Minden európai tárgyalópartner támogatja Románia schengeni csatlakozását, de Hollandiának fenntartásai vannak – számoltunk be tegnap Nicolae Ciuca kormányfő szavairól. A németalföldi ország 11 éve blokkolja keleti szomszédunk csatlakozását az övezethez, – eleinte még a finnekkel és a németekkel egyetemben, de aztán ők elálltak a vétótól – azzal indokolva, hogy a románok nem harcolnak eléggé a korrupció és a szervezett bűnözés ellen, és nem őrzik elég jól a határaikat. 

Tanulj, diák!

Úgy tűnik, a hollandok nem tágítanak: az amszterdami parlament két nappal a románok számára pozitív EP-állásfoglalás után elutasította Románia ( és Bulgária) schengeni csatlakozását.

Ez nem maradt visszhangtalan a román sajtóban sem, számol be a Főtér. Egyes vélemények szerint ami történik, az Románia „megalázása”. Nucu Morar a Republica portálon ezt írja: „Mint valami szigorú professzorok, a hollandok visszaküldenek a házifeladatainkhoz”, mert „felkészületlenek vagyunk”.

Ez húsz évvel ezelőtt még hihető volt, ma már nem, teszi hozzá.

Újabb kollektív megalázás, amit el kell viselnünk a nagy Nyugat kis politikusaitól” – fogalmaz a szerző, aki számbaveszi, szerinte miért hamisak a Románia csatlakozásával szembeni, a korrupcióról, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) be nem tartásáról, az ország „felkészületlenségéről” szóló érvek.

Rengeteget utazott szerte Európában, írja, és azt tapasztalta, hogy a románok túlnyomó többsége civilizáltan, európai módon viselkedik. „Mégis, másodosztályúként kezelnek bennünket, akár egy harmadik világbeli országot – ez ahhoz hasonlít, mintha egy multinacionális vállalat diszkriminálná vagy a többieknél durvábban szankcionálná román alkalmazottait pusztán a nemzetiségük miatt” – írja.

Bezzeg, a magyarok

A cikkíró sérelmezi, hogy Romániát még más közép-kelet-európai országokkal (Csehország, Lengyelország, Magyarország stb.) sem kezelik egyenrangúan. Különösen fájó ez Magyarország esetében:

Nézzék meg Orbán Viktor Magyarországát, mennyi mindent megengedett magának az EU-val szemben, beleértve a Putyinnal való nyílt szövetséget. Magyarország Schengen része, de mi nem. Ha mi csak gondolni mertünk volna arra, amit a magyarok megtettek, hogyan reagáltak volna a dölyfös nyugati politikusok?” – méltatlankodik Morar.

A szerző a cikk végére is belesző „némi rosszízű magyarozást”:

Nagyszüleim, dédszüleim Erdélyben születtek, amikor az még az osztrák-magyar birodalom része volt. Hiába voltak ott ősidőktől fogva, a megtűrt nemzet státusa jutott nekik. Furcsamód, mintha megállt volna az idő, ma én is az EU megtűrt állampolgárának érzem magam.

Mi Európában élünk, mióta nemzetként megszülettünk. Senki nem rakhat ki bennünket innen. Emeljük fel a fejünket és követeljük a jogainkat, amelyek járnak nekünk. Emeljük fel a hangunkat, ne hagyjuk magunkat megalázni. Nem vagyunk holmi megtűrtek Európában.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovacak
2022. október 30. 15:28
Nem akarnek romanozni, szemely szerint tragikusnak tartom, hogy ossze tudnak most is ugrasztani bennunket. Ahelyett, hogy k.kelet-europai orszagokkent osszetartanank es a ketsegtelen nézeteltérések mellett is arra koncentralnank, ami osszekot minket. Nem ez történik es ezzel nyilván egyikünk sem, hanem egészen mások jarnak jól. Ami Hollandiát illeti, őket sem a korrupcio, jogallamisag etc. erdekli, hanem az, hogy a holland kikötők szerepe csökkenne es Constanta meg a többi román kikötőé meg nőne. Gondolom, errol van szó, nem másról. Ami szomoru, hogy errol is a magyarozas ugrik be nekik.
kubota
2022. október 29. 22:08
"Rengeteget utazott szerte Európában, írja, és azt tapasztalta, hogy a románok túlnyomó többsége civilizáltan, európai módon viselkedik." Mikor rossz kedvem lesz, ezt majd olvasgatom és jókat röhögök...
Kitalátor
2022. október 29. 20:03
A korcs kutyának sehol nincs becsülete!
bandee1
2022. október 29. 07:48
Adjátok vissza Erdélyt, és annak lesztek tagjai, aminek csak akartok. Mocskos román gecik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!