Kevesebbet fizetne a rezsiért? Az MVM újításával lehetséges!

2022. október 29. 13:10

Kisebb gázszámlát szeretne? Az energiaszolgáltató honlapján elérhető új funkcióval legalább fél évig jelentős kiadáscsökkenést érhet el!

2022. október 29. 13:10
null

Az MVM a rezsicsökkentéssel kapcsolatos lakossági tájékoztató oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy nem átalánydíjas (egyenletes részszámlás) fizetési mód választása esetén a rezsicsökkentett áron számlázandó mennyiség meghatározása idő- és fogyasztásarányosan, a fogyasztási jelleggörbe alapján történik.

Ahogy arról a Portfolio is beszámolt, a fogyasztók részéről nagy az igény arra, hogy megtudják, a szolgáltató mi alapján számolta ki a havi számla összegét, milyen fogyasztói profillal, korrekciós tényezővel rendelkezik és hogy néz ki a saját jelleggörbéje. 

Mi az a jelleggörbe?

A fogyasztási jelleggörbe azt jelenti, hogy a szolgáltató a lakossági ügyfelek átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem

alkalmazkodik a felhasználás tipikus ritmusához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent.

Ez az elszámolási mód a nyári hónapokra alacsonyabb, a téli hónapokra magasabb kedvezményes mennyiséget biztosít. 

 

Átalány? Diktálás? - Megmutatjuk, melyik energiaelszámolási formát érdemes választania!

Az energiaválság mindannyiunk életére hatással van. Az árak óriási mértékű emelkedésének következtében kénytelenek vagyunk jobban odafigyelni az energiafogyasztási szokásainkra. Spórolni azonban nem csak a gáz- és áramfogyasztásunk csökkentésével tudunk, sokat segíthet az energiaszolgáltatókkal való elszámolásunk módjának racionalizálása is.

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, a vegyes (fűtési, vízmelegítési és főzési célú gázfelhasználás) esetén az A, a csak fűtési célra fogyasztóknál a B, a kizárólag főzési célra történő gázfogyasztásnál pedig a C típusú jelleggörbe alapján meghatározott kulccsal súlyozva számol a szolgáltató.

A gázfogyasztó a saját profilját az energiaszolgáltatóval kötött szerződésben találja meg, és ezt a szerződés módosításával tudja megváltoztatni.

A hidegebb időszakokban az A és B profilú fogyasztók gázfelhasználása általában magasabb, ezért a szolgáltató az elszámolásnál a hőmérsékleti tényezőket is figyelembe veszi. 

A havi részszámlán szereplő mennyiséget tehát az előző évben mért tényleges fogyasztás 20 éves átlaghőmérsékleti adatokkal korrigált összege mellett, az egyes hónapokra vonatkozó fűtési hőmérsékleti tényezők határozzák meg.

Felhasználóbarát módon, könnyen válthatunk

Ha az ügyfél a jelleggörbe és profil módosítását választja, akkor felhasználóbarát módon be tudja állítani, hogy mire is használja a gázt a gyakorlatban. Ha például a „meleg víz előállítása” opciót bepipálja, akkor az ügyfél interaktív módon látni fogja, hogy a nyári hónapokra (június, július, augusztus) megemelkedik az addig a fűtési profil miatt nulla köbméteres kedvezményes mennyiség, míg a többi hónap értéke csökken – magyarázta a Portfolio.

Kevésbé köztudott, de

az energiaszolgáltató által a jelleggörbe alapján becsült éves fogyasztási mennyiség átállítására is van lehetőség.

Ez azért fontos, mert ha a becsült fogyasztásunkat alacsonyabbra állítjuk, ennek a mennyiségnek az elszámolási időszakra (ez nem feltétlen egyezik a naptári évvel) arányosan elosztott részei alapján fogjuk fizetni a számlákat, és a valós fogyasztásunkkal majd az időszak végén számolunk el a szolgáltatóval.

Ezt akkor érdemes megtenni, ha tényleg tisztában vagyunk az energiaigényünkkel, -fogyasztásunkkal mert így nem ér majd meglepetés az elszámoláskor. Az azonban biztos, hogy

amennyiben fel tudunk készülni az ekkor jelentkező esetleges pluszköltségre, egyelőre jobban megéri alulbecsülni a fogyasztást,

mert a jelenlegi inflációérték mellett nem mindegy, hogy a mi pénzünk áll fél évig a szolgáltató zsebében, vagy az energiacégé a miénkben.

Kapcsolódó:

Átalány? Diktálás? – Megmutatjuk, melyik energiaelszámolási formát érdemes választania!
Összeszedtük a tudnivalókat, hogy könnyebben tudjon dönteni, mi éri meg önnek a legjobban!
Bővebben...

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2022. október 29. 20:15
Feltámadásom utáni 1. teendőm ennek megválaszolása lesz. De mi van, ha mégis élek? Ebbe 1X mindenki belehal. Morbid.
benedek77
2022. október 29. 19:09
Azt se kell elhinni amit kérdeznek.
tintapaca
2022. október 29. 19:06
Ez túl egyszerű és érthető volna. Azt kérdezem, hol a fogyasztó védelem, amikor a gázfogyasztás ellenőrzése nem megvalósítható, mert az óra köbméterben számol, a számla pedig a köbmétert valamilyen módon megajoulra konvertálja. Hogy tudom én ellenőrizni a gáz megajoul tartalmát kedves fogyasztó védelem? Még lehetne tovább fejlődni!
Polly néni
2022. október 29. 18:51
Számomra érthetetlen ez az egetverő faszság, ez a profilozás meg hasonlók Én azt gondoltam, hogy aug. 1-tól indul az új módszer és ha valaki eléri az éves limitet, akkor és csak akkor magasabb számlát kap Arról nem beszélve, hogy ha valaki mondjuk januárban "túlfogyaszt", de az időszak végére mégis benne marad az éves limitben, akkor visszafizetik a többletet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!